Nyheter

KrF under press i budsjettspurt

I kveldstimer jobbet Hareide-partiet under trykk for å løse budsjettfloker som stenger for budsjettavtale. For KrF er kampen mot «maskinskatt» et drama om lokal velferd.

Bortsett fra et «hemmelig» arbeidsmøte midt på dagen, gikk det en ny dag uten formelle forhandlingsmøter mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre om en budsjettavtale. Klokken 18 mandag gikk partenes egen budsjettfrist ut. Aktører i ulike partier ser ikke bort fra at også onsdagen må tas i bruk før en avtale er på plass.

Samtidig jobbes det mye i det stille. Det skal ha vært et møte på et høyere nivå enn forhandlernes – og det er hyppig elektronisk kontakt for å finne løsninger.

– Partene har kommet nærmere hverandre i løpet av dagen, sier Ropstad til Vårt Land.

– Vi har godt tid før avgivelse om 10 dager, sa han til pressefolk i det han forlot Stortinget mandag kveld.

LES OGSÅ: Thrillerdøgn for frivillig innsats

Venter på KrF

Så stor tålmodighet er det definitivt ikke Høyre, Frp og Venstre. Der er holdningen at det meste nå avhenger av KrF – og kilder mener KrF også strever med å finne samlende løsninger internt i noen av stridsspørsmålene.

– Det er alltid vanskelig i sluttfasen. Men en løsning er ikke umulig, sa KrF-leder Knut Arild Hareide midt på dagen.

KrF-aktører sa mandag kveld at de ventet et nytt utspill fra regjeringspartiene tirsdag. Men der i gården mener man at det spesielt er KrF som må rydde.

Men i KrFs apparat påpeker man at det i høst er nye tider: Partiet har ingen samarbeidsavtale. Og for mindretallsregjeringen til Høyre og Frp har den nye situasjonen også en ny kostnadsside.

KrF-maratonmøte

KrF avviklet et over to timer langt gruppemøte mandag formiddag, etter at innspurtshelgen i forhandlingene hadde vært møteløs.

Partiet måtte avklare posisjonen sin til ulike stridspunkter for at forhandlingene skulle komme videre. I Venstre avventer man KrFs ferd. Etter KrFs gruppemøte sa forhandler Kjell Ingolf Ropstad dette:

– Vi har både slanket og spisset kravene våre.

Maskinskatt for velferd

Ropstad holder fast ved det som er KrFs hovedkrav i sluttspurten.

– Både lærernorm for å få flere lærere i skolen og pleiepenger for familier med barn som er svært syke er en svært viktige saker for KrF, sier han.

Men ikke minst handler det om den såkalte maskinskatten. KrF er mot regjeringens fremstøt for å avvikle den, fordi bortfall av eiendomsskatten på maskiner og installasjoner vil krympe skatteinntekter i kommunene. I deler av landet med mye oljeindustri, har KrF-profiler reagert på endringen.

– Skatten handler om kommunenes velferd: Skoler, barnehager, eldreomsorg – det dreier seg om å skaffe lokale inntekter til de viktige oppgavene, uttaler Ropstad.

LES OGSÅ: Ap smyger seg innpå KrF

Snekrer ny tidsplan

Høyres forhandler og leder av Finanskomiteen, Nikolai Astrup, uttalte tidlig mandag ettermiddag at han håpet møterundene kunne fortsette ut over kvelden. Slik ble det ikke.

– Målet er å løse dette så raskt som mulig. Jeg har ikke tenkt å kommentere enkeltsaker, sier Astrup.

Midt på dagen hadde han og partene i Frp, Venstre og KrF et «hemmelig møte» som etter hvert ble lokalisert av pressefolk. Poenget med møtet var å rydde i tidsplan for samtalene. Men etter det Vårt Land forstår ble det også forhandlet om mulige løsninger.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter