Nyheter

KrFU-nestleder refser ung.no: – Problematisk når råd gis ut fra egen ideologi

Nestleder Hadle Bjuland i Kristelig Folkepartis Ungdom mener ung.no er dårlig kvalitetssikret og reagerer på at ungdommer får flåsete svar eller skadelige anbefalinger. Nå ber han dem gjennomgå rutinene.

Det var Minervanett som først omtalte oppsiktsvekkende svar gitt på rådgivningssiden ung.no. En gutt som spurte om det er galt å mene at det finnes bare to kjønn fikk til svar at det er «omtrent som å mene at jorda er flat», og en 16 år gammel jente som ønsket å fjerne brystene fikk råd om at det er mulig å få gjort det hos privat plastisk kirurg.

Ung.no er drevet av Bufdir, og dermed statlig finansiert. «Kvalitetssikret og offentlig informasjon», står det på nettsidas forside.

Biologiprofessor og KrFU-nestleder: Radikal kjønnsideologi

Flere har reagert, blant dem biolog og UiO-professor Kristian Gundersen. Han mener svaret springer ut av radikal kjønnsideologi.

– Å basere offentlig rådgivning på ideologi er ikke greit. Og det er det man gjør når man påstår at det å mene at det kun finnes to kjønnskategorier er det samme som å tro at jorden er flat, sier han til Minerva.

Politisk nestleder Hadle Bjuland er enig med Gundersen. Han reagerer også fordi han mener svarene tyder på at ungdom ikke blir tatt på alvor.

– Mitt hovedanliggende er at unge fortjener bedre. Jeg har til gode å se at det skjer i en rådgivningstjeneste for voksne, at det kommer slike svar, sier han.

Ung.no beklager

Ung.no har fjernet svaret der den 16 år gamle jenta rådgis om at det er mulig å gå til privat kirurg. I et skriftlig svar på sine nettsider beklager Bufdir dette svaret, og sier de skal gå gjennom sine rutiner. De har også beklaget ordlyden i svaret om to kjønn.

Håvard Atle Skaug, avdelingsdirektør Digitale tjenester i Bufdir sier at svartjenesten deres er basert på avtaler med rundt 200 fagpersoner. Ofte personer om jobber i helsevesenet, utdanning, kriminalomsorg eller andre offentlige virksomheter. De bruker også noen rådgivere fra privat sektor.

De har periodisk trening av alle rådgiverne, og har gjort det klart at svarene må være faglig korrekte uten rom for misforståelser, og representative for ung.no og ikke bare personen selv, forklarer han.

– Det er fageksperter som svarer

På spørsmål om hvordan svarene kvalitetssikres sier Skaug at den er basert på «at det er fageksperter som svarer». I tillegg utføres det noen stikkprøver.

– Hva gjør dere for å forsikre dere om at ekspertene ikke legger egne holdninger og ideologiske syn i svarene?

– Det går tydelig fram av retningslinjene til rådgiverne som svarer på spørsmål, at svarene skal representere ung.no, sier han.

I svaret til gutten som spør om to kjønn henviser rådgiveren spørsmålsstilleren til å lære mer om kjønn og kjønnsidentitet ved å lese en brosjyre fra Skeiv Ungdom og FRI.

– Er disse nøytrale, faglige aktører, etter deres syn?

– Ung.no lenker til masse informasjon og nettsider som bredt berører temaene ungdommene spør om, sier Skaug.

Ropstads «ansvar»

Siden Bufdir eier ung.no, er barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad øverste ansvarlig. KrFU-lederen mener likevel ikke at statsråden bør gå inn og overstyre siden – han ber i stedet om at de gjennomgår egne rutiner.

– Jeg håper at ung.no skjerper rutinene sine selv. De har beklaget, og vi får bare håpe at de følger opp dette. At de går gjennom eget materiale og sikrer at det er basert på faglig forskning. Jeg håper det kan løses slik uten at noen overordnede må gripe inn, sier han.

Bjuland legger til at det er bra at siden har beklaget, men han mener at de må endre arbeidsmetodene sine så det ikke skjer igjen.

– Hadde du vært like kritisk om svaret hadde vært ideologisk andre veien, mer på linje med ditt syn?

– I denne typen spørsmål må du basere deg på forskning og vitenskap. En som spør om det er galt å mene at det er bare to kjønn får svar at å snakke om to kjønn «er som å mene at jorda er flat». Dette er en diskusjon vi har i samfunnet, som det er uenighet om. Da syns jeg det er spesielt av ung.no å være så bastante. De burde i hvert fall vært mer balanserte i sitt svar.

· LES OGSÅ SPALTIST USMAN RANA: «Offentlige steder for barn og unge må ikke bli arena for radikal identitetsteori»

---

Ung.no

  • En nettside rettet mot ungdom som tar for seg temaer som sex, legning, jobb og økonomi, sosial kontroll, psykisk helse og utdanning.
  • Mest kjent er siden for sin rådgivningstjeneste, der de svarer på anonyme spørsmål fra ungdom. Spørsmålene kan handle om alt fra hva man burde ha med i jobbsøknader til hva onani er eller hvem man kan snakke med om man blir mobbet.
  • Ung.no besvarte 48.000 spørsmål i fjor, rundt 70 prosent av dem var helserelatert.
  • Siden er drevet og eid av Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) som ligger under Barne- og familiedepartementet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter