Nyheter

‘KrF setter kristenarv foran nestekjærlighet’

SVs Freddy Øvstegård synes det er rart at KrF kritiserer fraværet av ordene «kristen kulturarv» og ikke fraværet av en troverdig politikk mot barnefattigdom.

KrF får dermed konkurranse om definisjonen av sanne kristne ­verdier fra SVs yngste kristensosialist på Stortinget. Freddy Øvstegård, som ble valgt inn i høst, ­omtaler seg selv som en del av SVs kristensosialistiske fraksjon.

– Fremfor å lete etter referanser til kristen kulturarv i dokumentet, bør KrF heller spørre seg om de kristne verdiene om nestekjærlighet og menneskeverd kommer til uttrykk i regjeringens politikk, sier Freddy Øvstegård.

Det gjør de ikke, mener SVs stortingsrepresentant fra Østfold, etter å ha lest Jeløya-erklæringen. Han synes det er «rart at KrF ikke er mer opptatt av de som har minst».

Kulturarv

Dagen etter at de blågrønne la fram sin politiske plattform, rykket Kristelig Folke­partis leder ut. For første gang hadde vi fått en regjeringserklæring uten henvisning til vår kristne verdiarv. Knut Arild Hareide ­kalte den «ytterliggående sekulær», ga nykommer Venstre skylden og 
siden har debatten gått varmt.

– KrF bør bruke mer tid på fattige barn enn den kristne kulturarven, sier derimot Øvstegård.

Han mener regjeringserklæringen har samme oppskrift som den blåblå regjeringen hadde med KrF som støtteparti: behovsprøvde tiltak som ikke bekjemper selve ­fattigdomsproblemet.

– Man bare lindrer og gir ­almisser uten å bekjempe fattigdommen. Man gir fattige unger gratis medlemskap i fotballaget, men gir ikke familien bedre råd. Her vil jeg utfordre KrF, som har vært opptatt av universelle ordninger, sier Øvstegård.

Han viser til en gjennomgang Fafo fullførte i januar, som viser at barnefattigdommen i Norge er økende.

KrF stusser

Øvstegårds komité­kollega og ­familiepolitisk talsperson i KrF, Geir Jørgen ­Bekkevold, stusser over kritikken.

– Er det noe KrF er kjent for, så er det nettopp å kjempe for de svakeste. KrF har aldri tatt til orde for å behovsprøve ytelser overfor familier, slik som barnetrygden.

– Kritikken hans rammer også politikken regjeringen førte i ­forrige periode med støtte fra dere. Er den urimelig?

– Det er ganske rart at et parti som tok til orde for å fjerne barne­fattigdom med et pennestrøk da de satt i regjering, skal sette seg til doms her. Dette er kompliserte ting. Det vet Freddy. Vi bør heller finne sammen om tiltak som løfter de fattigste, sier Bekkevold, som likevel kommer med et lite stikk:

– SV kjemper for å fjerne kontantstøtten, som vil føre til at en del fattige familier blir enda ­fattigere. Han har ikke noe svar på hvordan han skal løse det.

– Vil SV og KrF sammen stoppe de sidene av regjeringens politikk som Øvstegård viser til?

– Jeg ser ikke bort fra at vi kan finne sammen med opposisjonen mot regjeringens politikk. Vi ­behandler alle saker uavhengig av hvem som fremmer dem. Vi samarbeider til begge sider.

Sekulær

KrF er imidlertid ikke alene i sin kritikk av regjeringsplattformen, og den har ikke bare handlet om kristen kulturarv.

Kritikerne har reagert på at Den norske kirkes særstilling ikke ­begrunnes med at den er Norges folkekirke, men med at den «har en historisk og størrelsesmessig særstilling». Kritikere har også lest plattformen dit at religion er en privatsak og ikke en sak for det offentlige rom.

Sånn sett er Knut Arild Hareides bekymring mer forståelig, mener Freddy Øvstegård.

– Det er rart at regjeringen ikke løfter fram trossamfunn og kristelige, ideelle organisasjoner sin betydning for tjenesteproduksjonen i Norge.

Kristensosialisten kaller seg ­likevel sekulær:

– Staten bør ikke ha en bestemt religion, men plattformen burde sagt noe om at det er positivt å vise religiøst mangfold i det offentlige rom. I stedet synes den å gå litt i fransk, nøytral retning. Det er et tankekors, sier Øvstegård.

– Ville dere hatt med en setning om folkekirken?

– Det ville nok vært naturlig, sier Øvstegård.

– Er dere delt i disse spørsmålene i SV? Etter det jeg kjenner til har dere en fløy som vil ha hardere lut mot all religion?

– Dette er en debatt i alle ­partier tror jeg, men tingene jeg sa nå tror jeg er forankret i SVs politikk, sier han.

Kristensosialist

I Vårt Land mandag 22. januar hevdet ­Øyvind Håbrekke i tankesmien ­Skaperkraft at kristensosialistenes ­stilling i SV er svekket.

– De i SV som er opptatt av kristne verdier og eksplisitt formulerer det, har tapt terreng. De mange aktive kristne i SV preger i liten grad partiets profil. SV har blitt preget av en aggressiv livssynsnøytralitet. Få snakker om betydningen av tro og kirke, og SV vil regulere interne forhold i trossamfunn, hevdet Håbrekke, som har sittet på Stortinget for KrF.

Freddy Øvstegård er uenig:

– Jeg kjenner meg ikke igjen i de bastante uttalelsene hans om at kristne verdier har tapt terreng i SV. SV er ikke et religiøst parti, men for mange av oss er kristne verdier en viktig begrunnelse for politikken vår. Blant annet for fungerende partileder Kirsti Bergstø.

Øvstegård mener kristne ­verdier i dag står mest på spill i konfliktsaker som flyktninger, klima og økonomisk ulikhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter