Verdidebatt

Kristen privatskole utkonkurrerer offentlig videregående

Mens den kristne privatskolen Lyngdal KVS utvider, må den offentlige videregående skolen i Farsund bygge ned. – Sånn går det når kristendommen er blitt fjernet fra skolen, sier Frp-politiker.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Jeg tror mange ønsker at barna skal lære at kristendommen er vårt lands religion, ikke at alle religioner er likestilte, sier fylkesordførerkandidat for Agder Frp, Steinar Bergstøl Andersen.

Den offentlige videregående skolen i Farsund, Eilert Sundt VGS, må sannsynligvis kutte en klasse på studiespesialsiering til høsten. Samtidig skal Lyngdal KVS (kristne videregående skole), med statsråd Jan-Tore Sanners velsignelse, utvide studietilbudet tilbudet, melder Fædrelandsvennen.

De skriver at søkertallene til Lyngdal KVS øker, og at én av tre tiendeklassinger i Lyngdal har satt den kristne privatskolen som nummer én på listen over skolevalg.

LES MER: Kristen privatskole-boom

Økt behov

Steinar Bergstøl Andersen i Kristiansand Frp forteller at det er stadig flere menigheter og andre aktører som ønsker å starte kristne grunnskoler eller videregående skoler på Sørlandet.

– Den rødgrønne regjeringen var kompromissløs i sin iver etter å fjerne kristendommen fra grunnskolen og den videregående skolen. Da er det klart at det oppstår et behov i markedet for flere kristne privatskoler. Både foreldre og barn ønsker det, sier Andersen.

Pinsemenigheten Oasens barneskoler ekspanderer stadig i Kristiansands-området, og også Filadelfia har ønsket å starte en ny kristen videregående skole i Kristiansand, forteller han.

Det var 82 kristne grunnskoler i Norge i 2018, ifølge Utdanningsdirektoratet. Av disse er nær halvparten etablert de siste syv årene. Flest kristne grunnskoler finner du i Rogaland, Hordaland og Agder.

LES MER: Tre store kristne organisasjoner sammen om privatskolesamarbeid

Etterslep

Andersen understreker at det også kan være andre årsaker til Lyngdal KVS' popularitet.

– En faktor er at det har vært et enormt vedlikeholdsetterslep i de offentlige skolene. Hele skoleklasser har blitt plassert i anleggsbrakker. Når du fjerner kristendom og setter barna i brakker, er det ikke rart at privatskolene vokser, svarer Andresen.

Han legger til at Eilert Sundt videregående skole er under oppussing, og at den om et par år forhåpentligvis vil få høyere søkertall.

– De rødgrønne har jo ikke hatt regjeringsmakt siden 2013. Så de kan vel ikke få all skyld?

– Når man først har fjernet kristendommen fra undervisningen, er det vanskelig å få den inn igjen. Men denne regjeringen har fått inn K-en i KRLE-faget, og sagt at ungdommer kan praktisere religion i skoletiden, for eksempel gjennom skolelag.

LES MER: Ap-topp frykter satanist-skole

Viktig

Filadelfia Kristiansand er blant menighetene som har engasjert seg i oppstarten av kristne skoler og barnehager. I ett innlegg på menighetens nettsider fra i fjor vår skriver pastor Øyvind Valvik om viktigheten av kristne skoler.

«Jeg har lenge hevdet at vi for tiden har et «overgangsvindu» som kan bli stengt. Enkelte byråder og ordfører i ulike deler av landet har stengt vinduet for etablering av kristne barnehager og skoler», skriver han.

«Vi er privilegert i bibelbeltet på Sørlandet som har mange aktive kristne politikere som står med oss, men hvis disse kristne verdiene virkelige er viktige så må vi fortsette å kjempe», fortsetter Valvik.

«Noe av de mest tragiske en kan lese i Bibelen er at det vokser opp en generasjon som ikke kjenner Herren. Ansvaret for kristendommens plass i nasjonen er vårt. Spørsmålet er ikke om disse verdiene er viktige. De er helt nødvendige», skriver han.

Valvik var ikke tilgjengelig for kommentar fredag ettermiddag.

LES MER: Nei til start av muslimsk grunnskole

Kritisk

Kai Steffen Østensen fra Farsund representerer Arbeiderpartiet i Vest-Agder fylkesting, og er listetopp for Åpen folkekirke Agder ved bispedømmerådsvalget til høsten.

– Steinar Bergstøl Andersen sier at behovet for kristne privatskoler vokser. Hvorfor det, tror du?

– Jeg tror ikke behovet vokser. Men den blå politikken åpner opp for at de private aktørene som ønsker det, kan starte egne skoler. Disse utkonkurrerer og utraderer de offentlige skolene, slik vi ser det i Farsund. Andersen gjemmer seg bak en kristenretorikk mens han driver privatiseringspolitikk, sier Østensen.

Han sier han er åpen for å diskutere hvilken plass kristendommen bør ha i den offentlige diskusjonen.

– Som kristen er jeg opptatt av kristne verdier og kristen aktivitet. Jeg har stor forståelse og respekt for familier som ønsker at barna skal lære kristne verdier i skolen, og som bekymrer seg for sekularisering. Men løsningen er ikke å lage egne skoler der du bare møter de folkene som er lik deg selv. Da skaper du ekkokamre.

LES MER: Kristent friskoleforbund positiv til muslimsk grunnskole

En tendens

Det er en økende tendens til at disse organisasjonene etablerer sine egne forsamlinger, eller sine egne skoler. Det uttalte MF-rektor Vidar Haanes da vi i fjor sommer skrev at Frikirken, Normisjon og Pinsebevegelsen gikk sammen om en felles plattform for kristne friskoler.

Han mener det for noen tiår tilbake ville ha vært uaktuelt for mange av disse organisasjonene å anbefale å sende barna på friskole.

– Men det oppleves vanskeligere for kristne barn i den offentlige skolen i dag. Da oppleves behovet for en tydelig kristen profil sterkere, sa Haanes ved den anledning.

---

Når du fjerner kristendom og setter barna i brakker, er det ikke rart at privatskolene vokser.

  • Steinar Bergstøl Andersen, Frp-politiker

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt