Nyheter

Kristenredaktører i ordkrig etter Judas-beskyldning

Vebjørn Selbekk forsvarte medarbeideren som ga Brennpunkt interne dokumenter fra Visjon Norge. Jan Hanvold svarer med å oppfordre til Dagen-boikott.

«Varsleren hos TV Visjon Norge er ingen Judas. Tvert imot fortjener han eller hun ros. Og Jan Hanvold er i hvert fall ikke Jesus.»
Det skrev Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk etter at NRK tirsdag kveld – samtidig som Brennpunkt-programmet «Pengepredikanten» gikk på luften – offentliggjorde en e-post som Jan Hanvold sendte til sine medarbeidere i TV Visjon Norge mandag kveld. I e-posten går Hanvold til angrep på «Judaser» i sin egen stab. Han anklager disse for å ha stjålet og kopiert kontrakter og gitt dem videre til NRK.
«Dette er jo dumt, men bare for å minne om at Judas gikk bort og hengte seg selv, vil også den eller de som har gjort dette, få sin fortjente lønn ifra Herren, for sitt svik imot Visjon Norge», het det i e-posten, som vakte sterke reaksjoner både blant kritikere og dem som i utgangspunktet er positivt innstilt til TV Visjon Norge.
KOMMENTAR: Hvorfor stakkarsliggjør vi Hanvolds givere i stedet for å stille dem til ansvar for den teologien de er med på å spre?


– En kristen leder kan ikke skrive slik
Blant kritikerne var sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen. I lederartikkelen «Jan, Judas og Jesus» skrev han at e-posten var uhyggelig å lese.
«Her er Jan Hanvold i ferd med å krysse en grense vi ikke kan se at han har gått over før. Voldsgrensen. Han skriver om selvmord. Og så overlater han til mottageren å trekke sine egne slutninger.
Oppfordrer han den angivelige varsleren i TV Visjon Norge-systemet til å ta sitt eget liv? Eller er det kanskje Gud som skal ta livet av 'svikeren'? I hvert fall skal vedkommende få sin fortjente straff fra Herren. Vennlig hilsen pastor Jan Hanvold.
Slik kan ingen leder snakke til sine ansatte. Og definitivt ikke en kristen sådan.»
LES MER: Derfor brøt Oase med TV Visjon Norge


– Ikke trekk mamma ned i søla
Ordene falt Jan Hanvold tungt for brystet. På sin Facebook-side anklager han Selbekk for å mene at det er greit å stjele: «Bare tyven stjeler dokumenter som blir gitt til pressen, er det ok. Selbekk sier at, å stjele dokumenter på sin arbeidsplass er helt ok, fordi dette er varsling. Så, å stjele dokumenter av ulike slag, kopiere dem, å gi dem videre til noen som vil ødelegge bedriften en arbeider i, er helt ok for Selbekk», skriver Hanvold, som oppfordrer til boikott av Dagen.
TV-sjefen trekker også inn at Selbekk har røtter i det tidligere Øst-Tyskland: «Der drev de med å angi hverandre. Og Selbekk opererer i kjent Stati stil, når han kaller tyveri av dokumenter for varsling. Det var nettopp dette også Stasi holdt på med. Dette er takken en får ifra en bror, som en har stått opp for, når det har stormet.»
Under statusoppdateringen skriver Selbekk at han synes Hanvold er en «smule usaklig når du trekker frem min mors flyktningbakgrunn fra DDR. De flyktet fra Stasi, Jan, med betydelig risiko. Jeg er stolt av mamma. Ikke trekk henne ned i søla. Jeg forstår at situasjonen er utfordrende for deg etter Brennpunkt-dokumentaren. Men du kan ikke kalle noen for Judas og true dem med selvmord og Guds dom.»
LES MER: Vedum ber om skatte-avklaring rundt Visjon Norge


– Vurderer å saksøke
Jan Hanvold uttalte til Vårt Land tidligere i uka at han og TV Visjon Norge ble «mer eller mindre voldtatt» av NRK gjennom Brennpunkt-programmet som ble sendt tirsdag kveld. Brennpunkt-redaktør Odd Isungset svarte da at NRK ikke har vært ute etter å henge ut Hanvold og at Hanvold ikke hadde noen innvendinger mot programmet da han fikk se det før sending.
Til Fædrelandsvennen sier Hanvold nå at han vurderer å saksøke NRK for ærekrenkelser.
– Dokumentaren skaper et forvrengt bilde av sannheten, sier han til avisen.
På spørsmål om han tar selvkritikk på noe etter all kritikken som er kommet mot ham, svarer han:
– Det jeg tar selvkritikk på er at jeg var så naiv at jeg stilte opp i NRK Brennpunkt, for å si det sånn.
LES MER: Hanvold har full kontroll med givernes millioner


– Vil selv ramle i graven
Hanvold sier også til avisen at han ikke mente noe med det han skrev om Judas i e-posten til staben. På oppfølgingsspørsmål om den som sendte e-posten vil bli straffet av Gud, svarer TV-sjefen:
– Jeg dømmer ingen. Jeg overlater saken til Gud. Jeg antydet bare at den som graver en grav for andre, vil selv ramle i den graven. Det er Bibelens sunne lære. Jeg dømmer ingen. Jeg overlater saken til Gud. Jeg antydet bare at den som graver en grav for andre, vil selv ramle i den graven. Det er Bibelens sunne lære, sier Hanvold til Fædrelandsvennen.
LES MER: Derfor stiller de opp i Visjon Norge

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter