Nyheter

KrF ute av samtalene om borgerlig makt

Knut Arild Hareide er klar for opposisjon. Ga Høyre/Frp beskjed om at han står utenfor regjering og nye avtaler med den. Venstre tar betenkningstid.

Selv om toppene i de fire samarbeidspartiene skal møtes igjen i tiden som kommer, der det bare for å finne ut hva slags vedtatt politikk som gjelder videre. For noe nytt, avtalt samarbeid kommer ikke på tale for KrFs del.

Klokken 18.30 onsdag kveld møtte Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) pressen. Hovedbudskap: Hareide melder oppbrudd.

– Vi kommer ikke til å gå videre med KrF om politiske samtaler. Venstre kommer til å tenke igjennom situasjonen, men har ønsker om noen samtaler om politiske saker i tiden fremover, konstaterte Solberg.

LES OGSÅ: Grande med stikk til KrF før thrillersamtaler

Solberg: Regner likevel KrF som «hovedsamarbeidspartneren»

For regjeringen hennes vil det dermed blitt tøffere å få politikken igjennom i Stortinget. Men et stykke uti pressemøtet etter havariet, konstaterte hun likevel dette:

– Vi har mye felles gods som vi skal ta vare på. KrF har fått mange gjennomslag som vi skal ta vare på i tiden fremover. Vi regner med at KrF kommer til å være hovedsamarbeidspartneren for en regjering fremover, sa statsministeren.

På noe vis går samarbeid videre:

• De fire partiene skal samarbeide om konstitueringen av Stortinget, altså ledelse og verv i nasjonalforsamlingen.

• De skal samtale om det budsjettet som Solberg-regjeringen presenterer 12. oktober.

• Og de skal avklare hva slags enigheter som fortsatt ligger fast.

LES OGSÅ: Slik kan blåblå profilsaker møte veggen

Et varslet brudd

Hareides brudd indirekte varslet etter helgens landsstyremøte i partiet. Der var det samling om å gå solo i opposisjon dersom KrF ikke fikk den sentrum/Høyre-regjeringen de ønsket. Partiet ville holde ord om ikke gå i regjering med Frp. Og i så fall satse på opposisjon, uten samarbeidsavtale.

– Vi har konstatert at alternativet for denne regjeringen var å fortsette som dagens eller utvide til tre eller fire partier. Da er det naturlig at KrF konstaterer dette. Vi vil samarbeide konstruktivt, for vi ønsker gjennomslag for politikken vår, sa Hareide.

LES OGSÅ: Maktspørsmålet splitter sentrumspartiene – analyse

Venstre skal tenke seg om

Trine Skei Grande var noe ordknapp om hva Venstre nå vil gjøre.

– Jeg har full respekt for avgjørelsen til KrF, men for oss i Venstre var det store, viktige saker som vi gikk til valg på, sa Grande og nevnte spesielt klimautfordringen og utdanningspolitikken.

– Vi har nok en forventning om å få gjennomslag for disse sakene, også i det samarbeidet som vi er i, sa hun.

Nå skal Venstre legge en plan for gjennomføring av partiets merkesaker – og komme tilbake til regjeringen. Men før de går inn i videre samtaler med Solberg og Jensen, skal de først vurdere det statsbudsjettet som regjeringen legger frem

På spørsmål om regjeringssamarbeid eller samarbeidsavtale kan være aktuelt, svarte Grande:

– Det viktigste er gjennomslag for sakene. De som har stemt Venstre, forventer det.

Faren for «en situasjon»

Statsministeren varslet at hun kom til å legge vekt på situasjonen som nå er oppstått – også i hvordan politikken hennes utformes.

– Jeg kommer alltid til å ta hensyn til at vi skal oppnå bred borgerlig politikk i det arbeidet som vi gjør, sa Solberg, og påpekte:

– Vi kommer til å finne gode fellesløsninger. For vi har mye fellesskap – og vi har basert politikken i fire år på at det har vært fire partier som har stått bak denne regjeringen.

Men at det likevel går an å manøvrere seg trygt frem uten nye avtaler om flertall, er statsministeren trygg på:

Også i forrige periode kunne det være forhold der regjeringen ikke hadde overlevd i Stortinget. Vi hadde ingen garanti for alltid å bli enige – og at det dermed kunne oppstå «en situasjon», sa statsministeren.

LES OGSÅ: Venstre vil ha egen maktløsning

Å få Venstre inn

– Er det et poeng for deg å få Venstre inn i denne regjeringen på et tidspunkt eller er det realistiske nå at dagens regjering styrer perioden ut?

– Jeg og Siv er enige om at døren vår kommer til å stå åpen for begge disse partiene i hele fireårsperioden. Selvfølgelig må politiske saker da være bakgrunnen. Men døren kommer vi ikke til å lukke, svarer hun Vårt Land.

Men langt på vei uttalte Solberg seg optimistisk om å få koblet Venstre på, kanskje alt i høst. I et svar på når en eventuell, ny regjeringsplattform ville komme sa hun dette:

– Vi kommer ikke med plattform nå før trontalen, fordi det ennå er åpent om hvordan vi skal forhandle videre med Venstre. Om det kommer en regjeringsplattform ut av det i løpet av høsten, for tidlig å konkludere med. Men det kan godt hende.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter