Nyheter

KrF-Ulstein bortenfor regler og praksis – statsråden på plass i stortingssalen slipsløs og i jeans

KrF-statsråd Dag Inge Ulstein fikk enkeltrepresentanter og pressefolk i Stortinget til å stusse: Var det en statsråd men en litt uvanlig fresk stil som tok plass?

For da utviklingsministeren entret stortingssalen midt i finansdebatten for å ta sin faste statsrådsplass, var det i et antrekk som skilte seg ut: Ulstein hadde ikke dress – og slips. Og buksene var koksgrå jeans – det man gjerne kaller penere dongeri.

Til høyre for ham satt statsminister og finansminister. Og rundt ham en rekke stortingsrepresentanter – alle kledd etter håndbok og regler:

Menn skal ha mørk blå eller grå dress, hvit eller lys blå skjorte, slips med diskret mønster og gjerne helst enkle mansjettknapper og slipsnål også.

Kvinner bør ha drakt med skjørt eller bukse, kjole med jakke, helst i tradisjonelle farger. Sko skal være lukket – og ikke for høye.

Ulstein lett smilende etterpå: Har jeg jeans?

For menn er sandaler, joggesko og t-skjorter «fy-fy». Og det har vanket refs fra talerstolen om man bryter Stortingets klespraksis, i alle fall når man entrer talerstolen.

Men Ulstein skulle ikke i ilden – og utpå ettermiddagen var han på vei ut i Vandrehallen for å forlate Stortinget. Han var overrasket da Vårt Land spurte ham om dagens klesvalg.

– Du har ikke på deg slips, en lettere dressjakke og du går i jeans?

– Det er da en ordentlig dressjakke dette. Den er jo dobbeltspent også, spør Ulstein lett smilende.

– Men du har altså på deg jeans?

– Har jeg det?

– Visste du om det før du gikk inn i salen?

– Jeg var vel ikke så veldig bevisst på alt dette, svarer han.

«Jeg har til og med fredsduer på sokkene mine»

Ulstein forteller at han ikke hadde passende dressbukse til jakkevalget. Dermed ble det en koksgrå, litt annerledes variant.

– Har du fått noen reaksjoner?

– Nei, jeg har ikke det. Men jeg har til og med fredsduer på sokkene mine, forklarer Ulstein humoristisk og viser de frem til Vårt Land i Vandrehallen.

Lettere musikk-inspirert?

Før han ble politiker, var Ulstein vokalist i elektronikabandet Electric City. Bandet hadde en hit på NRK P3 med «Bittersweet».

– Akkurat i dag litt inspirert av tiden som musiker, kanskje?

– Nei, tidligere i dag så hadde jeg et møte med en delegasjon fra Etiopia. De satte pris på at det var en «vanlig kar» som satte seg ned sammen med dem. Jeg har ikke tenkt så mye på antrekket mitt tidligere i dag.

Men i Stortingets presidentskap er man på vakt

I Stortingets presidentskap får Vårt Land opplyst at man fra presidentplassen gjerne merker seg representanter som ikke følger kleskodene i nasjonalforsamlingen. Det ender gjerne med en henvendelse i ettertid, ofte på e-post. Jeans-varianter er ikke greit. Og jakken skal være dressjakke.

SV-leder Audun Lysbakken gikk i debatten på talerstolen uten slips. Det nettopp å droppe slips er «sklidd noe ut», opplyses det. Men gjentar avvikene seg, får stortingsgruppen en henvendelse.

Her er historien om upassende antrekk: Palestinaskjerf, Brann-drakt, tykk ullgenser i SV.

Historien om upassende klesbruk på Stortinget er lang. Gjennom årene har det vært nok av overskrifter over feil antrekk på talerstolen. Da kommer det refs.

Som den gang SV-representanten Bård Vegar Solhjell fikk refs av stortingspresidenten da han dukket opp på talerstolen – og protesterte mot diskriminering under vinter-OL. Han hadde på seg en knallrød T-skjorte fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), som organisasjonen het den gang.

For T-skjorter med politisk motiv, det å bruke klovnenese og eksempelvis palestinaskjerf er ikke lov. Hadia Tajik fikk i sin tid refs for å ha brukt palestinaskjerf inne i salen. Også Heikki Eidsvoll Holmås iførte seg engang en Brann-drakt – og det gikk ikke upåaket hen.

SVs Reidar Johansen fikk en gang i stortingsperioden 1989-93 refs fra stortingspresidenten for å ha entret talerstolen i tykk ullgenser. Johansen representerte Finnmark – og hadde «fiskergenser» på.

HER ER ANDRE SAKER FRA BUDSJETT OG DEBATT:

Høstens alternative budsjetter viser at det ikke bare er Solberg-regjeringen som strever.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter