Politikk

KrFs interne abortdebatt

KrFs turbulente vei inn i regjering vakte anklager om at de vil fjerne rett til selvbestemt abort – og spørsmål om Hareide og Ropstads syn. Hva mener de to – og KrF?

«Et angrep på kvinners selvbestemmelse» – reaksjonene var sterke på at Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg brakte abortlovens paragraf 2c og tvillingabort inn i KrFs retningsstrid.

Enden på visa ble at KrF gikk inn i den borgelige regjeringen og vant fram med forbud mot selvbestemt tvillingabort før tolvte uke. Prisen for Høyre ble fall på målingene, for Ropstad mørkemannstempel.

Fra rødgrønne politikere og kommentatorer lyder det nå vérop over tapet av mer moderate Knut Arild Hareide, som ikke kjempet mot abortloven.

LES OGSÅ: Det store, splittende spørsmålet

Regjeringspartnere reagerer på fortellingen om Hareide og Ropstad

Skillet som trekkes mellom Hareide og Ropstad har vakt reaksjoner fra Høyre og Venstre. På Twitter har statssekretær Sveinung Rotevatn (V) og stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) fisket fram KrFs siste forslag om grunnlovsfestet rett til liv – og minnet om at Hareide, ikke Ropstad, er blant forslagsstillerne.

Der heter det: «Menneskeverdet skal være ukrenkelig og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangelse til naturlig død». KrF har fremmet forslaget hver stortingsperiode siden Kjell Magne Bondevik var partileder.

– Flere ser nok litt for mye det de ønsker å se i «det røde» KrF, og demoniserer «det blå» tilsvarende, skriver Rotevatn på Twitter.

Han og Heggelund synes å lese det som et forslag om å forby selvbestemt abort, som KrF-toppene er samstemte om. Stemmer det?

LES OGSÅ: Jacob Jervell fikk rett, men ingen bryr seg

– Det finnes ikke et fasitsvar

– Jeg leser ikke forslaget på den måten, sier Erik Lunde, som var rød i retningsstriden men med på regjeringsforhandlingene.

Lunde viser til at det raser en internasjonal debatt om hva slike formuleringer betyr folkerettslig:

– Noen mener absolutt rett til liv fra livets begynnelse, andre at det åpner for abortlover med selvbestemmelse. Det finnes ikke et fasitsvar.

Én årsak er at en slik grunnlovsbestemmelse vil måtte veies opp mot andre grunnleggende rettigheter:

– Tanken bak slik grunnlovsfesting er å styrke det ufødte livs rettsvern. Men det skal virkeliggjøres i en verden med dilemmaer og motstridende interesser, sier Lunde.

LES OGSÅ: Derfor brukte ikke Hareide mer makt

Ropstad, Bollestad og Grøvan svarer i fellesskap

KrFs partiprogram fra 2013 og 2017 sier at «KrF vil erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv», at «avgjørelser knyttet til liv og helse tas i dialog mellom pasient og lege», samt at KrF ikke vil «tilbake til det gamle nemndsystemet». Men de sier, i likhet med grunnlovsforslaget, ingenting om hvem som skal ha det avgjørende ordet.

Vårt Land har stilt Ropstad og Hareide spørsmål om deres abortsyn. Hareide sier han ikke ønsker å tråkke ut over eget ansvarsområde når han ikke er i partitoppen lenger. Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Hans Fredrik Grøvan skriver i en e-post at de ønsker å svare på Vårt Lands spørsmål til Ropstad i fellesskap:

– Forstår du grunnlovsforslaget som et forslag om å forby retten til selvbestemt abort før uke 12?

– Nei. Dersom forslaget hadde blitt vedtatt, ville dette kunne reise en debatt om abortloven, slik som den er utformet i dag, i tilstrekkelig grad ivaretar det ufødte livs menneskeverd og rettsvern. Men grunnlovsforslaget omfatter mye mer, skriver de tre.

– Forstår du KrFs partiprogram dithen at KrF vil forby retten til selvbestemt abort?

– Programmet gir ikke et entydig svar på selvbestemmelse.

Hvem mener du selv bør ha siste ordet?

– KrFs program er tydelig på at man ønsker at avgjørelsen skal tas i dialog mellom lege og pasient. I dag er det kun KrF som har dette primærstandpunktet. Abort er en stor og krevende etisk problemstilling. Her er det ingen enkle svar, svarer KrF-toppene.

I NRK Debatten i januar svarte Ropstad nei på spørsmål om han selv er for selvbestemt abort inntil tolvte uke.

LES OGSÅ: KrF-drama bak lukkede dører

2014: Delte meninger blant KrF-toppene

Tidligere uttalelser viste derimot fram delte meninger om selvbestemt abort blant KrF-toppene. I 2014 tok Olaug Bollestad til orde for en mer pragmatisk holdning og anerkjente at kvinnen bør ha siste ord.

– Jeg tror ikke antall aborter går ned om legene bestemmer, sa hun til Vårt Land i 2014.

Hareide støttet Bollestads initiativ, både offentlig og internt. Blant fylkeslederne var flertallet støttende. Blant stortingsrepresentantene Vårt Land spurte var Anders Tyvand mest positiv og Kjell Ingolf Ropstad mest negativ, fulgt av Hans Fredrik Grøvan.

– KrF vil ta bort retten til selvbestemt abort og kun tillate abort på visse kriterier, sa Ropstad, og pekte på voldtekt, incest og fare for kvinnens liv som mulige kriterier.

Han ville gi «medisinsk personell» det avgjørende ordet om abort basert på medisinske kriterier, etter dialog mellom den gravide og legen. «Sosiale årsaker» var ikke god nok grunn. Ropstad fikk støtte fra daværende nestleder, Dagrun Eriksen, som ledet programarbeidene. Forslaget til Bollestad ble aldri KrF-politikk.

LES OGSÅ: Jakten på kristenvelgerne

Røper interne spenninger

Debatten røpte spenninger internt i KrF i syn på selvbestemt abort, men vel så mye i om det var verdt å flagge kamp mot dette som primærpolitikk. Formuleringen i partiprogrammene kan leses som et kompromiss.

Før KrF begynte med grunnlovsforslag, kjempet partiet for reversering av abortloven under 1980-tallets opprivende strid. Dette skiftet gjorde at politikere fra andre partier kunne stemme ja i de tidlige årene.

Kjell Magne Bondevik forteller at det hadde to begrunnelser:

• Strategisk: KrFs forslag om abortloven ledet etter hvert til låste fronter.

• Saklig: Når andre menneskerettigheter var grunnlovsfestet, bør den viktigste av dem at retten til liv også være det.

– Men forslaget var ikke ment som et forsøk på totalt å forby abort. Oppfølgingen vil alltid måtte reguleres i egen lov.

LES OGSÅ: Boken som endret kirken, Ap og KrF

Hører med til historien

Det hører med til denne historien at både Hareide og Ropstad har stemt for KrFs partiprogram, som går inn for å fjerne abortlovens paragraf 2c – selv om de la ulik vekt på temaet i retningsstriden. Begge er motstandere av selvbestemt tvillingabort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk