Nyheter

Kristen klimaentusiast

Geirmund Lykke synes det er negativt at stadig flere i Norge mangler gudstro. Han mener hijab er et vakkert plagg og at klimautslipp er en stor utfordring.

Hva skiller deg ut fra andre politikere?

– Etter å ha syklet Den store styrkeprøven Trondheim – Oslo fem ganger har jeg lært mye om betydningen av gode forberedelser, utholdenhet, mestring av påkjenninger og av lagarbeid og samhold.

Om du får plass på Stortinget - hva er det første du vil endre?

Det er svært viktig å redusere klimautslippene, fordi de truer livsgrunnlaget for oss alle, men aller mest fattige, med tørke, flom og uår. Jeg er også brennende engasjert i barns oppvekstvilkår. Vi må utvikle norsk skole gjennom innsats i barneskolen slik at alle kan lære seg basisferdigheter og kjenne mestring hele skolen ut. Det er viktig for den personlige utviklingen å ha mulighet til et yrkesliv - der har vi sviktet. Jeg er stolt over KrFs utdanningspolitikk på dette området.

LES MER: Sulten driver fattige på vandring

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– At stadig flere mennesker mangler gudstro. Men det er ikke en politisk oppgave, her må jeg heie på menighetene. Det å være troende setter ens liv i en større sammenheng. Det gir en trygghet, men også et ansvar for andre.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– I mitt drømmesamfunn settes det grenser for noe av den liberalismen som er i ferd med å spre seg. Liberalismen åpner i for stor grad for å dyrke egennytten og egenrealiseringen. Det blir den sterkestes rett på bekostning av den svakeste, i kontrast til kristendommens nestekjærlighet.

LES MER: Stoppordre om samarbeidsdebatt

I Grunnloven heter det at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Den bør beholdes. Grunnlovsbestemmelsen har en god forankring som forteller tydelig hva som er vårt felles verdigrunnlag historisk, og hva den skal være fremover. For våre nye landsmenn er den også et viktig signal om hvilket land de kommer til.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Jeg har nok størst problemer med ansiktsdekkende plagg. I Norge er vi vant til å vise ansiktet til andre. Det skaper lettere dialog og forståelse for hverandre. Det er helt i orden med hijab. Jeg synes det er et vakkert plagg.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Jeg er ikke så opptatt av å reagere sterkt mot andre land. Norge har en lang, stolt tradisjon som fredsbyggende nasjon. Når konflikter oppstår må vi mobilisere det samme diplomatiet.

I hvilke sammenhenger kan du tenke deg å forby alkohol?

– Jeg er urolig over de som ønsker å tillate alkohol i parker og på offentlig steder. Jeg mener vi skal ha strengere lukketider i utelivet. De nasjonale bestemmelsene er klokken 03. I Trondheim lyktes KrF med å stenge klokken 02.

LES MER: To av tre nordmenn vil stenge kranene før

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– Jeg er fortsatt opprørt over at Stortinget tillot abort av tvillinger. Bare KrF og Senterpartiet støttet et videre forbud.

Glem eget parti hvilken politiker inspirerer deg mest?

– Den personen som inspirerer meg mest til politisk arbeid er en jeg er så dundrende uenig med at det gir meg en kampvilje til å kjempe for det jeg står for - Sylvi Listhaug. Hun nører opp under fremmedfrykt og intoleranse, istedenfor å ta ansvaret som ligger i rollen som integreringsminister. Hun setter Frps interesser foran landets. De mange som gjør en strålende innsats for å hjelpe flyktninger til jobb og utdanning hadde fortjent oppmuntring fra statsråden. Det ville redusert folks frykt, og jeg spør meg om det er derfor hun ikke gjør det?

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter