Nyheter

Krisetall ryster KrF i viktige byer

Året før lokalvalget stuper KrF i flere byer i kjernefylkene. Partiet kan ha kurs mot valgkatastrofe neste år og tendensen viser 3-tallet.

Også for Venstre viser målingene kraftig knekk og kan være signal om skrekkvalg ved kommune- og fylkestingsvalget neste år. Men nedgangen er ikke like tydelig som hos KrF.

– Blir denne tendensen valgresultat, så kan også eksistensen til KrF som nasjonalt parti være truet, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Byene

Kristiansand. Stavanger. Sandnes. Bergen – samt Oslo. Lokale galluper som er publisert den siste uken viser et svært kritisk bilde av KrFs tilstand i byer der partiet historisk har vært en maktfaktor.

– Det er ingen tvil om at dette er alvorlige og dårlige tall for KrF. Det har vært uro den siste tid og diskusjon om valg av samarbeidspartner. Derfor er jeg ikke overrasket over at velgere er usikre, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: Kristendemokraternas Ebba Busch Thor er blitt valgkampens overraskelse

Nøkkelbyer

Sammenstilningen som Vårt Land her bringer, vil gi KrF et elendig valg om gallupene skulle slå til. I seg selv er tilbakegangen i tall også stor nok til å gi KrF en oppslutning på 3-tallet på landsplan akkurat nå:

I KrFs sterkeste storby, Kristiansand, viste Fædrelandsvennes gallup 10,9 prosent. Det er hele 4,4 prosentpoeng under resultatet i 2015. Da fikk KrF «lave» 15,3 – det verste på fire tiår.

I nøkkelfylket Rogaland synker KrF til 3,9 prosent i Stavanger, ned fra 5,9 prosent 2015. I den folkerike nabobyen i sør, Sandnes, smeller det også: 6,3 i stedet for 9,1 som ble resultatet sist. Alt ifølge målinger fra Stavanger Aftenblad.

I Oslo ville forøvrig KrF ifølge VG nå sett ett-tallet: 1,7 prosent. Men i Norges nest største by – Bergen – smerter tallene fra Bergensavisen mer: Der sitter KrF i byregjeringen og får 3,3 prosent. I 2015 var resultatet seks prosent.

«Entusiasme forsvinner»

På grunnlag av tallene fra Bergen anslår gallupnettstedet pollofpolls.no at KrF akkurat nå har en landstendens på tre prosent.

– Ja, det er en fare for at KrF med slike tall kan ende på tretallet ved valget neste høst. Summen av disse målingene er et varselsignal. De uttrykker at KrF er i ferd med å miste en god del av velgerne sine i avgjørende kjernestrøk, sier valgforsker Bergh.

– Det er mange eksempler på at kriserammede partier har kommet tilbake. Men KrF er i en synkende trend der dårlige valg kan gi en uheldig nedadgående spiral: Entusiasme forsvinner og karrieremuligheter skrumper inn, fortsetter han.

LES OGSÅ: LES OGSÅ: Velgerne er urolige i presset KrF

Taper posisjoner?

Nettopp posisjoner kan det bli færre av: Med slike tall synker antall representanter – også i fylker. For også flere fylkesmålinger viser et ras for KrF. Stavanger Aftenblads gallup for Rogaland sender KrF til 6,3 prosent. Det er markant lavere enn de 11,1 prosentene fra valget i 2015.

Tilsvarende tall for Agder er 10,3. I det vestlige Agder-fylket fikk KrF over 15 prosent i 2015 – og 12,8 i det østlige.

På sentralt hold i begge fylkeslagene frykter man for både ressurser og makt om dette skulle bli valgresultatet. I dag har KrF fylkesordførervervet i Rogaland. Og alltid etter lokalvalg har KrF tradisjonelt vært nøkkelparti i forhandlinger – og gjerne hanket inn tunge heltidsverv. Men nå kan posisjoner være truet. Skulle KrF rase, synker dessuten viktig pengestøtte.

Kristen konkurrent

Utviklingen åpner også rommet for Partiet De Kristne, som målinger i Agder gir ett mandat i bystyret i Kristiansand og ett i fylkestinget i Agder. KrF-nestleder Ropstad er selv fra Agder og tror tendenser snur når prosessen om hva som skal være partiets politiske prosjekt og samarbeidsretning er avklart.

– Det er noe rett foran oss nå som kan bidra til endre situasjonen. Og Kristdemokraternas suksess i Sverige viser at det er fullt mulig å mobilisere.

For KrF kan utviklingen være alvorlig i kampen for å overleve som «normalt» stortingsparti og komme over sperregrensen i 2021. For ved forrige stortingsvalg forsynte nettopp Agder og Rogaland i sum KrF med 32,8 prosent av oppslutningen på landsplan.

LES OGSÅ: Sp vil unngå å drive spill – og kan ha mye å tape

Venstre-krise

Venstre dupper mindre enn KrF i Bergen - halvprosenten under forrige kommunevalg. I Oslo går Venstre frem og ligger 2015-nivået. Men i Stavanger raser det fra 8,3 til 3,4. Og i Kristiansand noterte Venstre 4,7 sist, men oppnår nå 3,3.

Fylkesmålinger understreker elendighet for Venstre på fylkesplan i Agder og Rogaland – begge områder som tidvis har vært godt Venstre-land:

I det nye Agder er galluptallet 2,8 prosent. I 2015 ga fylkestingsvalget Venstre 7 prosent (Aust-Agder) og 5 prosent (Vest-Agder).

Også i Rogaland spås Venstre 2,8 prosent – mot 4,4 forrige valg.

Generalsekretær Marit Meyer i Venstre skriver i en epost at svake målinger aldri er hyggelig:

– Vi tar det alvorlig, samtidig vet vi at dette svinger. Det jobbes godt lokalt med listestilling og lokale saker i både Rogaland og Agder, og vår jobb fra sentralt hold er å forsterke den innsatsen som legges ned lokalt.

Valgforsker Johannes Bergh anser Venstres tall som et betydelig varsko:

– De er i en lignende situasjon som KrF, men ikke like alvorlig. I motsetning til KrF har Venstre tradisjonelt lite lojale velgere, men får samtidig gjerne tilsig av velgere fra andre. Det tilfanget sliter KrF med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter