Nyheter

Kristenreaksjoner mot Ropstads MDG-utspill

Ropstad møter motstand også blant kristne for sine karakteristikker av MDG og den grønne bevegelsen. KrF-lederen har hevdet deler av den grønne bevegelsen står for et farlig tankegods.

– Det er en drøy påstand at MDG har et dårlig menneskesyn. Jeg reagerte ganske kraftig på det. Han går til angrep på Miljøpartiet sitt grunnsyn, i stedet for å diskutere politikken. Det er jeg sjokkert over. Som tidligere KrF-medlem er jeg også litt lei meg, jeg syns ikke det tjener KrF, sier MDG-medlem Harald Moskvil. Han gikk til Miljøpartiet etter å ha stemt KrF i 30 år.

Reaksjonene har vært mange etter at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under KrFs landsstyremøte i helga gikk hardt ut mot det han karakteriserte som angrep mot det kristne menneskesynet. Han pekte på høyreekstremisme, mindre toleranse for synlig religion og den grønne bevegelsen:

– Deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer med et farlig tankegods, en total avvisning om at mennesket er skapt med en iboende egenverdi. Han utdypet dette i Politisk kvarter hos NRK tirsdag.

· Berit Aalborg kommenterer: «KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å frykte MDG»

· Ropstad angrer ikke på MDG-angrepet: – Dette er en viktig sak

Grønn leder så rødt

Det fikk MDG-talsperson Une Aina Bastholm til å tenne på alle pluggene. Og nå kommer reaksjonene også fra kristenhold.

Teolog Tom Sverre Tomren har selv vært med i både MDG og KrF. Han mener Ropstads utspill er uheldig og at Ropstad bygger opp en stråmann.

– I norsk miljøbevegelse – det er den vi må ta utgangspunkt i – har engasjementet for menneskeverd og humanisme gått hånd i hånd med kampen for miljøet, sier Tomren – som mener det er "uforståelig" at Ropstad sier KrF skal bli grønnere og samtidig peker på miljø- og klimabevegelsen som et problem.

– Om han mener alvor om KrF skal bli grønnere bør han heller se miljøbevegelsen som allierte.

Vil stoppe medlemsflyt

Tomren tror Ropstad utspill er et forsøk på å stanse medlemsovergangen fra KrF til MDG.

– Miljøpartiet har fått en tilstrømming av kristne, mange av dem kommer nok fra KrF. Jeg leser utspillet litt i lys av det, av Ropstad nok prøver å fiske i det vannet.

De nye medlemmene bidrar med balanse hos de grønne og at noen at de mest ytterliggående demper seg, tror Tomren. Han tror Ropstad bommer ved å angripe den grønne bevegelsen.

– Kirken er kanskje Norges største miljøbevegelse. Den norske kirke har miljø som et hovedsatsingsfelt. I miljøbevegelsen finner du svært mange kristne mennesker. For meg er utspillet hans et strategisk grep jeg ikke helt forstår, sier han.

· LES OGSÅ: – Bare psykologi som holder på olje

Når det gjelder standpunkter hos grønne som strider med kristne verdier, peker Tomren tilbake på KrF:

– At det finnes mennesker i Miljøpartiet som har et menneskesyn som står fjernt fra Ropstad sitt er soleklart. Samtidig er det i KrF personer som har et trumpsk, amerikansk menneskesyn jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i, sier han, men understreker at dette ikke dominerer.

Kjenner ikke igjen

Ropstads kritikk handler blant annet om det han mener er bekymringsverdig menneskesyn hos MDG, som i synet på aktiv dødshjelp. Både Tomren og Moskvil er mot aktiv dødshjelp, men mener Ropstad bommer her. Talsperson Une Aina Bastholm har tatt til orde for det men partiet har ikke tatt stilling.

Moskvil mener dessuten det blir for enkelt å si at alle som er for aktiv dødshjelp har et dårlig menneskesyn.

– Nei, jeg vil ikke si det. Aktiv dødshjelp er et vanskelig område. De som er for det kan hevde at man tar mennesket på alvor ved å tenke at aktiv dødshjelp kan være mulig.

– Kom til MDG

Kjenner du deg igjen i kritikken fra Ropstad når det gjelder enkelte grønnes likestilling av mennesker og dyr?

– Den grønne bevegelsen har elementer av å sette dyrets verdi veldig høyt. Det gjelder forsåvidt både dyr og natur. Men jeg ser ikke noe problem med det. Grunnen er at vi har en lang periode bak oss hvor vi har gjort det motsatte så lenge, at det å framheve naturen er på sin plass, mener Moskvil.

Han mener Ropstad bør søke felles sak med MDG.

– Det jeg vil si til Ropstad er at MDG og KrF har mange likhetspunkter. Jeg etterlyser at KrF heller enn å angripe kommer til Miljøpartiet for å diskutere hvordan vi kan løse klimakrisen sammen.

Ytre høyre

Tomren mener truslene mot menneskeverd kommer fra et helt annet sted enn den grønne bevegelsen.

– I det øyeblikket du ønsker å gi dyr mer vern kan du havne i en fallgruve der du degraderer menneskeverdet. Rent filosofisk kan du falle i den fellen, og vi har sett noen få eksempler i Europa. Men svært få. Der vi ser menneskets verdi har blir devaluert i Europa, er det fra de sterkt nasjonalistiske og også en del ytterliggående kristne, sier han

· LES OGSÅ: Preker ikke om klima

Advarer

Tomren er redd for at Ropstads utspill antyder at KrF er på vei i en retning han mener er negativ.

– Det er noe av dette jeg sliter med med KrF. Det minner mer og mer om noe vi ser i USA. En sammenkobling av høyreevangelikal kristendom, proteksjonisme og en slags nasjonalisme, sier han, og legger til at han mener partiet har fått et støre tilsnitt av frikirkelighet.

– Jeg tror veldig mange ser hva som har foregått de siste årene. Hvem som har fått posisjoner, hva slags politikk som blir ført. Jeg håper jeg tar feil, jeg håper dette er et reelt ønske og et reelt forsøk på å gjøre KrF mer grønt. Men jeg skepsisen for mange grønne kristne sitter langt inne.

Listhaug-sammenligning

På Facebook reagerer flere, som tidligere KrFU-nestleder Nikolai Skogan.

«Jeg kan ikke fordra dette med at ledende politikere absolutt må dra den politiske debatten ned i gjørma. Det å lage falske fiendebilder, konstruere stråmenn av sine politiske motstandere og fremme en fiendtlig politisk retorikk, er uakseptabelt,» skriver han i en post der han har delt skjermdumper av Ropstads utspill og Listhaugs FB-post som til slutt førte til at hun gikk av som justisminister.

Markerer avstand

Også KRFUs Simen Bondevik markerer avstand til Ropstad i sosiale medier:

Flere kristen-profiler har tatt til tastaturet for å skrive om klima og miljø akkurat i dag:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter