Nyheter

KrFU-ja til Erna – og krøll om Frp

KrFs ungdommer har rådet til Knut Arild Hareide klart: Velg Høyre og Venstre først. Men så fikk plutselig Frp en sjanse.

For helt mot slutten av debatten om KrFUs regjeringssyn, ble forslagssetninger om at KrF «ikke støtter» en regjering bestående av Frp endret til at KrF «ikke vil sitte i» en regjering med Frp.

Selv om det store flertallet samlet seg bak en sentrum/høyre-løsning, var delegater etterpå i tvil om de hadde stemt nei til Frp i en regjering eller ei. Det var tåke over vedtaket. Det eneste som er sikkert er at KrFU låser døra for å selv sitte i en regjering der Frp er med, slik de hadde åpning for sist.

LES KRFUs vedtak her

Forvirring om eget vedtak

Usikkerheten etter avstemningen var så stor at KrFU-leder Ida Lindtveit måtte gå på talerstolen for å tolke det ferske vedtaket som landsmøtet hadde gjort. Forvirringen fikk enkelte til å ønske en ny votering. Deretter ble det votert om å ta avstemningen på nytt, noe flertallet ikke ville.

– Et ikke-sosialistisk flertall skal gi en ikke-sosialistisk regjering. Hvis Erna velger fortsatt å sitte sammen med Frp, så går vi i opposisjon, forklarer Lindtveit.

– Dere vil ikke sitte i en slik regjering, men altså ikke være mot at en regjering med Frp styrer. Dermed kan en borgerlig regjering også være en regjering der Frp styrer?

– Det sier vi. Men vi sier jo tydelig at vi går i opposisjon. Vi vil jo ikke ha en samarbeidsavtale som i dag.

LES OGSÅ: KrFU-leder fikk godord fra Hareide

En stemme på KrF er en stemme på...

– De som sier at en stemme på KrF er en stemme på Frp vil ha rett?

– Nei. En stemme på KrF er en stemme på KrF i regjering. Hvis ikke går vi i opposisjon.

Vedtaket innebærer blant annet at om et borgerlig budsjettforslag bryter fundamentalt med KrFs prioriteringer, så vil KrFU anbefale andre konstellasjoner.

Der ligger den åpningen som også kan gjøre Aps Jonas Gahr Støre til statsminister. Lindtveit sa dette til pressen etterpå:

– Et regjeringsaltternativ med Ap er utelukket, med mindre en regjering etter valget fremmer forslag som bryter fundamentalt med KrFs politikk.

LES OGSÅ: KrFs unge velger seg høyresiden

Sentrumsdrøm

KrFUs vedtak ble gjort mot én stemme. Den som stemte mot var Kjell Magne Bondeviks barnebarn, Simen Bondevik.

I debatten kjempet han og en gruppe fra Oslo KrFU for å avvise samarbeid med SV og Frp og satse på en regjering «med tyngdepunkt i sentrum i norsk politikk».

Noen få talere ville også ha samarbeid med Ap, men det store flertall argumenterte for å ønske en modell av Høyre, KrF og Venstre.

– Forrige gang vi var i en slik regjering, ble oppslutningen halvert. Historien om denne regjeringen er ikke bare god, sa Mathias Slettholm.

LES OGSÅ: KrFU mener kvinnen må ha siste ord om abort

Frp var hovedtema

Men tyngdepunktet lå et annet sted. Olaus Trygve Bjuland fra Rogaland sa det slik:

– Å gå inn i en valgkamp uten å anerkjenne de seirene vi har fått, er ikke troverdig, sa han.

– Og det er viktig at velgerne får vite om de får Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre om statsminister, sa Tove Welle Haugland fra Vest-Agder.

Fra første stund var imidlertid skepsisen rettet mot ett parti: Frp. På rekke og rad advarte talerne mot partiet.

– Det er viktig for meg å utelukke Frp helt – de holder ikke avtaler, sa Mai Lene Fløysvik Hæåk, opprinnelig fra Rogaland.

Også ungdomspartileder Ida Lindtveit støttet i hovedinnlegget det forslaget som først «ikke støttet» en regjering bestående av Frp, men som under debatten ble endret til «ikke sitte i» en regjering med Frp.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter