Nyheter

– Krisen i Kamerun trenger mer oppmerksomhet

Flyktninghjelpens leder i Kamerun frykter hjelpeorganisasjoner ikke vil ha råd til å være i landet dersom ikke krisen får mer oppmerksomhet.

Flyktninghjelpen bruker FNs anslag for antall flyktninger fra konflikten, som ligger på omkring 437.000. Kameruns befolkning ligger på til sammen 23 millioner.

– Men dette tallet inkluderer kun internt fordrevne, ikke de mer enn 30.000 som har flyktet over grensa til Nigeria, sier David Manan til Vårt Land.

Han er landdirektør for Flyktninghjelpen i Kamerun.

Flere vil bidra

I dag er det relativt få nødhjelpsorganisasjoner som opererer i landet. Manan mener at det er flere som ønsker å bidra med mer.

– Det er vanskelig for dem å få finansiering så lenge krisen er relativt ukjent. Derfor trenger vi å øke bevisstheten rundt krisen, sier han.

Vanskelig balanse

Flyktninghjelpen er til stede både i landets engelsktalende områder og i nord, der den islamistiske terrorgruppa Boko Haram har operert i en årrekke. Det er imidlertid vanskeligere for organisasjonen å operere i de engelsktalende områdene, ettersom det er en konflikt innen landets grenser.

– Vi må jobbe for å opprettholde vår nøytralitet og upartiskhet, for å unngå konflikt med myndighetene og opprørsgruppene. Vi kan ikke sette vår evne til å yte hjelp i fare, sier Manan.

Ute i bushen

I tillegg er områdene vanskelige å komme til, på grunn av sikkerhetssituasjonen. Situasjonen gjør at mange av de fordrevne som lever ute i jungelen, eller bushen, ikke får tilgang til hjelp overhodet.

– Det er ikke leire. De fleste fordrevne bor ute i bushen fordi de er redde for å gå inn i myndighetskontrollerte områder, og der lever de under grusomme forhold, sier Manan.

Legene har rømt

Han forteller også om vanskelige forhold for flyktningene som har kommet seg til byene, der hjelpeorganisasjonene kan nå fram til dem. Ofte bor det 15-20 personer på ett rom, og det er nesten umulig å få tak i helsetjenester.

– På grunn av sikkerhetssituasjonen har nesten alt sykehuspersonale rømt fra regionen, sier David Manan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter