Nyheter

Kriger mot IS med telefonen

24-årige Abdalaziz Alhamza er en av flere syrere som risikerer livet for å spre informasjon om IS for å hindre at terroristene rekrutterer flere.

Bilde 1 av 2

Syriske Abdalaziz Alhamza er hentet til Oslo og konferansen Oslo Freedom Forum denne uka.

– Jeg snakker i dag på vegne av millioner av syrere som er fanget mellom Assad og IS. De er hovedproblemet vårt. Begge disse onde kreftene må nedkjempes, sier Alhamza i sitt innlegg under åpningssesjonen til Oslo Freedom Forum tirsdag.

Flere ganger under talen sin viser han klipp fra hjembyen Raqqa i Syria, som nå er hovedsetet til terrororganisasjonen som kaller seg Islamsk Stat (IS).

Alhamza var med på å grunnlegge gruppen som kaller seg Raqqa is Being Slaughtered Silently, Raqqa blir slaktet ned i stillhet. Dette er syrere i alderen 18 til 27 år som filmer, tar bilder og skaffer seg informasjon om det som skjer i byen Raqqa, og sprer informasjonen videre på en egen nettside og sosiale medier. I tillegg driver den propaganda overfor befolkningen i kampen mot IS.

LES OGSÅ: Fader Alexi har fått kjenne smaken av fred i Syria

Begynte med Assad

Alhamza forteller at engasjementet hans startet da han som 20-åring i 2011 var vitne til en fredelig demonstrasjon i hjembyen. Assad-regimet arresterte demonstrantene. Da bestemte Alhamza seg for å bli demonstrant selv. Han ble arrestert tre ganger og torturert. Han begynte å kjenne seg nærmest avhengig av demonstrasjonene. Han filmet dem med telefonen sin, og la videoene på nett.

– Folk begynte å se på, forteller han.

I mars 2013 inntok Den frie syriske hæren Raqqa. Alhamza øynet håp om å bli fri fra Assad-regimet. En måned senere møtte han første gang på terrorgruppen IS. En maskert mann med saudisk aksent dukket opp på universitetet der han var student. Mannen prøvde å verve dem til IS. En av Alhamzas venner lot seg overbevise. Senere samme år leste Alhamza på Facebook at vennen var død.

– I januar 2014 tok IS over byen min, med over en million sivile.

Alhamza viser et klipp av IS-krigere som skyter ned folk på gaten, og sier:

– Ikke bli sjokkerte. Dette er livet under IS. Vi ble tvunget til å reagere. Vi bestemte oss for at vi ikke kan være tause. I 2014 grunnla vi Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), for å vise fram livet under IS.

LES KOMMENTAR: Islamisme er ikke religion, men politisk ideologi

En dag

RBSS driver ikke bare med rapportering av det som skjer, men gir også ut et magasin til innbyggere i byen, trykker plakater som de henger opp, og formidler budskap med grafitti.

– Det er ikke nok å fortelle hva som skjer. Vi må bekjempe ideologien deres. Magasinet vårt er rettet mot barn og foreldrene deres, slik at de skal være klar over risikoen ved å alliere seg med IS.

Alhamza sier at gruppen ønsker å spre et anti-IS-virus, og dekker i dag ikke bare hans hjemby Raqqa, men også andre steder i Syria og Irak.

– Vi vil vise at vi kan bekjempe våpen med ord. Derfor kjemper vi mot ideologien deres i dag. Dette er den eneste måten å slå dem på.

Alhamza tror det er fullt mulig å bekjempe IS militært, men at det ikke er godt nok hvis ideologien lever videre.

– Raqqa vil bli fri en dag, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Viser vei

Kari Karamé, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, mener at det å spre informasjon, og gjerne også fortelle noe positivt som skjer, generelt er svært viktig i en situasjon som den Syria er i. Hun understreker at hun ikke kjenner til gruppen RBSS spesielt.

– Hvis det er riktig at de legger opp en linje som går mot både IS og regimet og viser en slags tredje vei, er det veldig, veldig viktig for mange syrere. De lider jo under begge, sier Karamé.

Hun lurer på hvordan personer som bringer ut informasjon om det som skjer i Syria unngår å bli kidnappet eller drept.

– Som regel utveksles opplysningene mellom kjente. Det kan være en svakhet, ved at informasjonen bygger på nokså smale kanaler om hva som foregår, men det er ikke til forkleinelse for det grupper som denne gjør, sier Karamé.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter