Nyheter

KrFs medlemmer har blitt mer borgerlige

KrF fikk aldri igjen de venstreorienterte medlemmene og velgerne som de mistet da de valgte å samarbeide med Høyre, ifølge valgforsker.

– Kristelig Folkepartis medlemmer heller klart mot borgerlig side, men det er også mange som velger Sp, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Årets utgave Medieundersøkelsen kaster nytt lys over medlemmene til de tre partiene Arbeiderpartiet, KrF og Høyre. Valgforsker Aarebrot har i en årrekke vært involvert i undersøkelsen, som utføres for Nordiske mediedager.

I år ble for første gang et stort og representativt utvalg medlemmer i hvert av de tre partiene spurt om sitt andrevalg – hvem de ville stemt dersom deres parti ikke fantes. Undersøkelsen gir et innblikk i KrF-grasrota og i partileder Knut Arild Hareides handlingsrom i det omdiskuterte samarbeidsspørsmålet.

Mens 35,1 prosent av KrFs medlemmer har Sp som sitt andrevalg, oppgir 34,4 prosent Høyre. Til sammenligning foretrekker bare 12,4 prosent Ap.

Det var nettavisen Minerva som først omtalte tallene.

ÅSHILD MATHISEN: «Ap-ledelsens KRLE-tap på landsmøtet, var i realiteten en grasrotprotest mot KrF-samarbeid»

Mistet sentrum-venstre

Kristelig Folkeparti har kort sagt blitt blåere, skal vi tro professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo. Fir den nye undersøkelsen stemmer godt med bildet valgundersøkelsene tegner av KrFs velgere, mener valgforskeren.

– Bildet vi nå ser av velgere og medlemmer i KrF, er farget av at partiet har mistet en god del velgere som soknet til sentrum-venstre, Disse nådde de blant annet i storhetstiden på 1990-tallet, men de forsvant etter at KrF hadde gått i regjering med Høyre, ved stortingsvalget i 2005, sier Aardal.

Han kaller det «en dreining mot sentrum-høyre»

Senterpartiet surfer for tiden på en bølge av sentraliseringsmotstand. KrF står sterkere på bygda enn i byene. Frank Aarebrot tror derfor den høye andelen KrF-medlemmer med Sp som andrevalg er «relativt ny».

– Jeg hadde forventet at flere i KrF skulle velge Ap gitt tidligere velgerundersøkelser, sier valgforskeren.

LES OGSÅ: Aps KrF-flørt kan sende SV inn i skyggenes dal

Regjeringssamarbeid

Undersøkelsen blant partimedlemmene underbygger også bildet valgundersøkelsen fra 2013 tegnet at KrF-velgernes samarbeidspreferanser og partiets samarbeidsmuligheter.

– KrF-velgerne foretrekker å samarbeide Høyre. De er førstevalget. Ap kommer et godt stykke ned på lista, sier Aardal.

Samtidig er KrFs foretrukne regjeringskonstellasjon – Høyre, Venstre, KrF – fullstendig urealistisk gitt målingene. Og det er her dramaet begynner, skal vi tro Aardal.

For verken KrFs medlemmer eller velgere kan fordra fløypartier.

• Bare 4,5 prosent av medlemmene har Frp som andrevalg. Andelen for SV er 0,5.

• I 2013 sa 66 prosent av velgerne at de aldri ville stemt på Frp. Andelen for SV var 59 prosent.

LES OGSÅ: Støre gjør døren høy for KrF

Ap-skepsis

Paradoksalt nok kan dette føre KrF mot Ap til tross for at partiet har blitt blåere. For sammenlignet med antipatien mot Frp, blekner Ap-skepsisen til KrFs medlemmer og velgere.

– I 2013 sa 19 prosent av KrF-velgerne at de vurderte Ap mens 15 prosent sa at det aldri kom på tale. Knut Arild Hareide har sagt at det er et sentralt og viktig mål å komme i regjering. Et sterkt Sp gjør det lettere for KrF å gå i en eventuell regjering med Ap, sier Aardal

Begeistringen for KrF er imidlertid minimal blant Aps medlemmer, viser Medieundersøkelsen. Bare 1,4 prosent oppgir KrF som sitt andrevalg. Tvert imot heller de kraftig mot venstre. 40,5 prosent har SV som andrevalg, 8,5 prosent velger Rødt.

– I 2013 sa seks prosent av Aps velgerne at de kunne tenke seg å stemme på KrF. 26 prosent sa at det aldri vil skje. Selv om deler av partiet, som partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik, nok er mer positivt innstilt, er en del av partiet mye mer prinsipielt sekulært. De kan ikke fordra KrF. Det handler om familiepolitikk, homofili og Den norske kirke, sier Aardal.

LES OGSÅ: Ap-splid om KrF-samarbeid

Fikenbladet Sp

Men det var motforestillinger både mot Sp og SV da de ble tatt inni varmen i 2005, påpeker han.

– Om det er viktig for KrF å komme i regjering, så er det enda viktigere for Ap. Dersom KrFs mandater trengs, vil Ap være nødt til å akseptere dem, sier Aardal, som har liten tro på en samarbeidsavtale etter dagens modell.

Han tror Ap-ledelsens førstevalg er en Ap/Sp-regjering, og mener Sp har interesse av å stå sammen med KrF i blant annet distriktspolitikken for å utgjøre en motvekt til det store partiet.

Frank Aarebrot i Bergen mener Sp slik kan brukes som «fikenblad» for å selge regjeringssamarbeid med Ap til KrF-baklandet. Som Vårt Land har skrevet utelukker ikke Ap-leder Støre å invitere KrF med i regjering selv om han ikke skulle behøve mandatene deres.

LES OGSÅ: Boka som endret kirken, Ap og KrF

Vraker Venstre

Et annet sterkt signal i Medieundersøkelsen er at kun 4,8 prosent av KrF-medlemmene har Venstre som sitt andrevalg.

I 2013 sa hele 32 prosent av KrF-velgerne at de også vurderte å stemme på Venstre.

– Her er det mulig at ting har endret seg. Det har skjedd en del siden sist valg. Venstre har inntatt en del standpunkt som nok oppfattes som at de har blitt mer liberale og sekulære, sier Bernt Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter