Nyheter

Kristen-redaktør nekter å betale for artikkel-kopi

Dagen-journalister sendte regning til avisen Norge Idag etter at de blåkopierte en artikkel. Norge Idag nekter å betale regningen: – Vi møter i retten, skriver avisen på lederplass.

I begynnelsen av juni skrev avisen Dagen at Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug nektet å holde gudstjeneste på bedehus før israelsflagget var tatt ned.

Dagen etter trykket Norge Idag samme sak. Det vil si, de kopierte hele avissiden til Dagen og la den inn i sin egen avis. Den eneste endringen var at inngangen var erstattet av en egenskrevet kort kommentar, og at siden var merket med «faksimile».

– Dette er ikke annet enn grovt tyveri. Det bryter med stort sett alt av presseetikk og kollegialitet. Jeg kan ikke huske noe tilsvarende i norsk presse, sa Selbekk til fagbladet Journalisten da de omtalte hendelsen.

Nå har Norge Idag fått en regning på 8.000 kroner på bordet – en regning Norge Idag nekter å betale.

– Vi møter i retten – om saken kommer langt nok, skriver de i en lederartikkel.

– Hadde bare trengt en time

Tittelen på lederen er «Dyrt å ære folk». Norge Idag hevder at slik kopieringspraksis er helt vanlig innenfor all journalistisk virksomhet i verden.

«Vi krediterte dem faktisk og gav dem ære for en sak. Det var hele faksimilens hensikt … Vi trodde vi gjorde ære på avisen», skriver de.

Videre hevder Norge Idag at saken var gammel og at alle kunne lagd den på mindre enn én time. Dermed vil 8.000 kroner tilsvare en årslønn på 15 millioner kroner.

«Så her dreier det seg tydeligvis om topp-journalister».

Biter ikke på

Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, forteller at det er Norsk Journalistlag som bistår de to Dagen-journalistene. Han har ikke signert noe krav til Norge Idag – som lederartikkelen hevder.

– Det er udokumenterte påstander, sier Selbekk til Vårt Land.

Noen sider lenger bak Norge Idag-lederen, dukker det opp en ny, stor og lesbar faksimile. Denne gangen av en artikkel som Selbekk selv har skrevet.

– Jeg har sett det. Men jeg biter ikke på agnet. Jeg har så mye annet å gjøre enn å krangle med Norge Idag, sier han.

LES OGSÅ: Tar betalt for å begrave utmeldte

– Billig å følge reglene

Journalistene som skrev saken for Dagen er ikke imponert over Norge Idags lederartikkel.

– Min kommentar til lederens overskrift som var «Dyrt å ære folk», er at det er billig å følge reglene. Jeg føler meg ikke beæret, sier Klaus Gustafsson.

Med-journalist John Solsvik forteller at Norsk Journalistlag er på saken og er klar til å ta denne saken til retten dersom nødvendig.

– Det er ingen tvil om at faksimilen går ut over alt som er god presseskikk. På godt norsk heter stofftyveri. Det å stjele er også brudd på ett av de ti bud, og det burde en kristen avis holde seg for god til, sier han.

Begge journalistene sier at pengene ikke betyr noe, men at prinsippet er viktig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Åpenbart brudd

– Når de har tatt en hel artikkel og brukt den ordrett er det ganske åpenbart at de har gjort noe de ikke har lov til, sier opphavsrettsekspert Olav Torvund som er jusprofessor ved Universitetet i Oslo.

Torvund kjenner ikke til om det finnes rettspraksis der faksimilespørsmål er blitt behandlet, men mener denne saken ikke hører hjemme i retten.

– Dette er så klart at dette burde det kunnes rydde opp i uten å belaste rettssystemet, sier han.

Torvund sier han ikke kjenner til gjeldene honorarsatser i avisbransjen, men at det er vanlig praksis å doble et slikt beløp når stoffet er tatt uten tillatelse.

Ikke svar

Vårt Land har forsøkt å få en kommentar fra Norge Idag-redaktør Finn Jarle Sæle, men han er på reise. Assisterende redaktør Bjarte Ystebø, vil ikke å svare og henviser til Sæle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter