Nyheter

Kristen-Norge krever mer barmhjertighet av Listhaug

– Trekk forslagene, ber paraplyorganisasjonen NORME.

Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) er en paraplyorganisasjon for 43 norske misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. Mange av dem hører hjemme på den konservative siden i kirkelandskapet – slik som Misjonssambandet, Normisjon og Indremisjonsforbundet.

NORME var ikke blant instansene innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) inviterte til å ta del i «Høring – endringer i utlendingslovgivningen (innstramninger II).» Men det daglig leder Anne Lise Søvde leste i forslaget, fikk henne til å skrive et skarpt høringssvar:

– NORME ber med dette regjeringen trekke sine forslag til endringer i utlendingslovgivningen, da disse bryter med elementære menneskerettigheter, som det å kunne søke asyl og det å velge sin egen religion. Forslagene gjør det vanskeligere for barn og familier på flukt, noe som helt tydelig strider mot intensjonen i Barnekonvensjonen og vil i realiteten gi politiet oppgaven å masseavvise alle asylsøkere på grensen til Norge.

LES OGSÅ: Erna fikk Listhaug-pepper fra absolutt alle

Medlidere

Høringssvarene på Listhaugs bord viser at kirkesamfunn og organisasjoner i Kristen-Norge fillerister pakken med 40 innstrammingstiltak. Norges Kristne Råd (NKR) er en paraplyorganisasjon for 20 kirke- og trossamfunn. Generalsekretær Knut Refsdal skriver at «kirkene har flere ganger møtt kritikk for at de engasjerer seg i samfunnsspørsmål som migrasjonspolitikk»:

– Det er likevel ikke uten grunn at dette er viktig for oss. Vår kristne tro og etikk påkaller oss å elske å vise barmhjertighet overfor alle mennesker, å elske de fremmede og ta imot flyktninger, og å medlide med dem som lider.

NKR skriver at «å nekte adgang til riket til mennesker som søker beskyttelse går imot verdiene samfunnet vårt står for».

LES OGSÅ: «Det er ikke bare kirken Listhaug angriper»

Blåblå konkurranse

Kirkens Bymisjon advarer Solberg-regjeringen mot å delta i konkurransen «det minst attraktive landet» i Europa.

– Innstramninger på nasjonalt nivå løser ikke flyktningkrisen, konkluderer generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal.

Norges KFUK-KFUM liker heller ikke konkurransen de blåblå legger opp til: «Norges velstand gjør det i seg selv, etisk svært utfordrende å føre en politikk som tar sikte på å være «det minst attraktive landet» i Europa å søke tilflukt i.»

LES OGSÅ: Sjefsbiskop slår tilbake mot Listhaug

Rettssikkerhet

I desember fikk Den norske kirke passet ettertrykkelig påskrevet av Listhaug; den var «gjennomsyret sosialistisk». I høringsrunden sier Kirkerådet, som er sekretariatet til det øverste valgte organet i Den norske kirke, at de ikke liker de leser:

– Vi er bekymret for at rettssikkerheten til den enkelte søker og for familier ikke blir ivaretatt med de foreslåtte lovendringene, skriver kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen.

LES OGSÅ: Listhaug mener kirken overser konsekvensene

Biskoper advarer

Nesten alle biskopene i Den norske kirke har svart på høringen:

– Etter min oppfatning innebærer forslaget til lovendringer en proteksjonistisk asyl- og innvandringspolitikk, mener biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland.

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin skriver at «Det er tydeleg at departementet med sine framlegg om endringar i paragrafane om retur ynskjer å bremse den auken i flyktningar til Norge, som vi har sett hausten 2015. Noreg er eit trygt og ressurssterkt land på alle vis, og vi skuldar å ta vår del av ansvaret for flyktningekrisa i Europa».

– Konsekvensene av forslagene slik de nå fremkommer, er for alvorlige til å bli gjennomført, konluderer biskop Atle Sommerfeldt: i Borg.

Biskop Tor Singsaas i Nidaros skriver at «Når det er tvil om hvilke rettigheter et menneske har, skal samfunnet gjenspeile vårt dypeste anliggende, som er å ta vare på menneskeverdet og vise barmhjertighet».

– Det er (...) når det virkelig koster, at vår vilje til å fastholde vårt samfunns bærende verdier settes på prøve. Stavanger biskop opplever det derfor som svært problematisk at flere av lovforslagene står i kontrast til grunnleggende verdier som menneskeverd, barns rettigheter, familietilknytning og rettssikkerhet, mener Erling J. Pettersen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Støtter Kvarme

Biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes i Sør-Hålogaland og biskop Per Arne Dahl i Tunsberg stiller seg Oslo-biskop Ole Christian Kvarmes høringssvar. Han ønsker «et regelverk som gir ethvert menneske rettsikkerhet, og som følger internasjonale konvensjoner. Når det er tvil om hvilke rettigheter et menneske har, ønsker vi fra kirkens side at samfunnet kan gjenspeile vårt dypeste anliggende, som er å vise barmhjertighet».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter