Nyheter

KrF-topper ruster seg mot valg i motvind

KrF-toppene erkjenner at partiet har en tøff jobb med vinne velgere etter fjorårets partistrid. Ferske galluper i kjernestrøk peker nedover.

– Vi har en stor utfordring med å mobilisere mange av velgerne våre. Den utfordringen tar vi, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad da partiet oppsummerte halvåret.

KrF var for første gang på et halvt over sperregrensen på Vårt Lands nye måling. Men gjennomsnittstall i vår viser et parti parkert midt på tre-tallet.

Flere ferske lokale galluper foran lokalvalget viser dessuten en nedadgående tendens i viktige kjernestrøk: Tilbakegang siden mars i Kristiansand og fylkesmålingen for Agder – og i galluper for Sandnes og Stavanger.

LES OGSÅ: Sommergave til KrF – gallup over sperregrensen

3,5 valgnatten hva da?

– Hvor dramatisk er det om KrF valgnatten ser et resultat på 3,5 – og ikke 5,5 som ved sist lokalvalg?

– Jeg vil ikke kommentere eventuelle utfall. Vi har en ambisjon om å gjøre det bedre også nå i høst. Stortingsvalget i 2017 med 4,2 prosent var altfor dårlig. Vi har en langsiktig strategi og vet det vil ta tid å bygge tillit opp igjen, svarer Ropstad.

Han føler seg sikkert på at partiet etter hvert vil løfte seg, «når vi hver dag viser at KrF betyr en forskjell».

– Vi hadde ikke gode meningsmålinger før vi gikk i regjering heller, repliserte nestleder Olaug Bollestad under pressetreffet.

Bollestad: Nei fra «Vår Herre»

Der pakket de to – sammen med parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan – ut seiere som de mener KrF aldri ville fått utenfor Solberg-regjeringen: Retningen i ny tros- og livssynslov, innstramming om tvillingabort, strenge punkter i bioteknologilov og blant annet en landbrukspolitikk «som kunne vært skrevet av Bondelaget».

Men overfor Vårt Land unngår Ropstad å rangere dem – og svare på om abortsaken faktisk var den viktigste.

– Jeg har nesten søkt Vårherre om å få en time ekstra om dagen, for det har vært et travelt halvår. Men Vårherre sa nei, lød det fra Bollestad.

LES OGSÅ: Ropstad ønsket «uerfaren» KrF-general for å redde partiet i neste stortingsdrama

Har KrF svekket alle?

Under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag omtalte hun fallende målinger og et krevende halvår. Hun vedgikk at Venstres seier om pelsdyrforbud og KrFs abortgjennomslag ikke skapte «brus» hos de to blå regjeringspartiene.

– Kan KrFs seier ha bidratt til å senke oppslutningen for regjeringen totalt?

– Vi gikk inn i regjeringen på en spesiell måte. Det var en utfordring for alle partiene – ikke bare KrF. Men vi hadde ikke fått seirene om bioteknologi og tvillingabort utenfor. Jeg har forståelse for at det i noen tilfeller er krevende for de andre, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: Derfor synker Frp – og slik samler grønne styrke

IS-splid KrF står på sitt

Statsministeren ga også uttrykk for at hun ikke vil jobbe aktivt for å få flere norske barn av IS-krigere – sammen med mødre – hjem. Timer tidligere hadde nettopp Ropstad gjentatt at KrF også vil ha mødre hjem.

På pressekonferansen unngikk Ropstad utdypning av uenighetene, men bekreftet:

– Jeg er tydelig på KrFs standpunkt om at det er feil på skille barn og mødre. Det er vårt utgangspunkt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter