Nyheter

KrF, Venstre, Høyre og Frp enige om bistandsprofil – Nå gjenstår «totalen»

Regjeringspartiene er blitt enige med KrF og Venstre om hvordan bistandspengene skal fordeles.

– En veldig solid jobb, er Venstres Terje Breiviks dom over bistandsbudsjettet som regjeringspartiene, KrF og Venstre er blitt enige om i ettermiddag.

Et bistandsutvalg har den siste tiden jobbet på spreng for å bli enige om en profil på bistandsbudsjettet som KrF og Venstre kan støtte opp om.

Store kutt

Regjeringspartiene foreslo i utgangspunktet en rekke kutt og omprioriteringer i norsk bistand da de lanserte sitt forslag til statsbudsjett for 2016.

Heriblant et kutt til den langsiktige bistanden med nesten 4,2 milliarder kroner. Her var det særlig den såkalt «sivilt samfunn»-sektoren som fikk lide. Dette er organisasjoner som er uavhengig av staten.

LES MER: Her er kuttene. – Regjeringen kupper bistandspolitikken, sier eksperter.

Nå sier Terje Breivik i Venstre at partiet har fått «gjennomslag for viktige prioriteringer på bistandsbudsjettet», og at prioriteringene «er betydelig endret fra regjeringens forslag».

Han vil ikke gå i detaljer.

– Hva har vært det aller viktigste for Venstre?

– Støtten til sivilt samfunn, klima og miljø.

Kroner og øre

Gruppen som har jobbet med å få samlet regjeringspartiene og støttepartiene har bestått av Kjell Ingolf Ropstad i KrF, Sylvi Graham fra Høyre, Per Sandberg fra Frp og Torild Skogshold fra Venstre.

– KrF har vært opptatt av å vri bistanden mot de aller fattigste, altså Afrika, og i større grad bruke sivilsamfunnet enn det regjeringen har lagt opp til. At resultatet i gruppen gjenspeiler noe av det, bør ikke overraske, sier Ropstad til Vårt Land.

Utvalget leverer innspillene videre til partienes finansforhandlere. Det blir opp til finanspolitikerne å bestemme den endelige fordelingen av bistandspenger.

Breivik i Venstre mener enigheten om prinsippene vil gjøre de endelige forhandlingen om kroner og øre enklere.

– Nå er vi enige om innretningen. Den kan Venstre leve med. Men så er sluttresultatet avhengig av de totale omprioriteringene, understreker han.

LES MER: 160 organisasjoner demonstrerte mot bistandskutt.

Setter ikke smertegrense

– Hvor stor del av jobben er gjort nå?

– Det er ikke så lett å prosentregne på det. Innretningen er viktig, for det er gode bistandsprosjekter og mindre gode. Og vi er ikke nødvendigvis enige om hvilke som er best, understreker Ropstad.

– Det må millioner på bordet?

– Det er helt uaktuelt å stemme for budsjettet som ble lagt fram, eller bare å omdisponere innenfor den rammen. Vi må få mer penger til å bruke på bistand.

– Et ensifret eller tosifret millionbeløp?

– Nei, det er vanskelig å begynne å sette smertegrenser. Men jeg tror alle ser at regjeringen har foreslått å bruke så mye av bistandsbudsjettet i Norge at vi må flytte mest mulig av de pengene ut av landet.

– Tror du at dere blir enige?

– Jeg er alltid optimist, og synes vi har gort en viktig jobb her.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter