Nyheter

KrF-varsko: Liberal biolov kan gi samarbeids-brudd

Frp-lederens varsel om mykere bioteknologi-lov provoserer KrFs nestleder: Blir KrF oversett, kan støttepartirollen være over.

Siv Jensens landsmøtetale i helgen fikk det til å gå kaldt ned over ryggen på sentrale KrF-ere.

– Mitt syn er helt klart: Gamle sperrer må ikke styre utviklingen for viktige fremskritt, som kan redde barn og unge fra tidlig død og sykdom og smerte, sa Jensen til applaus.

KrF-nestleder og helsetalskvinne Olaug Bollestad rykker nå ut mot Jensens signaler. Hun frykter Frp-lederen gir et forvarsel om muskelbruk foran kommende stortingsbehandling av bioteknologi-politikk.

– Jeg opplevde det Jensen sa som en posisjonering foran den kommende revisjonen av bioteknologiloven. Jeg sier: Det kommer ingen liberaliseringer av loven på KrFs vakt, sier Bollestad.

Slik fyrer hun av et skremmeskudd fra KrF. Med «på KrFs vakt» mener hun rollen som samarbeidspartner for regjeringen.

Strid på strid

Meldingen om bioteknologi vil inneholde vurderinger av en rekke spørsmål som er omstridt i KrF: Former for assistert befruktning, eggdonasjon og ikke minst moderne måter å teste personer for sykdom på.

I samarbeidsavtalen med regjeringen fikk KrF satt bom for tidlig ultralyd og tilbud om utvidet blodprøve til gravide. Uregulert kan nemlig slike ordninger i følge KrF åpne for «sorteringssamfunn». Men alle slike nyvinninger er høyaktuelle og brennbare punkter i en ny biomelding.

LES OGSÅ: Frp-Siv vil vrake lovhindre for bioteknologi

«Hårreisende»

I landsmøtetalen bemerket Jensen at det finnes «etiske dilemmaer som vil være vanskelige for mange».

– Men vi må våge å tenke på muligheter og ikke bare sette begrensninger, sa Jensen.

Bollestad synes nettopp at Frp-lederen legger for liten vekt på det etiske rammeverket rundt bioteknologien.

– Det er hårreisende, for er det noe som må rammes inn så er det dette lovverket. Når Frp-lederen skyver etikken unna, tar hun vekk noen stabbesteiner. Ingen av oss er i mot teknisk utvikling og at behandling skal bli bedre og mer smertefri. Men etiske premisser må være avgjørende.

Ikke bindende

Helseminister Bent Høie (H) varslet i et intervju med Vårt Land i mars 2014 en grunnleggende og bred debatt foran en ny biomelding. Utover signerte formuleringer med KrF har ikke Høyre og Frps regjeringserklæring bindende punkter om hva regjeringen som helhet skal mene foran ny politisk behandling.

Høie sa dette til Vårt Land i et større intervju om bioteknologi:

«Både Høyre og Frp har egne programmer som utgangspunkt. Noe er vi enige om - annet ikke. Det betyr at vi må ta stilling til disse spørsmålene som regjering når vi skal fremme denne stortingsmeldingen».

LES OGSÅ: Frp på sjarmtokt til kristen grasrot

«Det er avtalt»

Dermed har også Frp sin uavhengige posisjon i sluttkampen om innholdet i biomeldingen. Bollestad sier hun er glad for at Høyre står ganske nær KrF på flere felt i biopolitikken. Men før meldingen legges frem, forventer hun forpliktende og involverende samtaler med KrF.

– Vi har en samarbeidsavtale. Som i alle saker bør dette diskuteres i forkant.

– Så her kan ikke regjeringen legge noe dokument uten at KrF er involvert?

– De vet hvor viktig dette er for KrF. Det er en kjernesak og en hjertesak.

Exit støtteparti

Frp har klare formuleringer i prinsipprogrammet om at representantene stilles fritt i overbevisningssaker. Det kan også gjelde i saker om bioteknologi.

– Om representanter stilles fritt eller de får danne ulike flertall om enkeltsaker kan det vel nettopp bli liberaliseringer på KrFs vakt likevel?

– Da må jo KrF vurdere hvordan vi reagerer.

– Hva mener du med det?

– At det da vil handle om vi skal fortsette å være støtteparti eller ei. Dette er en viktig sak for KrF å vurdere samarbeid ut fra før valget i 2017. Her er det hjertet til KrF vi snakker om.

LES OGSÅ: Sandberg begraver stridsøks mot sentrum

Trakk frem Mehmet-saken

I KrFs apparat merker man seg også at Siv Jensen i årets landsmøtetale hyllet Frps innsats i Mehmet-saken fra våren 2004. Da kjempet nemlig Frp-profilene John Alvheim og Harald T. Nesvik for å presse frem bioteknologisk og lovstridig hjelp til den lille gutten Mehmet.

Skyteskiven deres var nettopp KrF – og daværende helseminister Dagfinn Høybråten. Frp klarte den gang å påføre KrF et smertefullt nederlag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter