Nyheter

Krigen driver barn ut i arbeid

Verdens mål om å kvitte seg med de farligste formene for barnearbeid innen 2016, er utenfor rekkevidde. Syria-krisen gjør situasjonen verre.

– Det er ingen tvil om at arbeidet med å bekjempe barnearbeid går for sakte. Med det tempoet vi har nå, vil det fremdeles være 100 millioner barnearbeidere i 2020, sier juridisk rådgiver i Unicef Norge, Ivar Stokkereit.

I 2013 ble det klart at barnearbeid var blitt redusert med en tredjedel på verdensbasis siden år 2000 – fra 246 millioner barn til 168 millioner.

Samtidig pekte den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) på at målet om å gjøre slutt på de verste og farligste formene for barnearbeid innen 2016, ikke ville innfris. Ifølge Stokkereit gjaldt dette i overkant av 80 millioner barn i 2013. Med den utviklingen vi har i dag, vil antallet ligge på rundt 50 millioner i 2020.

– Syria-krisen gjør i alle fall ikke arbeidet med å utrydde denne formen for barnearbeid noe lettere, sier Stokkereit.

LES OGSÅ: Derfor kjøper du klær fra barnearbeidere

Tigging og misbruk

Farlig barnearbeid omfatter alle former for slaveri, menneskehandel, prostitusjon, overgrep og bruk av barn til kriminalitet. I tillegg kommer helseskadelig arbeid, for eksempel i gruver og med kjemikalier.

– Barnearbeid i kjølvannet av krigen i Syria er et omfattende problem. Vi ser også at barn blir rekruttert til de farligste formene, som væpnede konfrontasjoner, organisert tigging eller seksuelt misbruk, forteller Stokkereit.

Nesten alle syriske barn gikk på skole før krigen brøt ut i 2011. Fire år senere lever fire av fem syrere i fattigdom og 7,5 millioner er internt fordrevne, beskriver Unicef og Redd barna i en rapport fra juli 2015.

Rundt tre fjerdedeler av barna i Syria deltar nå i en eller annen form for inntektsgivende arbeid, opplyser Stokkereit. I flyktningleirene i Libanon gjelder dette rundt halvparten. Familiene har gjerne mistet inntektsgrunnlaget sitt og ser seg tvunget til å involvere barna for å skaffe penger.

– Ikke minst går arbeidet utover skolegang og utdanning. Å sikre opplæringstilbud til barn i flyktningområder og krigssone er derfor noe av det viktigste det internasjonale samfunnet kan bidra med, sier Stokkereit.

LES OGSÅ: Over ti millioner barneslaver

Vanskelig

Flyktningstrømmen fra Syria, både i regionen og til Europa, gjør at næringsliv, myndigheter og sivilsamfunn må være ekstra på vakt for utnytting, fremhever leder Per N. Bondevik i Initiativ for etisk handel.

– Deling av informasjon og kontakt med organisasjoner som jobber med flyktningsituasjonen, er viktig, både når det gjelder barnearbeid og utnytting av arbeidskraften til voksne sier han.

De verste formene for barnearbeid oppdages sjelden hos de leverandørene norsk næringsliv handler med.

– Det betyr imidlertid ikke at det ikke forekommer, men det skjer gjerne langt nede i produksjonskjeden og er vanskelig å oppdage, sier han.

LES OGSÅ: Ikke et godt nytt år for mange barn

Næringsliv

Den alt i alt positive utviklingen de siste 15 årene, skyldes sterkere søkelys på barnearbeid internasjonalt. Flere land har underskrevet FN-konvensjonene mot barnearbeid, og forbud mot barnearbeid har blitt innarbeidet i nasjonale lovverk. Særlig i Sør-Amerika har utviklingen vært positiv, med en markant økning i antall barn som får grunnskoleopplæring, forteller Stokkereit.

Næringslivet har også måttet ta grep. Flere bedrifter har jobbet aktivt for åpne leverandørlister og ved å stille tydelige krav til leverandørene sine, påpeker Stokkereit.

– Samtidig må norske myndigheter styrke det rettslige rammeverket, slik at det blir klart hvilket ansvar næringslivet har når det gjelder barns rettigheter, mener han.

Bondevik i IEH ønsker seg på sin side mer samarbeid mellom myndighetene og næringslivet, både på ambassadene og hjemme i Norge.

– Det viktigste er ikke nødvendigvis lovverket, men kunnskapsdeling og kompetanseheving, sier han.

Bondevik mener debatten om barnearbeid er sunnere nå enn for noen år siden. Det er blitt viktigere å følge opp barn som blir tatt ut av arbeid, slik at de har reelle alternativer i form av for eksempel utdanning.

– Perspektivet er blitt bredere. Samtidig blir det da litt mer krevende å få frem at barnearbeid er negativt i seg selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter