Nyheter

Kristentopper kritiseres for alkoholinvestering

Han er lokal KrF-topp og rektor for en rusfri kristen folkehøgskole, og hun er ansatt ved skolen. Ekteparets involvering i en lokal cocktailbar er etter fleres syn en ugrei miks.

Bilde 1 av 2

Linn og Geir Byberg har i en årrekke vært profilerte ledere i norsk kristenliv. Sammen har de lenge ledet Ungdom i Oppdrags familiearbeid, og Linn Byberg satt i Pinsebevegelsens lederråd. De har i flere år ledet Pinsebevegelsens sommerstevne på Hedmarktoppen, mens Geir Byberg en periode var varaordfører for Kristelig Folkeparti i Hamar.

De har fått stor tillit i ulike sammenhenger, men deres siste engasjement skaper reaksjoner – fordi de både i arbeidslivet og politisk jobber for edruskap mens de på den andre siden står bak en investering i en virksomhet som skal tjene penger på alkoholservering.

Dette skjer i konkurranse med etablissementer som jobber for å holde ungdom unna rus.

Les hvordan de svarer på kritikken: Trekker seg ut etter kritikk

Partileder reagerer

Blant dem som reagerer på dette er lederen for Hamar KrF, Magne Rydland.

– Harmonerer det godt med KrFs edruskapspolitikk at Geir Byberg sitter i styret for et selskap som skyter inn penger i et skjenkested?

– For meg harmonerer det ikke, og jeg tror jeg har mange i KrF med meg når jeg sier det, sier Magne Rydland til Kristelig Pressekontor.

Han vet ikke om alle i lokalpartiet tenker som ham selv, men har fått en god del henvendelser og har snakket med flere som reagerer. Rydland legger også vekt på at saken har det han kaller «en saklig, juridisk side og en personlig». Han understreker at KrF ikke har noen formulering som kan hindre medlemmer i å investere i alkoholservering.

– Juridisk er ikke Byberg på tynn is, men følelsesmessig er han det. Alkoholservering samsvarer ikke med KrFs praktiske politikk, og derfor er vi lei oss for det som nå skjer, sier Rydland som denne uka drar i gang valgkampen for sitt parti i Innlandet.

Rydland trekker ikke Bybergs avholdsstandpunkt i tvil, og mener Bybergs integritet etter mange år i Hamar-politikken er på et høyt nivå. Han viser til saken der ishocheyklubben Storhamar, med Byberg som styreleder, ville skjenke alkohol i forbindelse med sine kamper. Da stemte Byberg imot. Rydland mener den nye saken ikke svekker Bybergs troverdighet.

– Geir har klart vist hva han står for prinsipielt, og når det gjelder selskapet som skal drive den nye kaféen, har Geir en litt mindre rolle, sier Rydland.

Hjelper datteren

Bakgrunnen for saken er slik: I Hamar sentrum ligger Triangelgården hvor det nye serveringsstedet Poppe åpner denne måneden. Der blir det både kaffe- og cocktailbar. Anniken Byberg, datter av Linn og Geir Byberg, blir daglig leder.

Dokumenter vi har fått innsyn i, viser at driftsselskapet Tre Streker Under Svaret AS har fått skjenkeløyve. I dette selskapet var Cumulus Hamar på søketidspunktet majoritetseier. Linn Byberg eier 71 prosent av aksjene i Cumulus. Ifølge protokollen fra stiftelsesmøtet for Tre Streker Under Svaret, som fant sted 27. mai, har Cumulus skutt inn 120.000 kroner i det nye selskapet. Dette tilsvarer 60 prosent av aksjekapitalen. Linn Byberg er også daglig leder og styreleder i Cumulus Hamar som driver Larsen butikk, kafé og bakgård i Strandgata sentralt i Hamar. I styret har hun med seg sin mann, Geir Byberg. De er styrets eneste faste medlemmer.

– Vi ønsker at det nye stedet og Larsen kan supplere hverandre, og har gått inn med aksjekapital, sier Linn Byberg til Hamar Arbeiderblad 4. juli.

Nabo med avholdskafé

Triangelgården ligger i Torggata som er en lang gågate med en rekke utesteder tett på hverandre. Dette er byens smørøye og stedet for byens uteliv i helgene.

20 meter unna det nye skjenkestedet, ligger det rusfrie kristne ungdomsstedet Café Uno som støttes av en rekke menigheter i Hamar og i en årrekke har fått husleiestøtte fra kommunen som et rusfritt tilbud til ungdom. Blant menighetene som støtter Café Uno, er Den Evangelisk Lutherske Frikirke, NLM Hamarkirken, Den norske kirke, Fredtun menighet og Frelsesarmeen og pinsemenighetene Filadelfia og Livets Senter, samt den tyngste giveren, organisasjonen Edru Livsstil – som ledes av KrF-leder Magne Rydland.

Byberg-familien har vært knyttet til Filadelfia Hamar i mange år.

I området ved Torggata har ellers Evangeliesenteret, som er en vital del av Pinsebevegelsen, vurdert å etablere en kontaktkafé for rusbelastet ungdom.

– Problematisk

Café Unos styreleder er kritisk til etableringen av det nye skjenkestedet som ekteparet Byberg har vært involvert i, og som ligger bare noen meter unna.

– Vi er et rusfritt værested for ungdom, og vi mener at bruk og salg av rusmidler er problematisk, uansett hvem som står bak det, sier styreleder Eirik Austeng i Hamar Ungdomskafé som driver Café Uno.

Han sier samtidig at det ikke har vært samtaler i styret om dette og at Café Uno ikke kan mene noe om hva andre skal gjøre med sine penger. Han påpeker også at familien Byberg har støttet kaféens arbeid.

Hedmarktoppen

Geir Byberg (KrF) er rektor ved Pinsebevegelsens folkehøgskole på Hedmarktoppen. Også Linn Byberg står på folkehøgskolens lønningsliste.

Det er ikke tillatt med alkohol eller andre rusmidler der.

Det er ellers flere forbindelser mellom skolen og ekteparet Bybergs forretningsvirksomhet. To av skolens ledere har roller i selskapet som har skutt inn aksjekapital i alkoholservering i sentrum. Det gjelder Hanne Ovidia Hansen, nestleder i folkehøyskolens styre, og Ingunn Narjord Frøyshov, nestor på Hedmarktoppen med lang fartstid som driftsleder. De to er varamedlemmer i Cumulus-styret og har sammen noe over 11 prosent av aksjene.

KrF-topp

Geir Byberg er avholdsmann og KrFs fremste politiker i Hamar, eneste KrF-medlem i bystyret og medlem i formannskapet. Foran høstens valg gir Byberg etter 23 år fra seg førsteplassen til en annen kandidat, men skal fortsatt stå på andreplass. Han sitter i fylkesstyret for Hedmark KrF og er eneste KrFer i fylkestinget, men står i høst helt sist på fylkestingslista.

Både Hedmark KrF og Hamar KrF har klare formuleringer knyttet til rusbekjempelse. I Hamar vil partiet øke pengestøtten til frivillige som jobber for ungdom, med særlig vekt på rusforebygging. Partiet vil «sette fokus på mindreåriges alkoholbruk, alkoholtilgang og debutarena», ikke minst på kveldstid. Café Uno er spesielt nevnt i partiets program.

Hockey-saken

Byberg var for tre år siden styreleder for ishocheyklubben Storhamars elitelag som fikk skjenke alkohol i forbindelse med sine kamper. Byberg overlot da til en annen å uttale seg på klubbens vegne og fikk kritikk i lokalavisa Hamar Arbeiderblad: «Det spesielle i dagens situasjon er at Storhamar Ishockey ledes av den profilerte avholdsmannen og KrF-politikeren Geir Byberg som ...ikke vil engasjere seg i denne saken. Vi har lyst til å snu problemstillingen, og spørre Byberg om det ikke er nettopp i saker som denne at han bør kjempe for sitt avholdssyn. Kan han som KrF-politiker abdisere i en debatt som handler om en av partiets hjertesaker?», spurte avisa på lederplass.

Av: Stein Gudvangen, KPK

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter