Nyheter

KrF under press etter Venstres brudd

Trine Skei Grande unngår å svare på om det er svik av KrF om Knut Arild Hareide og co nå redder regjeringens budsjett. Selv har Grande fått nok.

Sent tirsdag ettermiddag brøt Venstre budsjettforhandlingene. Like etter varslet KrF at stortingsgruppen onsdag skal vurdere om de også skal bryte eller finne andre løsninger.

– Dessverre har det vist seg viktigere for regjeringen å tilfredsstille Frps motstand mot en god klimapolitikk enn å sikre landet et godt statsbudsjett, var meldingen fra Venstre-leder Grande etter at bruddet var et faktum.

KrF-joker

Dermed havner KrF under press: Et ja til videre arbeid for budsjettløsning kan være regjeringens siste håp for å berge flertall – og sikre regjeringen videre liv.

– Vil det være et svik av KrF om partiet nå stiller opp og redder regjeringen?

– Jeg respekterer at KrF tar en selvstendig vurdering av saken, svarer Grande.

LES OGSÅ: Nattmørkt før budsjettavtale

Skar seg

Et tredje og siste toppmøte mellom de borgerlige partilederne mandag kveld var med Venstre-øyne en fiasko: Klimaløsninger bar ikke bud om budsjettløsning. Et gruppemøte tirsdag formiddag ga oppslutning om å bryte forhandlingene.

– Har Venstre drevet et spill? Burde ikke partiet for lenge siden innsett at budsjettenighet ikke var mulig?

– Vi har virkelig, virkelig prøvd. Men vi kommer ikke noe videre. På flere punkter går vi tilbake igjen. Da holder vil folk litt for narr, svarer Grande

– Er det full enighet i Venstre om bruddet? Enkelte i stortingsgruppen har ønsket litt andre prioriteringer?

– Det har vært en lang prosess og gruppen er helt enstemmig nå.

LES OGSÅ: Budsjettbråk setter kirkepenger i fare

Begrunner bruddet

Venstre har ikke låst døren helt. I den lange pressemeldingen håper partiet at regjeringspartiene kommer tilbake med et bedre tilbud. Men da må noe dramatisk skje.

Venstre begrunner bruddet slik:

• I fjorårets budsjettavtale fikk de et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene. Dette løftet var helt avgjørende for at Venstre skulle stemme for budsjettet i fjor.

• Men regjeringen har ikke fulgt opp. I stedet møtte Venstre og KrF et ultimatum om regjeringens egen modell, den såkalte bilpakken. Den øker bensinavgifter, men gir samtidig lettelser til fossilbilismen.

• Venstre kan ikke akseptere at Frp legger ned veto mot en miljøpolitikk det er flertall for i Stortinget, og som statsministeren nasjonalt og internasjonalt har talt varmt for.

LES OGSÅ: Nattmørkt for budsjettavtale

KrF under press

KrFs parlamentariske nestleder, Hans Olav Syversen, erkjenner at KrF nå er under tungt press fra ulike kanter: Forventninger fra Venstre – og forventninger fra regjeringen om å stille opp.

– Det kan være dere som nå avgjør om regjeringen får budsjettet igjennom?

– Ja, vi er i en mer krevende situasjon enn på noe tidspunkt i stortingsperioden. Vi undervurderer ikke alvoret i situasjonen, svarer Syversen.

Han lukker ikke døra for å stille opp for regjeringen:

– KrF foretar egne, selvstendige vurderinger. Samtidig sier jo samarbeidsavtalen at det er fire partier som skal forsøke å bli enige om et budsjett. Nå er vi ved et punkt der ett av partiene foreløpig har brutt.

LES OGSÅ: KrF står uten plan B ved krise

Ikke mer fast følge?

Under de to siste budsjettbehandlingene har det blitt gjentatt fra Venstre og KrFs topper at partiene hadde «fast følge».

– Nå kan det hende det ikke lenger blir slik: Hvordan vurderer du dette?

– Min vurdering er at enhver situasjon rundt budsjettet må vurderes for seg. KrF vil vurdere helheten under det ekstraordinære gruppemøtet, svarer Syversen.

KrF i en rekke strategimøter

Alt fra morgenen av møttes topper i KrF for å drøfte utfordringen fra kvelden før: Møtet med statsministeren og borgerlige topper løsnet ikke opp fastkjørte budsjettforhandlinger.

KrF-leder Knut Arild Hareide og andre KrF-aktører var ordknappe.

– Jeg er mer usikker på om vi får til en enighet enn noen gang i denne prosessen, sa Hareide på formiddagen.

Frp var klare til å kaste Venstre

Frp innkalte til ekstraordinært landsstyremøte for å drøfte budsjettsituasjonen på ettermiddagen. Fylkesledere sa om formiddagen til Dagbladet at de ønsket å gi Venstre reisepass fra budsjettforhandlingene.

I stedet kom Venstre Frp i forkjøpet – og brøt før Frp hakket på dem. Etter Frps landsstyremøte var partileder Siv Jensen ikke til å rikke om den såkalte bilpakken.

– Vi må nå konstatere at Venstre har brutt forhandlingene. Bilpakken ligger fast, gjentok hun og gjentok hun.

Venstre får ros av miljøorganisasjoner

Overfor NTB kommer en rekke miljøorganisasjoner med støtte til Venstre:

– Venstre skal ha stor honnør for å stå opp for klimaet og framtidige generasjoner, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

– Dette bruddet viser at Erna Solberg og Siv Jensen ikke forstår at klimatrusselen er den største utfordringen vi står overfor, uttaler Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

– Det er viktig å ha politikere som setter en grense. Det trenger klimakampen, sier Frederic Hauge i Bellona.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter