Nyheter

KrF trekker Venstre-samarbeid i tvil

Venstre gjorde en rekke liberalistiske vedtak under landsmøtet, og sa blant annet ja til surrogati. Flertallet av KrFs fylkesledere tror regjeringssamarbeid kan bli utfordrende.

– Jeg hadde virkelig håpet at Venstre hadde et samarbeid med KrF i bakhodet under landsmøtet deres i helgen. Men når de går inn for altruistisk surrogati og genterapi på fostre, så beveger de seg vekk fra oss i verdispørsmål som er en del av KrF sin sjel, sier Tore Johan Øvstebø, fylkesleder i Møre og Romsdal KrF.

I likhet med tretten andre spurte fylkesledere i KrF, mener han resultatene av Venstres landsmøte utfordrer et eventuelt regjeringssamarbeid til høsten.

– Venstre viste sitt sanne ­ansikt som et liberalistisk parti.­ Mye av det de vedtok gjør ikke akkurat samarbeid enkelt, sier fylkesleder i Nordland, Per ­Pedersen.

LES OGSÅ: Historisk surrogati-ja i Venstre

Liberalt landsmøte

Denne helgen møttes Venstre til landsmøte i Ålesund. I løpet av den tre dager lange seansen befestet Venstre sin posisjon som verdiliberal spydspiss – enkelte vil si som det mest liberalistiske ­partiet på Stortinget. Landsmøtet banket gjennom det ene liberale forslaget etter det andre på felter som bioteknologi og rus:

Åpne for altruistisk surrogati.

La kommunene bestemme ­butikkenes åpningstider og skjenketider på serveringssteder.

Fjerne Lov om helligdager og helligdagsfred.

Åpne for genterapi på fostre ved skader som viser seg tidlig i svangerskapet.

Sikre rett til lagring av ubefruktede egg eller eggstokkvev ved tilstander som kan medføre infertilitet i ung alder.

Skrote løftet om å fjerne ­taxfree-handel.

Over en tredjedel av lands­møtet ville utrede muligheten for å tillate aktiv dødshjelp.

LES OGSÅ: Venstre-ja til søndagshandel og sexkjøp

KrF

Vårt Land har snakket med 14 av 19 fylkesledere i KrF. Alle de spurte mener at et regjeringssamarbeid med Venstre kan bli krevende etter at de i helgen vedtok et partiprogram der de går i stikk motsatt retning av KrF i en rekke viktige verdispørsmål.

I november i fjor vedtok KrFs landsstyre at partiet skal arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspartiene og Høyre. Ingen av fylkeslederne vil avskrive et slikt samarbeid, og alle sier de har tro på KrF og Venstre kan finne forhandlingsløsninger etter valget.

– Jeg er åpen for å finne felles løsninger, men det er klart at vi er sterkt imot en mer liberal linje om surrogati og dødshjelp, sier Per-Endre Bjørnevik, fylkesleder i Rogaland KrF.

Utfordrende

Likevel hersker det liten tvil om at Venstres avgjørelser i helgen har gjort mange av fylkeslederne skeptiske til hva som skjer videre:

– Det går en grense for KrF dersom Venstre skal rendyrke liberalismen helt til ytterkanten, sier Svein Iversen, fylkesleder i Finnmark KrF.

– Retningen Venstre tar i flere verdispørsmål er åpenbart ikke noe KrF ønsker. Det vil selvsagt utfordre et samarbeid, sier Pål Sverre Kvinlaug, fylkesleder i Vest-Agder KrF.

– Det er helt tydelig at Venstre beveger seg mer og mer vekk fra våre verdier. Men vi kan ikke være uvenner med alle dersom vi vil ha makt, sier fylkesleder i Hordaland KrF, Pål Kårbø.

LES OGSÅ: Kjempet for sentrumsdrømmen i Venstre

Sp-drøm

Flere av fylkeslederne gir gjerne et vennlig nikk i retning Senterpartiet (Sp), som de mener å ha et tettere verdi­fellesskap til enn til Venstre. Men så lenge landsstyret står fast på vedtaket om et sentrum-Høyre-samarbeid virker en ­koalisjon med Sp fjern.

– Samarbeidsvedtaket står fast, men samarbeidsspørsmålet kommer opp i full bredde på landsmøtet. KrF har mest til felles med Sp. Derfor er det så dypt tragisk at vi står på hver vår side, sier Peder Hodøl, Fylkesleder i Hedmark KrF.

Ole Døvig, Fylkesleder i Vestfold, er en av få som åpner for å snakke med Sp og Ap dersom de får flertall:

– Hvis KrF og Sp nærmer seg 20 prosent til sammen, blir vi en veldig stor maktfaktor i de verdispørsmålene vi har felles. Da må vi tenke gjennom strategien vår. Men jeg står på vedtaket til valget er over, sier han på spørsmål fra Vårt Land.

Helst skulle fylkeslederne sett at både Sp og Venstre trakk mot sentrum igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter