Nyheter

Kristen-Norge med opprop mot slaveri

Arbeiderpartiet inviterer alle partier til å bli med å lage en lov mot moderne slaveri, KrF er positive.

Erhard Hermansen, Terje Aadne og Elin Finseth Sæverås fra Norges Kristne Råd leverte torsdag et opprop til Stortinget og regjeringen. 26 kirkeledere har signert oppropet som ber «regjering og Storting om å sette menneskehandel og moderne slaveri høyere på dagsordenen».

I det samme oppropet skriver kirkelederne at «Norske myndigheter fortjener ros for alt godt anti-slaveri arbeid som allerede gjøres. Men gitt våre ressurser, våre muligheter og vårt ansvar, må vi få til mye, mye mer».

De minner konkret om et av FNs bærekraftsmål som sier at tvangsarbeid, slaveri, menneskehandel, barnearbeid skal være utryddet innen 2030.

Oppropet ble overlevert til stortingsrepresentantene Geir Pollestad (Sp), Jette Christensen (Ap) og Petter Eide (SV).

LES MER: Regjeringa blar opp 100 millionar til slaverikamp

Ny lov

Sist uke leverte Arbeiderpartiets Christensen inn et representanforslag i Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen utrede og vurdere å fremme forslag til en lov mot moderne slaveri som forplikter næringslivet og staten til å rapportere om risiko og tiltak for å avverge og avdekke moderne slaveri knyttet til deres operasjoner og leverandørkjeder i Norge og globalt.»

Ap-forslaget er utarbeidet i samarbeid med Advokatforeningen og Raftostiftelsen.

Forbrytelse

– Moderne slaveri kan kalles for sårbarhetsforbrytelse, skriver Christensen i forslaget.

– Tvangsarbeid er en forretningsmodell hvor sårbare mennesker utnyttes på det groveste. Denne utnyttelsen genererer 150 mill. dollar til den private økonomien årlig, påpeker hun, og legger til:

– Man vet at moderne slaveri drives frem gjennom etterspørselen etter billige varer og tjenester.

Utryddet

Ap minner om at med «en lov mot moderne slaveri vil Norge vise at landet følger opp sine forpliktelser til FNs bærekraftsmål» – et av de nye bærekraftsmålene sier at «tvangsarbeid, moderne slaveri, menneskehandel og alle former for barnearbeid» skal være utryddet innen 2030.

LES MER: Opptog mot slaveri

Støtter

KrF-nestleder Olaug Bollestad sier til Klassekampen at partiet er beredt til å støtte et forslag fra Arbeiderpartiet. Utviklingsminister Nicolai Astrup sier til Vårt Land at han ikke er den rette til å kommentere lovforslaget.

Jette Christensen minner om at Frankrike i fjor presenterte en lov hvor store selskaper må vise til «en aktsomhetsplan knyttet til menneskerettigheter og miljø», at Nederland kom med aktsomhetslov for næringslivet i fjor som retter seg spesifikt mot barnearbeid og at Australia vil komme med en «moderne slaverilov i løpet av 2018».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter