Nyheter

Kristin Veierød blir ny styreleder

Torsdag ettermiddag ble det lagt frem to lister til det nye Mentor Medier-styret. Etter en kaotisk avstemning ble Kristin Veierød valgt til ny styreleder.

Bilde 1 av 2

Torsdag formiddag ble det kjent at en bredt sammensatt gruppe eiere i Mentor Medier har gått sammen for å legge frem en alternativ liste til det nye styret i mediekonsernet.

Fra før hadde valgkomiteen ved leder Torstein Lalim, offentliggjort sin innstilling til nytt styre etter at Tomas Brunegård valgte å trekke seg som styreleder etter den ekstraordinære generalforsamlingen 16. april. Et revidert forslag fra valgkomiteen ble lagt frem 27. april.

Det hele endte med at det alternative forslaget fikk flertall, og dermed ble fem av åtte av de innstilte på valgkomiteens liste vraket.

Ikke tilfredsstillende

– Vi vil ta ansvar for at Mentor Medier får et best mulig styre som reflekterer aksjonærene på bredest mulig måte. Vi syntes ikke det foreliggende forslaget var tilfredsstillende, og derfor har vi laget et alternativt forslag, sa direktør i Opplysningsvesenets fond (OVF), Ole-Wilhelm Meyer til Vårt Land før generalforsamlingen.

De øvrige aksjonærene bak benkeforslaget er Det Norske Misjonsselskap (aksjepost på 1,49 prosent), Det norske Diakonhjem (1,54 prosent), Normisjon (1,99 prosent), svenske Pingst Förvaltning (7,24 prosent), Mushom Invest (6,21 prosent) og Amble Invest v/ Odd Reidar Øie (til sammen 4,98 prosent).

Den alternative innstillingen foreslo advokat Kristin Veierød som styreleder i stedet for tidligere domprost og nåværende prosjektleder ved Universitetet i Agder, Dag Nordbø. Veierød ble valgt med et overveldende flertall på 96,2 prosent av stemmene.

Alternativt forslag

Kristin Veierød er advokat og siviløkonom, og jobber i dag i advokatfirmaet Hjort som har gjort mye arbeid for Den norske kirke og OFV. Hun har også administrativ erfaring fra Telenor.

– Veierød har spisskompetanse innenfor teknologi, media og kommunikasjon. I tillegg har hun bred erfaring med styreansvar, og er samfunnsengasjert og politisk interessert, sa Meyer.

I tillegg ble Christian Norman Aas, selvstendig konsulent og tidligere direktør i Schibsted ASA, Erik Bjerager, administrerende direktør i Kristeligt Dagblad, og Jan Erik Mushom, daglig leder i Mushom Invest, innstilt gjennom den alternative listen.

Disse kom i stedet for Trine Stensen, leder av Bokhandlerforeningen, Hans-Christian Vadseth, kommunikasjonsrådgiver i First House og Gunn Berit Gjerde, fylkesvaraordfører Møre og Romsdal Venstre, som var innstilt fra valgkomiteen.

Bengt Adauktusson, styreleder i Pingst Förvaltning AB, Marit Brandt Lågøyr, daglig leder i Agenda Rådgivning og Gudrun Boström, administrativ leder ved Akademi för Lederskap og Teologi stod alle tre på begge listene.

Uenighet

Den alternative innstillingen, presentert av Ole-Wilhelm Meyer, krevde at alle styremedlemmene ble valgt for tre år. Dette i stedet for den vanlige måten å gjøre det på der noen blir valgt for tre, noen for to og noen for ett år.

– Helheten er helt avgjørende for forslagsstillerne og for kandidatene. Oppnår vi ikke tilstrekkelig tilslutning så trekker vi hele forslaget, sa Meyer.

Det var det flere som reagerte på. Silje Kvamme Bjørndal, styreleder i Stiftelsen Vårt Land Bladmisjon, la vekt på at flere av eierne har uttrykket et ønske om at hele styret skulle byttes ut. Derfor fremmet hun et forslag om at Jan Erik Mushom, som allerede sitter i konsernstyret, skulle bytte plass med en av vararepresentantene på den alternative listen: Jeffrey Huseby, generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap.

Krav

Det var ikke aktuelt, ifølge Meyer.

– Det vi ber om er å bytte rolledelingen mellom to av de innbyrdes. Er du sikker på at alle eierne stiller seg bak det ultimatumet du nå fremmer? spurte hun Meyer.

Meyer innrømmet at dette ikke var avklart med alle eierne, men stod på kravene.

– Vi som private eiere har noen forutsetninger, og vi stiller ikke med dette forslaget om vi ikke får en stemmegivende plass her. Flere av de andre på listen sier også at de trekker seg om ikke listen blir slik den er lagt frem nå. Fra eiersiden er dette et premiss. Jeg sier dette uten å være arrogant, men på grunn av dette, faller et tredje alternativ.

Skeptisk

Biskop i Borg og småaksjonær i Mentor Medier, Atle Sommerfeldt, var en av dem som reagerte på at sittende styremedlem og investor i Mentor Medier, Jan Erik Mushom, ble foreslått som fast styremedlem i den alternative innstillingen.

– At Mushom som tok så tydelig side i på flertallsiden i konflikten mellom Tveiten og Mathisen, skal fortsette å ha en viktig rolle er problematisk og svekker styrets troverdighet, sa Sommerfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter