Vedtaket på KrFs landsmøte på Sola søndag vil innebære en innskrenkning fra i dag, hvor både mor og far har 15 uker hver, mens resten fordeles mellom foreldrene.

KrF vil nå i stedet at det reserveres tre uker til mor før fødsel og ti uker til mor etter fødsel, samt at ti uker altså forbeholdes faren. Resten fordeles fritt mellom foreldrene.

LES OGSÅ: Hemmelige krisetall gir Hilde Frafjord Johnson stryk

Gryende opprør

Det var på forhånd knyttet spenning til KrFs valg i saken. Partiet har merket seg et gryende opprør på sosiale medier, hvor folk har ytret seg kritisk til den siste endringen i foreldrepermisjonen som innebar at pappakvoten ble økt fra 10 til 15 uker. Bolken som kunne fordeles mellom foreldrene, ble dermed redusert tilsvarende.

– Jeg er ganske fortørnet over dette. Småbarnsmødre føler seg presset tilbake i jobb mens de ammer. Mange må avbryte ammingen og velger da ulønnet permisjon. Det er ganske tydelig at den tvungne tredelingen har slått uheldig ut. Jeg mener det er misforstått likestilling, sa KrFs nye nestleder Ingelin Noresjø til NTB i forkant av debatten.

Tidligere i vår vedtok Høyres landsmøte at de vil fjerne pappakvoten på sikt.