Nyheter

KrFs prinsippkrav forsinker budsjettavtale

Viktig innspurtsdag ble plutselig møteløs. KrF-krav om pleiepenger, maskinskatten og lærernorm kan gjøre at budsjettfristen blir brutt også i år.

Etter det Vårt Land kjenner til trenger KrF-toppene avklaring i stortingsgruppen for å komme videre i budsjettløpet. Regjeringspartiene og Venstre/KrF klarte ikke avholde noe forhandlingsmøte søndag kveld – slik de egentlig avtalte fredag.

Dermed tikker klokken mot mandag klokken 18 – fristen for å lande en budsjettavtale. På fredag var det optimisme, men forhandlingskilder er ikke lenger like sikre på at dette går.

Kjell Ingolf Ropstad forlot Stortinget i kveldingen i går, etter å ha drøftet strategi med partileder Knut Arild Hareide. Begge var tause om forhandlingenes gang.

LES OGSÅ: Ap smyger seg innpå KrF

Krevende kravrekke

Venstre og KrF fikk et nytt tilbud fra regjeringspartiene fredag kveld – og Frps forhandlingsleder Helge Andre Njåstad sa da til Vårt Land at de nå nærmet seg grensen for hva som var mulig å gi.

Men vel så mye som penger skal det nå handle om prinsipper. Og der har KrF krav som ikke kan «kjøpes ut» mot fetere pengetilbud.

• KrF skal ha ønsker om å endre pleiepengeordningen – Høyre skal ikke være klar for dette.

• For KrF er imot å avvikle den såkalte maskinskatten: Partiet er redd bortfall av eiendomsskatten på maskiner vil krympe skatteinntekter i kommunene. I deler av landet med mye oljeindustri, har KrF-profiler reagert på endringen. For Frp er kamp mot eiendomsskatt nærmest den nye kampsaken.

• For KrF handler det om prinsipper når et av hovedkravene er en lærernorm som skal sikre maksimalt 15 elever per lærer i 1.-4. trinn og 20 elever per lærer i 5.-10. trinn. Motparten kan trolig innrømme mer penger om KrF firer på normkravet.

• KrFs krav om mer fleksibel kontantstøtte – altså en miks av barnehagebruk og kontantstøtte per dag – skal også være komplisert å løse.

LES MER: Trillerdøgn for frivillig innsats

Brutt frist?

Dermed trenger de blåblå trolig mer avklaring på høyere nivå. Et nytt tilbud fra regjeringspartiene kan komme tidlig mandag, men da spøker mer og mer for at også årets budsjettforhandlinger ender med brutt frist.

Det vil trolig Arbeiderpartiet reagere kraftig på, men på ikke-sosialistisk side er man i år ikke redd for «kaosstempel». Hittil har nemlig forhandlingene foregått svært så rolig og hindrene regnes som overkommelige.

Selv om det ikke ble forhandlingsmøter, har partene utvekslet budsjettgrep seg imellom i weekenden. En arbeidsgruppe har også jobbet igjennom innretning av poster på bistandsbudsjettet.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny samarbeidskurs

Tilfredshet i Venstre

Også Venstre venter nå på KrF. For Venstre er årets budsjettfloker atskillig lettere å løse i år enn i fjor.

– Regjeringspartiene skal ha honnør. Progresjonen er rimelig god, sa Venstre-leder Terje Breivik til pressefolk fredag kveld.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter