Nyheter

KrF tapte omkamp om støtte til trossamfunn

Ville stryke forslag om at «andre alvorlige forhold» kan føre til tap av statsstøtte, men fikk ikke flertall.

– På trosfrihetens område må man ha klare skranker for myndighetenes inngripen, uttalte KrFs Geir Toskedal i forkant av Stortingets behandling av integreringsmeldingen torsdag.

I forkant har diskusjonen gått rundt kommunalkomiteens forslag om å utrede tilbaketrekking av offentlig støtte til trossamfunn under visse omstendigheter. Komiteens flertall gikk inn for et SV-forslag som ble kjent sist fredag.

LES MER: Regjeringen må utrede pengestraff av trossamfunn

– Gjelder uansett trosretning

Forslaget hadde denne ordlyden:

«Stortinget ber regjeringen utrede en mulighet for å trekke tilbake økonomisk støtte til trossamfunn som:

• oppfordrer til lovbrudd

• tar imot utenlandsk finansiering fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter

• andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte».

«Det må ha konsekvenser at trossamfunn og religiøse ledere fremmer holdninger som strider mot grunnleggende menneskerettigheter, demokratiske verdier og prinsipper, samt holdninger som innskrenker og hemmer integrering og utsetter noen for sterk sosial kontroll. Dette gjelder uansett trosretning», het det også i forslaget.

LES MER: Vil strupe «intolerante» trossamfunn

Det siste punktet ble imidlertid for tungt å svelge for KrF, som var redd for at et statlig «tankepoliti» skulle få bestemme teologien i selvstendige trossamfunn.

– KrF var ikke komfortabel med måten SV-leder Lysbakken gikk ut og definerte innholdet i forslaget. Det ble en skeiv framstilling i forhold til hva som var KrFs intensjon og det jeg også oppfattet var intensjonen til flertallet i komiteen, sier Toskedal som mener punktet om «andre alvorlige forhold» var «litt for åpent for tolkninger». Partiet foreslo derfor å stryke det siste av de tre punktene i forslaget.

Sterk reaksjon fra SV

Det fikk SVs Karin Andersen til å reagere.

– Poenget med å få utredet også andre forhold, handler om det alle er opptatt av nå, nemlig parallellsamfunn. Det er ikke tvil om at det er ulike trosretninger som har interne regimer som blant annet nekter ungene sine å ha samsvar med andre unger eller voksne utenfor menigheten, sa Andersen ifølge NTB.

SV-leder Audun Lysbakken sa fra talerstolen at han var «bekymret dersom KrF hadde «lyttet til konservative kristne miljøer».

– Det er tøv å si at dette handler om tankepoliti eller setter trosfriheten i fare. Det er oppsiktsvekkende hvis Stortinget barberer forslaget, sa han.

Fikk ikke Frp-støtte

Både Høyre og Venstre støttet likevel KrFs forslag, og Dagen meldte torsdag formiddag at også Frp ville gå inn for å stryke punktet om «andre alvorlige forhold». Dermed så det ut til å være flertall for KrFs endring.

Frps Helge-André Njåstad skriver imidlertid i en tekstmelding til Vårt Land at «vi har uttrykt oss uklart til Dagen» og at partiet stemmer for den opprinnelige innstillingen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter