Nyheter

Kripos: Asyl-barneekteskap kan straffes i Norge

Minst 61 mindreårige var gift da de søkte asyl i Norge i fjor, viser tall fra norske myndigheter.

Ifølge Kripos kan dette straffes i Norge selv om det har blitt gjort i utlandet.

En voksen asylsøker kan straffes i Norge for å ha giftet seg med en mindreårig og gjort barnet gravid utenfor Norges grenser, skriver Nettavisen.

– Utgangspunktet er at ja, man kan straffes i Norge for slike overgrep begått i utlandet, dersom nærmere bestemte vilkår er oppfylt, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

LES MER: – Mannlige innvandrere kan true likestillingen

Ventet barn nummer to

Av de 61 var minst ti under den seksuelle lavalderen, viser tall NRK har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

49 jenter og 2 gutter var 16– 17 år. Minst to av jentene var under 18 år og venter barn nummer to. De fleste kom fra Syria, Afghanistan og Irak, ifølge oversikten.

– Vi ser veldig alvorlig på at barn under 18 år er i fare for å bli utsatt for seksuelle overgrep, vold, og tvangshandlinger, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Seksuell lavalder

En 14 år gammel gravid jente kom i november over Storskog sammen med sin 23 år gamle ektemann. De to bor nå hver for seg, og han er under politietterforskning.

Trommald sier man må gå inn i det enkelte tilfellet for å vurdere hvorvidt de gifte skal bo atskilt.

– Seksuell lavalder i Norge er 16 år, og det vil ofte være styrende for hvordan man tenker rundt disse sakene. Men andre problemstillinger som vold og tvang vil også telle med i vurderingene, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter