Nyheter

KrF-varsko mot Frps nye asyl-taktikk

KrFs Hans Olav Syversen advarer mot Frp-plan om å stemme over alle innstrammingsforslagene enkeltvis. Stortingsforlik kan gå i grus.

– Dette er et forlik som stortingsflertallet ønsket. Da regner jeg med at også statsministeren tar grep om situasjonen, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen.

I KrF og andre partier er det undring og irritasjon over de nye signalene om «Listhaug-innstrammingene» fra helgens Frp-landsmøte. Gjør Frp alvor av planene sine kan nemlig hele innstrammingsforliket smuldre opp.

Partikamp

Frps nøkkelperson på feltet, Helge André Njåstad, sa i mandagens Vårt Land at partiet vil ha avstemning om alle de ulike innstrammingsforslagene punkt-for-punkt.

– Vi trenger ikke brede vedtak. Vanlig flertall er godt nok for Frp, sa Frp-talsmann Njåstad.

Han er leder i Kommunal- og forvaltningskomitéen, som denne uken starter behandlingen av regjeringens proposisjon med innstrammingsforslag. Men nå kan det hele endre med splittelse og ren partikamp.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde vil bruke kontantstøtte på militæret

For både Njåstad selv og andre Frp-profiler – som eks-leder Carl I. Hagen – sa fra talerstolen at avstemingsresultatene bør kunne brukes av Frp mot motstandere i neste års valgkamp. Spesielt gjelder det Ap. Men Frp-profiler Vårt Land snakket med varslet at også sentrumspartiene kunne bli stilt til veggs.

Fare for politisk slalom

Syversen er urolig for det opplegget som Frp nå planlegger.

– Det er greit at partier snakker taktikk internt på et landsmøte. Men det er noe ganske annet når saken faktisk handler om et forlik som regjeringen selv ønsket skulle inngås i Stortinget, sier Syversen, KrFs fungerende parlamentariske leder.

LES OGSÅ: Frp vil tvinge Ap ut i åpent asyllende

Den dagen innvandringsminister Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg sammen presenterte innstrammingspakken, var Syversen i sving i Stortingets vandrehall for å gi kommentarer på vegne av KrF. Da advarte han mot det som nå kan bli resultatet:

At regjeringspartiene «kjører slalom» og henter inn vekslende støtte fra flere partier. Da brytes nemlig den store fellespakken av enighet opp.

Erna Solberg og grepet

– Jeg har i alle fall oppfattet Høyre dit hen at de vil ha et bredt forlik om innstrammingene, sier Syversen.

– Bør statsministeren nå gripe inn?

– Jeg regner med at hun har det grepet, svarer Syversen

Store deler av høsten var det uro og bråk om Frps rolle i et større stortingsforlik om norsk innvandringspolitikk. Da asylstrømmen over Storskog økte, ville både statsminister Erna Solberg og bredden av partier bidra til samling.

Kutter bånd til foriket

Også Frp ble med – både på forlik om selve innstrammingene og avtalen om ny integreringspolitikk. Parlamentariske ledere forhandlet personlig om detaljene.

LES OGSÅ: Frp vedtok å tappe millioner fra kirkens fond

– Hvis Frp og Høyre kjører slalom, som det heter, er vel egentlig forliket borte?

– Ja, da risikerer man en partipolitisk håndtering av enkeltpunktene. Men saken burde være for viktig til akkurat det, svarer Syversen.

Han reagerer på Frps ønske om stille andre partier til veggs i valgkampen med resultatet av avstemningen.

– Det er ikke noe godt utgangspunkt. Da kutter man jo bånd til forliket.

Ap-raseri

Derfor var søndag kveld sterke reaksjoner i Ap også over strategien fra Frps landsmøte.

– Det er helt utrolig at det regjeringsparti i dagens alvorlige flyktningsituasjon er mer opptatt av taktikkeri enn å få til samlende løsninger. Det forteller om et parti som er mer opptatt av seg selv og meningsmålinger enn hva som er bra for landet, sa talskvinne Helga Pedersen til NTB.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter