Klima

KrFere har svakest klimatro

KrF-velgerne har minst tro på suksess i Paris.

I Vårt Lands klimagallup svarer bare 13 prosent av KrF-velgerne ja på om de tror at klimatoppmøtet i Paris vil føre til et gjennombrudd i arbeidet med å nå togradersmålet.

KrF har dermed den laveste andelen velgere som har tro på at Paris-møtet vil lykkes. De har også mindre tiltro til Paris-møtet enn Frp-velgerne, der 19 prosent svarer ja.

– Men forskjellen har ikke nødvendigvis noe med synet på klimaspørsmål eller klimatoppmøtet å gjøre, sier valgforsker Bernt Aardal.

Frpere tror ikke på klimaendringene

Han tror spørsmålene i Vårt Lands gallup er krevende for et tverrsnitt av befolkningen å svare på. Man skal derfor være varsom når man tolker svar på spørsmål om klimaforhandlinger, mener han.

Forskjellen mellom KrF-velgerne og Frp-velgerne kan for eksempel like godt bunne i synet velgerne har på klimaendringene i utgangspunktet, tror Aardal. I Valgundersøkelsen 2013 som han tok del i, stilte forskerne spørsmål til velgerne om klimaendringene er menneskeskapte. Mens et klart flertall av KrF-velgerne svarte ja, svarte bare et bitte lite flertall i Frp det samme.

LES MER: Slik endte klimatoppmøtet fra i fjor

Velgerne kan ha blitt skuffet tidligere

Det er Venstres og Miljøpartiets velgere som har størst tro på gjennombrudd i forhandlingene. Aardal er ikke veldig overrasket, men påpeker:

– På den andre siden kunne nettopp dette vært velgere som hadde blitt veldig skuffet tidligere og dermed mistet troen. Det har jo ikke skjedd så mye på tidligere møter.

LES OGSÅ: Står sammen på tvers av tro på klimaforhandlingene

De røde og grønne synes det er viktigst

Blant velgerne som mener klimaforhandlingene er viktig for å nå togradersmålet, er bildet noe annerledes. Her er det færrest Frp-velgere som mener forhandlingene er viktig (51 prosent), mot KrF-velgerne der 66 prosent svarer ja. I snitt er dette likevel færre enn det gjennomsnittlige synspunktet blant velgerne, der 71 prosent av de som svarer på meningsmålingen svarer ja.

Det er spesielt velgerne til Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Rødt som trekker snittet opp, med henholdsvis 91, 92 og 88 prosent som mener møtet er viktig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima