Nyheter

Kristent nettsted får jomfruhinne-kritikk

Nettstedet guttogjente.no er med på å opprettholde myten om jomfruhinne, mener legestudent. Norges eneste kristne veiledningsside for ungdom avviser kritikken.

Bilde 1 av 2

– Kan Gud gi meg jomfruhinnen tilbake? spør en innsender til nettstedet guttogjente.no. Siden har som formål å gi ungdom sex- og samlivsråd ut fra et kristent verdigrunnlag, og eies av 17 kristne organisasjoner, deriblant Norsk Luthersk Misjonssamband, Ungdom i oppdrag og Misjonsforbundet Ung.

I svaret, som er signert guttogjente.no, kommer det fram: «Det er sjelden at Gud helbreder jomfruhinnen, men han gjør deg hel igjen og kan bryte forbindelsen med den du lå sammen med. Be ham om det.»

– Uklart om svaret er ment billedlig eller bokstavelig. Uansett blir ikke denne delen av kroppen ødelagt av samleie, slik svaret antyder, sier legestudent Ellen Støkken Dahl, som har lest hele innlegget.

– Dette sitatet er tatt ut av sin sammenheng, sier daglig leder Kristin Rudstaden i guttogjente.no.

– Spørsmålet dreier seg i hovedsak om hvorvidt Guds tilgivelse også gjelder sex. Når vi svarer på spørsmål fra ungdommer må vi i hvert enkelt tilfelle vurdere hva vi skal legge mest vekt på for at ikke svarene skal bli for lange. I akkurat dette spørsmålet var det viktigst å understreke at Guds tilgivelse gjelder absolutt alle synder, også på det seksuelle området.

LES OGSÅ: «Sex er en rosebukett som du skal gi til den du skal dele resten av livet ditt med»

Savner problematisering

Ellen Støkken Dahl mener at nettsidens øvrige innlegg knyttet til ordet «jomfruhinne» stort sett er rosverdige. Likevel er nettsiden med på å opprettholde myten om den såkalte jomfruhinnen, synes hun.

– Jeg kan ikke se at de noen steder problematiserer selve bruken av ordet «jomfruhinne», sier legestudenten, som er en av forfatterne bak informasjonsbloggen Underlivet. Sammen med medstudent Nina Brochmann holder de også på med en bok hvor de blant annet forsøker å avlive jomfruhinne-begrepet, som de mener er på høy tid å skrote.

Ordet er problematisk av to årsaker, ifølge henne: Rent anatomisk er begrepet direkte misvisende. Denne delen av kvinnens underliv er slett ingen hinne, men en robust og tøyelig slimhinnekrans som utgjør skjedens trangeste punkt.

Begrepet er også ladet fordi det opp gjennom historien har blitt brukt og fortsatt brukes som et kyskhetstegn, mener Ellen Støkken Dahl.

LES OGSÅ: Ungdommer usikre på om jomfruhinnen finnes

– Så konkret som mulig

Kristin Rudstaden i guttogjente.no avviser kritikken og viser til at ordet jomfruhinne er forklart i nettstedets ordbok: «Jomfruhinnen kalles også for hymen eller skjedekransen. Dette er en tynn slimhinnefold som danner en krans et par centimeter innenfor skjedeinngangen.» Det presiseres at rifter og blødninger kan oppstå av ulike årsaker, også av samleie, men at dette ikke trenger å skje: «Mange kvinner blør ikke første gangen de har samleie.»

– Hvorfor er ikke begrepet jomfruhinne problematisert i svarene på ungdommers spørsmål?

– I guttogjente.no må vi være så konkrete som mulig for å svare direkte på det ungdommer spør om for at ikke svarene skal bli for lange og omfattende, sier Rudstaden.

– Men i spørsmål der jomfruhinnen har vært hovedtema, har vi vært nøye med å oppklare misforståelser knyttet til dette ordet, sier hun.

LES OGSÅ: Norges største jenteblad skrotet begrepet i fjor

«Jomfrusjekk»

Ordet «jomfruhinne» er blitt aktualisert med den siste månedens debatt om såkalt «jomfrusjekk». Unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre som vil undersøke om de har hatt sex med noen, ifølge skribenten Isra Zariat, som startet ordskiftet. Forrige uke kom også helseminister Bent Høie (H) på banen og mente «jomfrutest er bedrageri» og «en krenkelse av unge norske jenter».

Leder i Rådet for legeetikk tar til orde for at «jomfruhinne» må kastes.

– Myten må avlives, og begrepet må bort. Spesielt viktig er dette med tanke på at det i noen religiøse miljøer er med på å undertrykke kvinner, sier Svein Aarseth til Vårt Land og sikter til de omtalte minoritetsmiljøene.

Skambelagt sex

Men begrepet holdes også i live i enkelte kristenkonservative miljøer, ifølge Tore Holte Follestad. Han er assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn.

– For en kristen jente kan det oppleves minst like ille ikke å blø på bryllupsnatta. Det betyr at jomfruhinna allerede er brutt og at man har hatt førekteskapelig sex, noe som er skambelagt, forklarer han, som baserer uttalelsene på bakgrunn av møter med jenter på klinikken deres, på chatten deres og i undervisning av skoleelever.

– Men denne hinna finnes altså ikke. Den eneste måten å forholde seg til unge jenter og deres seksualvaner på, er rett og slett å spørre dem. Sier jenta at hun ikke har hatt sex, så må man stole på det. Jomfruhinna sitter i hodet.

Heier på hymen

Også han mener guttogjente.no er gode på innholdssiden, men at de burde problematisert begrepet «jomfruhinne» ytterligere.

– Det hadde ikke kostet dem mange setninger å si at det ikke er noe som heter jomfruhinne. Da ville alt vært helt innafor, sier han.

– Hva skal man kalle denne delen av kroppen, legestudent Ellen Støkken Dahl?

– Noen bruker ordet «skjedekrans». Selv vil jeg foreslå ordet «hymen», selv om det ikke er et fullgodt ord. Hymen er gresk og betyr «membran», det vil si noe som er heldekkende, og det er misvisende. Men det er altså det medisinske uttrykket for denne strukturen i underlivet, sier Støkken Dahl, som roser nettsiden guttogjente.no for at de flere steder tar i bruk disse alternative ordene.

– I tillegg er en god del av det de har skrevet om hymen riktig. De er flinke til å si at hymen er tøyelig og at det er vanlig ikke å blø, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter