Nyheter

KrFs svenske søster ser blått

Lederen av det svenske KrF velger seg harde markeringssaker og tydelig borgerlig kurs. Ebba Busch Thor henter inspirasjon fra tyske Angela Merkel.

Siden i fjor vår har Ebba Busch Thor (29) ledet KrFs svenske søster­parti ­— Kristdemokraterna (KD) og ofte inntatt førsteplassen i nyhetsbildet i svensk politikk.

Ved valget om to år vil hun ha dagens svenske, rødgrønne 
regjering bort. Den typen regjerings­prosess som norske KrF ­driver med om dagen — med debatt om sentrumsalternativ og tanker om Arbeiderpartiet — er ikke noe for Busch Thor.

– I svensk sammenheng er borgerlig samarbeid noe helt ­naturlig for et kristendemokratisk parti, sier hun.

Drama-skaper

Vårt Land møter den svenske partitoppen i Riksdagsbygningen, der partiet har romslige lokaler i en topp­etasje, og Busch Thor har høyt tempo. Vi skal blant annet ­snakke om Pride, høyrepopulistiske Sverigedemokraterna, kristne velgere — og henne selv.

Bare et halvt år etter at hun ble partileder skapte Ebba Busch Thor dramatikk: Partiet hennes vedtok å oppheve det som kalles Desemberavtalen — budsjettpakten som røde, grønne og blå partier støtter for å holde Sverige­demokraterna (SD) unna innflytelse. Kritikere sa: Dere ødelegger stabiliteten i Sverige midt under flyktningkrisen — dere kan gi SD makt.

For få uker siden sto Busch Thor i presseflomlys igjen.

For der andre borgerlige partier hadde vært tause, delte hun tanker om dagens mest brennbare spørsmål i svensk politikk: Hvordan borgerlige partier skal forholde seg til det innvandringskritiske SD før neste valg.

Busch Thor vil ikke si nei til passiv støtte fra SD. Hun vil 
ikke forhandle med dem, men ikke si tvert nei til at SD kan støtte en regjering som hennes parti sitter i.

LES OGSÅ: Sveriges KrF skaper flyktninguro

Ta et parti i øret?

– Jeg kan ikke ta et annet parti i øret og si: Dere må ikke stemme for vår politikk, forklarer Busch Thor.

– Men er det realistisk at SD ikke skal få noe tilbake om de støtter de borgerlige partiene?

– Sverigedemokraterna tvinges da til å velge side, og det gjør de allerede i dag. SD stemmer oftest med regjeringen. Er det bedre for dem at Socialdemokraterna fortsetter å styre landet? Men jeg kommer altså ikke til å samarbeide, forhandle med dem eller søke deres støtte.

Du har også uttalt at SD ikke er noe rasistisk parti?

– Det jeg har sagt er at om man leser SD sitt partiprogram, kan man ikke si at programmet i seg selv er rasistisk. Men ja, det er ­rasister i SD og partiet har en ­rasistisk historie. For eksempel har de fortsatt et riksdagsmedlem som gikk på byen og jaget en komiker med utenlandsk bakgrunn med jernrør, forklarer hun.

Det jag har sagt 
er at om man leser SD partiprogram, kan man ikke si programmet i seg selv er rasistisk.

SDs kristenflørt

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, snakker gjerne godt om kristne verdier og kulturarv. Før forrige valg lot han seg utspørre under det store, kristne sommerstevnet i Vårgårda.

– Er det blitt en konkurransesituasjon mellom SD og KD om kristne verdier?

– Sverigedemokraterna flørter mye med kristendemokratiske velgere. De sier de står opp for menneskeverd og kristne vurderinger. Men når det kommer til politisk handling i Riksdagen, så gjør de det ikke. Eksempelvis er de mot familiegjenforening – og sier altså at det er forskjell på familier og familier.

LES OGSÅ: Kristdemokraterna kan bidra til politisk kaos

En synlig forskjell

Ebba Busch Thor gjør en synlig forskjell, der hun setter seg til foto­grafering under store malerier av forgjengerne: Det er tre menn, korrekt i dress.

To av dem — veteranen Alf Svensson og forgjenger Göran Hägglund — profilerte Krist­demokraterna på «varme» og «omsorg» i politikken. Dette ­fenget blant idealistiske og sosialt engasjerte velgere som gjerne er ganske like deler av grunn­fjellet i norske KrF.

Busch Thor vil noe mer. Hun mener også «harde» saker — som forsvar og trygghet — er helt naturlige kampsaker for et parti med kristenverdier i bunn.

Ja til medlemskap i Nato. 
Mer trygghet og politi. KD gikk inn for asylinnstramminger og er altså litt åpnere i omtalen av SD enn andre borgerlige partier.

– Har du som leder gjort Kristdemokraterna til et mer borgerlig parti?

– Det er ikke mitt parti — det er vårt parti. Som leder er det viktig å få sagt at det er «partiet og jeg» ikke «jeg og partiet». Men selv har jeg fått mye inspirasjon fra Angela Merkel og de tyske kristendemokratene. Jeg ønsker at vi skal fortsette å nærme oss dem. Vi bygger på samme ideologi, som kan overføres til bredere områder av svensk politikk.

Hardt er mykt

Da KD satt åtte år i den borgerlige regjeringen Alliansen, var omsorgspolitikk partiets varemerke. KD hadde de viktige statsrådene i omsorgspolitikken.

Men ifølge Bush Thor kan ikke et kristendemokratisk parti bare jobbe med myke saksfelt. Ideologien må også være fundament for forsvarspolitikk og justis­politikk, migrasjonsspørsmål og håndtering av terrorisme.

– Disse spørsmålene har folk i Sverige diskutert det siste året. Alternativet vårt kunne vært å stå der — tause — i den debatten. Taushet passer meg verken som person eller som leder.

– Og slik har dere beveget dere mer til høyre i landskapet?

– Det vi nå gjør, er å stå opp for de myke verdiene på harde ­områder. Det er slik det tyske CDtar standpunkter i praktisk politikk ut fra et kristendemokratisk grunnlag. Når kvinner i Sverige opplever at de ikke kan bevege seg fritt der de bor, og det ikke finnes tilstrekkelig med politi, da kan også et parti som vårt gi et svar.

LES OGSÅ: Slutt for svensk KrF-topp

Naturlig borgerlig

KD, Centern (svenske Senterpartiet), ­Liberalerna (svenske Venstre) og Moderaterna (svenske ­Høyre) styrte Sverige sammen i hele åtte år før de tapte valget i 2014. For KD er det å fortsette dette samarbeidet noe selvsagt.

Men må et kristendemokratisk parti automatisk være et borgerlig parti?

– Nei, ikke om man ser mot kristendemokrater ellers i verden. Men i en svensk kontekst er det naturlig. Socialdemokraterna — og deler av vår egen allianse — har et helt annet syn på mennesket, forklarer Busch Thor.

De setter «statlige løsninger og firkantede systemer» foran menneskets frihet. Det merkes spesielt i familiepolitikken:

– De vil kvotere, bestemme og synes ikke at foreldre selv skal velge. De mener medmenneske­lighet kommer via skatteseddelen. Vi mener den utgår fra ­enkeltmennesket.

Råd til Hareide?

Det historiske bakteppet betyr ikke lite: Svenske sosialdemokrater har hatt et tydeligere maktmonopol enn i Norge. Inntil for to år siden har de alltid styrt alene, hatt alle ministerposter og andre partier har bare fått lov til å støtte dem.

– Kan KD en gang i fremtiden utgjøre en sentrumsblokk med Centern og Liberalerna og sammen ha avtale med Socialdemokraterna?

– Jeg kan aldri si aldri, men nå er svaret nei. Slår man sammen Socialdemokraterna, Centern og Liberalerna så ville man få den mest familiefiendtlige politikken det er mulig å få. Den kan til og med ikke bli verre om Vänsterpartiet (svenske SV — red.anm.) blir med.

– Du vil kanskje råde Knut Arild Hareide og KrF til å fortsette samarbeidet med dagens borgerlige partnere?

– Jeg har stor respekt for at hans situasjon er annerledes enn vår i Sverige.

Pride-oppstyr

I juni fikk nettopp Hareide kritikk fra konservative kretser av KrF fordi han deltok i Pride-marsjen — homobevegelsens store mønstring — i Oslo.

Men Ebba Busch Thor var først ut. Etter nattklubb-massakren i Orlando varslet hun deltakelse i Stockholm Pride. Også i hennes parti var enkelte tillitsfolk kritiske til markeringen.

– I det store og hele er jeg glad for at vi gikk i Pride-toget. Man skal kunne være kristen i ­Damaskus og jøde i Malmö uten å bli forfulgt. Det samme gjelder det å være homoseksuell i ­Orlando. Menneskeverdet må være likt og gjelde alle, alltid. For meg var det viktig å vise dette i Pride-toget.

LES OGSÅ: Kristne velgere vendte Sverigedemokraterna ryggen

Sperregrense-drama

Akku­rat nå ligger KD skralt an på svenske galluper. Det siste året har de oftest vært under sperre­grensen.

– Vi ligger alltid mye lavere mellom valgene. I 1998 — da vi fikk nesten 12 prosent — lå vi ­under tre prosent om ­våren samme år, bemerker Busch 
Thor.

Partiet bærer fortsatt på slitasjen etter åtte sammenhengende år i regjering. Og KDs merkesak — den svenske vrien på kontantstøtte — ble raskt fjernet av de rødgrønne.

– Hva slags saker skal vinne nye velgere?

– At våre politiske løsninger er verdiforankrede, er viktigst. Svensk politikk er blitt utrolig kortsiktig. Det er gjerne en finger opp i luften etter vind­retningen, og man tilpasser utspill ­etter ­meningsmålinger.

Nå håper hun en modernisering og nyutviklet familiepolitikk kan ha effekt

– Skal familiene loves mer penger eller handler det om ­ideologisk kamp?

– Både og. Vi kommer ikke til å fortsette å kjempe for kontantstøtten, vi har en annen løsning. Foreldre skal kunne være litt ­lenger hjemme når barna er små. Det skal komme reformer for å styrke barnefamilienes økonomi. Ikke bare når barna er små.

Bare 1,8 prosent kjerne

Nettopp Kristdemokraterna har den laveste andelen kjernevelgere av alle svenske partier: 1,8 prosent. Det som mangler opp til sperregrensen, må de vinne foran valg.

Kjennere av partiet som Vårt Land har snakket med, sier rett ut at det er krevende tider for KD. Eldre velgere og engasjerte flyktningvenner har vanskelig for å kjenne igjen den nye tydeligheten til Ebba Busch Thor og andre KD-topper om de harde sakene.

– Er det blitt vanskeligere for et kristenbasert parti å holde på grunnfjellet?

– Det er ikke noe nytt at vi ligger lavt mellom valg. Jeg ville ­
endre på dette og det var det mandatet jeg fikk av partiet. Da må vi stå fast ved grunnverdier. Fjoråret hadde vært en katastrofe for oss om vi ikke hadde bestemt oss for å gi kristendemokratiske svar på nye områder, slik som forsvar og terrorbekjempelse.

Den nye tid

– Men i det nye flerreligiøse Sverige: Ser du KD som et «forsvarsparti» for kristen kulturarv — for eksempel mot ytterliggående islam?

– Når Sverige møter nye kulturer — og det ikke har med etnisitet å gjøre — merker man liberalismens tilkortkommenhet: At alt er OK og greit — bare det føles best for deg. Men dette holder ikke. Man må ha en felles etisk grunn i samfunnet, der kvinner og menn har like stor verdi. Og der man tar ansvar for sine medmennesker.

LES OGSÅ: Sveriges partiledere om tro

Høygravid leder

Ebba Busch Thor ble valgt til partileder i april 2015. Hun er fortsatt under 30 år — og innledet partiledertiden med mammapermisjon.

– Du er partiets første kvinnelige leder: Hvordan har dette påvirket omdømmet til KD?

– Det ble et bevis på at vi i familiepolitikken mener det vi sier, at familier må ha valgfrihet. Jeg var høygravid da jeg ble valgt som leder og fødte barn to uker etterpå.

Hun tok kortere permisjon — mannen tok en lengre.

– Noen bærer fortsatt på et ­bilde av at kvinnen skal være hjemme på kjøkkenet. Men ­slike valg er opp til familien. Vi kan faktisk endre bildet — og klare det uten kvotering.

Bunad og kristentro

Hjemme har Ebba Busch Thor en norsk bunad fra Gudbrandsdalen som hun har arvet fra farmor Ebba.

Partilederen har dobbelt statsborgerskap. Pappaen er norsk og kom til Uppsala som ung. Hun er oppvokst i en kristen familie og gikk alle sine første skoleår på Livets Ords grunnskole. Ebbas pappa lærte henne toleranse.

– Pappa sa alltid — tenk selv. Dann din egen oppfatning. Tenk kritisk. Da jeg ble tenåring, fattet jeg min egen beslutning om jeg ville være kristen eller ei. Og hvordan min tro skulle se ut.

– Men hva gjør kristendommen med deg som politiker?

– Den gir meg en større ­dimensjon. Politikk er ikke alt. Jeg har en sterk, personlig tro, som betyr mye for meg og min familie. Og så er den en stor ­kjerne til styrke og trøst i perio­der. Den gjør livet litt større enn det vi mennesker gjør her og nå.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter