Nyheter

KrF taper og vinner makt – her får du den store oversikten

KrFs firetall på landsplan har alt sendt flere ordførere ut av manesjen. Men partiet gjorde et kanonvalg i Vegårshei og får igjen ordføreren i kommunen.

Før valget hadde KrF 18 ordførere. Vårt Land har kartlagt KrFs tilstand dagen derpå valget som ga 4,0 prosent på landsplan. Flere ordførerprofiler ryker ut. I «Ropstad-kommunen» Evje og Hornnes raser KrF med hele 17,2 prosent – og taper makten til Ap.

– Jeg var forberedt på at KrF kom til å gå tilbake, men 17 prosent var mye, sier utgående KrF-ordfører, Bjørn A. Ropstad, som har styrt kommunen i 20 år. Han er far til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Bergen er en av storbyene der KrF taper mye. Etter fire år i byråd, der Håkon Pettersen (bildet) har vært finansbyråd, ble KrF halvert g fikk lave tre prosent.

Norges yngste

Men i Sokndal i Rogaland hygger både partiledelsen og lokale folk seg med gladnytt: Unge Jonas Andersen Sayed (21) gjorde KrF til største parti. Forhandlinger avgjør maktkabalen:

– Forhandlingene starter tirsdag kveld, og jeg setter meg ned med Sokndals Listo og Frp, sier Sayed. Sammen har de tre partiene flertall i kommunestyret.

Henger Sayed på seg ordførerkjedet, blir han Norges yngste ordfører noensinne.

LES MER: Første gang i kommunestyret var han 17 år. Fire år senere blir han tidenes yngste ordfører

Selv om KrF nådde firetallet, er resultatet på 5,4 prosent i 2015 det KrFs lokale muskler måles mot. Da har det mange steder vært svinn.

LES MER: Dramatiske utsikter for KrFs ordførere

Flere oppturer

Tilbakegangen til tross: Vårt Lands gjennomgang viser flere oppturer:

• I Vegårshei gjorde KrF kanonvalg og fikk 40,6 prosent.
– Jeg blir på nytt ordfører etter KrFs beste valg noensinne, sier Kjetil Torp som var ordfører i Aust-Agder-kommunen fram til 2015. Da fravristet Sp og Ap KrF makten.
• I Skjervøy i Troms noterte partiet 32 prosent – og får trolig beholde ordføreren.
• 

Fitjar i Hordaland ga KrF nest best fremgang av alle kommuner. Ny ordførermakt er i sikte.

• Ett stort lyspunkt for KrF er Kvinesdal i Vest-Agder. Her går partiet fram hele 6,4 prosent til 25,9, og KrFs populære ordfører Per Sverre Kvinlaug kan trolig ta fatt på en ny fireårsperiode. Kvinlaug er også leder i Agder KrF.

• I Hå på Jæren er alt Jonas Skrettingland sikret fire nye år som ordfører.

• I Giske på Sunnmøre vokser KrF og fikk støtte fra hver fjerde velger. Harry Valderhaug ligger svært godt an til nye ordførerår.

• I Froland beholder KrF posisjonen som største parti med 29,2 prosents oppslutning, og KrF-ordfører Ove Gundersen fortsetter.

Fusjoner fratar KrF makt

I tidligere så gode KrF-kommuner som Audnedal, Selje, Rømskog og Finnøy er det over og ut, fordi kommunene fusjoneres inn i andre. Disse – og tapene – betyr i praksis at 7 av 18 ordførere alt er ute. Flere steder kan det bli drama:

• I Vennesla i Vest-Agder er KrF størst, men går tilbake 2,9 prosent til 26,7. Ordfører Nils Olav Larsen gjorde det bra, men Sp puster partiet i nakken om ordførervervet med fremgang på over 10 prosent.
• 
Lindås i Hordaland går inn i storkommunen Alver, og her opplever KrF og ordfører Astrid Byrknes en tilbakegang på hele 5,5 prosent. Valgvinner Sp finner trolig sammen med Ap og KrF, men trioen mangler ett mandat på flertall.

– Hvem som blir ordfører i Alver er ikke klart, først skal det forhandles ferdig, sier Sps ordførerkandidat Sara Hamre Sekkingstad. Derfor er ikke alt håp ute for KrFs Byrknes.

Slik er det flere steder – maktspill avgjør ordførerkjeder for KrF.

Går ned

I disse ordførerkommunene går KrF tilbake:

• Osterøy i Hordaland: Minus 4,7 til 11,0 – og blir femte største parti.
• 
Grimstad i Aust-Agder: Minus 2,6 til 15,8 – og blir tredje størst.
• 

Værøy i Nordland: Minus 3,6 til 20,7 – og blir tredje størst.

Smell i nestlederkommune

Lokalt går KrF på en rekke smeller, enten ved ordførertap eller annen tilbakegang:

• I Sunnmøre-kommunen Volda fikk KrF en kraftig nedtur. Eks-ordfører Arild Iversen håpet på comeback, men tilbakegangen ble på over 10 prosent. Ønsket om å slå sammen Volda med Ørsta kan ha slått svært dårlig an.
• 

I Træna i Nordland satt Per Pedersen som KrF ordfører ut fra en fellesliste med Sp. Denne gangen ble lista nærmest halvert: Ned 23,2 prosent – til 29,2.

• I storbyen Stavanger sank KrF med 1,8 prosentpoeng og noterte lave 4,4. 20 år med varaordfører i byen kan være forbi.

• I Olaug Bollestads hjemkommune, Gjesdal i Rogaland, faller også KrF sterkt: 7,2 prosentpoeng til 13,2. Der er KrF nå bare femte størst – i kontrast til Bollestads glansperiode. I 2011 stemte en av fire på KrF.

• Bergen er et trist kapittel – og skaper bekymring sentralt i KrF: Partiet ble halvert og fikk lave tre prosent, etter fire år i byråd.

Sliter i storbyer

Andre storbyer er også «sorgen»:

• Oslo KrF hanket inn bare 1,7 prosent, men berget den ene representanten. Espen Hasle opplever tilbakegang i egen valgkrets, 1,1 prosent.

• I Trondheim endte det på 2 prosent – og det ble bare «røde» Geirmund Lykke i bystyret.

• I Kristiansand har KrF hatt varaordføreren i åtte år. Maktbasen er senket med nær fire prosent til 11,5.

• I folkerike Bærum ble oppslutningen knappe 1,8 prosent, noe som så vidt holder til ett mandat i kommunestyret.

Prestisjetap i storfylke

KrF står i fare for å miste sin eneste fylkesordfører.

• I Rogaland taper trolig Solveig Ege Tengesdal vervet til Ap, fordi Sp styrker stillingen.
I nye og store Vestland er heller ikke KrF noe vippeparti, etter tilbakegang på over to prosent. Derimot kan MDG bli partiet som avgjør hestehandelen om fylkesordførerjobben.
• 
I KrF håpet man at gamleordføreren i Evje og Hornnes, Bjørn A. Ropstad, kunne sikre seg tilsvarende posisjon i Agder. Men han blir fylkesvaraordfører i stedet.
Seks partier har inngått et valgteknisk samarbeid i Agder. Høyre får fylkesordføreren mens KrF får varaordføreren. De fire andre partiene er Frp, Venstre, Pensjonistpartiet og Partiet De Kristne.
– KrF og De Kristne skal klare å samarbeide godt. Vi er enige i mye, og er svært forskjellige i andre saker, sier KrFs Bjørn A. Ropstad.

---

VALGDRAMA

  • Ved årets kommunevalg fikk KrF til slutt 4,0 prosent. Ved fylkestingsvalget ble det 4,1.

  • Det siste er bare 0,1 prosent under skrekkvalget fra 2017. Da fikk KrF 4,2 prosent, det dårligste valget siden partiet ble etablert i 1933.

  • Dette valget satte i gang en ransakelsesprosess, som endte med KrFs splittende retningsvalg og til slutt blå side.

  • Ved lokalvalget i 2015 fikk KrF 5,4 prosents oppslutning.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter