Nyheter

KrF tar gallup-plass over 4-tallet – bestenotering etter striden

Med 4,4 prosent er KrF over sperregrensen for andre måned på rad. Beste notering på nær halvannet år.

Selv om fremgangen på Norstats augustmåling for Vårt Land er på bare 0,2 prosent, må man mer enn ett år tilbake i tid for å finne KrF over sperregrensen to måneder på rad.

Selv om dette er en måling om stortingsvalg, øyner KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad nå et brukbart resultat over firetallet ved kommunevalget.

– Jeg ville vært fornøyd dersom dette ble valgresultatet. Nå står vi på vi på de siste dagene for å komme enda litt høyere opp, sier han til Vårt Land.

Vårt Lands augustmåling: Dramatisk for Ap – dårligste måling på ett år

Ikke friskmeldt ennå

I november i fjor noterte KrF 4,3 prosent. Men etter partiets veivalg har galluptallene til KrF stort sett vært preget av tretall. Ja, i mars var oppslutningen hos Norstat så lav som 2,4 prosent.

Sist KrF var såpass høyt på firetallet var i mars 2018 – før retningsstriden. Professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo merker seg at KrF den siste uken med kommunemålinger har hatt flere målinger over fire prosent. Men det er i følge valgforskeren altfor tidlig å fastslå at partiet har friskmelding i sikte:

– I denne målingen ser jeg ikke tydelige tegn til forbedring. Andre stortingsmålinger for KrF har fortsatt vist oppslutning på rundt tre-tallet, selv om kommunemålinger har vist en litt positivt tendens, sier han.

Litt tilsig fra venstre

Målingens tall av overganger – der grunnlaget alltid er statistisk usikkert – er bildet nytt: KrF henter denne gang anslagsvis 10.000 velgere fra Ap. Det har vært sjelden kost i gallupmaterialet.

KrF henter også nær halvparten så mange fra Frp. Men partiet lekker også i sum over 10.000 velgere til grønne partier av ulikt slag: SV, Sp, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

LES OGSÅ: KrF når ikke den største gruppen kristne

Stille i båten

Målingen er tatt opp forrige uke og frem til mandag i denne. Da var det full bompengestrid i regjeringen, og KrF satt stille i båten.

KrF-leder Ropstad sier partiet nå har lokalpolitikere som foran valget gjør en «fantastisk» jobb lokalt.

– All ære til dem. Og det er valgdagen som teller. Da er det viktig at de som er opptatt av at vi skal ha et sterkt verdiparti i Norge, faktisk går og stemmer KrF, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: Nå står KrFs sluttspurt mot dystre tall i kjernefylker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter