Politikk

KrF vil ta mer av de ideelles pensjonsregning

Regjeringen kompenserer for lite av pensjonskostnader som tynger ideelle velferdsleverandører i konkurranse med kommersielle. Nå foreslår KrF langt kraftigere lut.

– Dette er første gang Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og jeg fremmer et representantforslag sammen. At forslaget kommer fra en samlet KrF-ledelse, sier noe om hvor viktig dette er for oss, sier Knut Arild Hareide.

KrF-lederen sier han ikke har sondert med andre partier, men at målet er å få et samlet Stortinget med på forslaget.

– Jeg opplever at ideell sektor står sterkt på Stortinget og at det er gode muligheter til å vinne fram, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Ideelle velferdsleverandører får tilskuddsordning for å dekke pensjonskostnader

Et resymé

Dermed skrives et nytt avsnitt i sagaen om de historiske pensjonskostnadene til ideelle velferdstilbydere på helse- og sosialfeltet. Den kan virke knusktørr, men for tradisjonsrike organisasjoner som Frelsesarmeen og Blå Kors er enden på visa avgjørende for fremtidig drift. Først et lite resymé:

• De ideelle aktørene sliter med dyre pensjonsforpliktelser, fordi de før måtte ha samme pensjonsordning som det offentlige. Da myndighetene så åpnet for konkurranse med kommersielle aktører, tapte ofte de ideelle anbudsrunder fordi de hadde dyrere pensjonsforpliktelser.

• I 2016 anbefalte derfor Hippe-utvalget at staten tar en pensjonsregning på 1,7 milliarder for ideelle aktører som har levert tjenester til helseforetakene og spesialisthelsetjenesten – begge statlige. Det vil si 120 millioner i året til omlag 100 organisasjoner.

• Regjeringen vil dekke 1,1 milliarder kroner gjennom en tilskuddsordning og satt av 27 millioner til potten i statsbudsjettet i fjor høst. Bare ideelle som har levert tjenester til statlig spesialisthelsetjeneste og barnevern skal kunne søke kompensasjon, og da bare for pensjonsforpliktelser fra fram til 2010 (knekkpunktet).

LES OGSÅ: Utvalg: Staten må ta regningen

Fler og mer

Nå tar derimot Kristelig Folkeparti til orde for en tilskuddsordning som kompenserer for en større andel av de historiske pensjonskostnadene og som omfatter flere ideelle aktører.

– Vi synes løsningen regjeringen kom med i fjor var dårlig. Nå ønsker vi et historisk løft for ideell sektor. Egentlig innebærer dette bare å rette opp i en urettferdig skjevhet for ideelle aktører, sier Hareide.

KrF foreslår at staten skal dekke alle aktuelle pensjonsforpliktelser som ideelle organisasjoner har pådratt seg når kompensasjonsordningen trer i kraft i 2020 – med andre ord å flytte knekkdatoen fra 2010 til 2020.

Ordningen må også inkludere langt flere enn dem som har levert tjenester til statlig spesialisttjeneste og barnevern, mener partiet.

KrFs ledertrio skriver i representantforslaget at ordningen må omfatte «alle ideelle aktører som har levert tjenester til det offentlige, inkludert til lavere forvaltningsnivå, som har mottatt offentlige tilskudd til drift av tjenester som er samfunnsnyttige, og som også omfatter andre bransjer ...».

Det høres betraktelig dyrere ut enn regjeringens forslag?

– Da regjeringen satt av 27 millioner i fjor høst, så stod vi for langt unna hverandre til å finne en varig løsning på dette. Når avstanden er så stor opp til fagutvalgets anbefaling, så må det være mulig å komme fram til en mellomting og et løft, om ikke en garanti om 100 prosent kompensasjon, sier Hareide.

LES OGSÅ: ESA godkjenner ideellpensjon

ESA baner vei

I februar meldte Vårt Land at EØS-tilsynet ESA har godkjent regjeringens planlagte kompensasjonsordning. ESAs konklusjon var at det ikke er snakk om økonomisk aktivitet, og dermed slår heller ikke EØS-reglene for statsstøtte inn.

Knut Arild Hareide mener dette baner vei for et bredt forlik på Stortinget og for å gi flere ideelle velferdstilbydere tilgang til kompensasjonsordningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk