Nyheter

Kristen abortkamp

Flere land går i retning av strengere abortlover. – Abort er blitt en sak for de kristenkonservative, sier Jan Arild Snoen.

– Det er en sterk sammenheng mellom kristendommens posisjon og strenge abortlover. Det ser vi flere steder i Europa. Typiske eksempler er Polen og Irland. Der er det strenge lover, og mange aktive kristne, sier Jan Arild Snoen, journalist og kommentator i Minerva.

Han mener abortspørsmålet de siste årene er blitt en sak for de kristenkonservative. Samtidig ser han at debatten er blitt mer polarisert.

– Abortspørsmålet er blitt nært knyttet til vestre og høyre aksene i politikken. Slik var det ikke før, og det er heller ikke noe i ideologien til de ulike sidene som tilsier at det skal være sånn, siden dette dreier seg om man definerer fosteret som et eget liv med egne rettigheter eller ikke.

25 prosent

Mandag skrev Vårt Land om en undersøkelse fra organisasjonen Center for Reproductive Rights som hadde kartlagt abortlovgivningen på verdensbasis.

Undersøkelsen viser at 25 prosent av verdens befolkning nå bor i 66 land som enten praktiserer et totalforbud mot abort, eller bare innvilger abort når det står om livet for den gravide kvinnen.

LES MER:

Nei til abortbistand

– Hvis et land har en lov som forbyr abort, så ønsker ikke vi å gå inn og bryte eller motarbeide den loven, sier stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (KrF), Kjell Ingolf Ropstad.

Han reagerer på utenriksminister Børge Brende sin uttalelse om at regjeringen vil arbeide for å gi innbyggerne utviklingsland bedre tilgang på seksuell og reproduktiv helsetjenester, inkludert trygge aborttjenester.

Flere av Norges fokusland innen bistandsarbeid har restriktive abortlovgivninger.

– Vi er for eksempel ikke tilhengere av å gå inn og opprette en abortklinikk i et bistandsland med et tydelig forbud mot abort. Det er helt på siden av hva vi ønsker, sier Ropstad.

LES MER: SV vil ha abortklinikker i utlandet

– Hellig prinsipp

Han får støtte av lege og professor i medisin ved Universitet i Oslo, Ola Didrik Saugstad.

– I Norge har det blitt et hellig prinsipp at ingen ting skal minne kvinnen om at abort er en etisk utfordring. Når denne tanken eksporteres til andre land, så reagerer jeg på det, sier han.

Saugstad har selv arbeidet med ulike prosjekter i Vest-Afrika, og mener mange land er er vel så reflektert rundt abortspørsmålet som Norge.

Det er Ropstad enig i.

– Det finnes to måter å drive utviklingspolitikk på. Vi kan enten sitte i Norge og si at vi vet best, eller så kan vi gå inn og forme politikken lokalt, og la den vokse frem. Vi mener helt klart at den siste modellen er best. Du kan grunnstøtte hele utviklingspolitikken ved å tre meninger og holdninger nedover hodet på folk.

LES MER: Katolikker gir 75.000 kroner til spiralnekter

Balanse

Saugstad mener det er avgjørende at abortlovene balanseres.

– Jeg mener alle land må ha en abortlov, men den må reflektere både kvinnen og fosterets rettigheter. Det å finne balansen mellom disse to er vanskelig. Den må verken bli for streng eller for fri.

Selv har han flere ganger argumentert for en mer restriktiv abortlov i Norge.

– Samtidig er jeg heller ikke tilhenger av de strengeste abortlovene, som for eksempel den man finner i Mexico. Jeg mener det er meningsløst å nekte en kvinne som er blitt voldtatt å ta abort. Jeg er også enig at vi må kjempe for trygge aborter. Ingen av oss kan stå og se på at unge kvinner dør av kriminelle aborter. Men det er ikke sikkert at norsk abortlovgivingen er den beste løsningen. Igjen handler det om å finne balansen mellom fosterets og kvinnens rettigheter.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter