Politikk

KrF satser på «bioseier» i regjeringsforhandlingene

KrF satser på at en pakke med seiere innen bioteknologi og tvillingabort skal kompensere for tap om abortlovens paragraf 2c.

Hva skjer på Granavolden Gjæstgiveri? Dét lurer mang en politisk interessert på nå.

Søndag ble det klart at KrF og de borgerlige partiene har behov for mer tid til å forhandle. Forhandlingene skal være krevende. Opprinnelig håpet de å legge fram et utkast til politisk plattform for sine partiorganer i går.

BERIT AALBORG: «Nederlag innenfor familiegjenforening og mindreårige asylsøkere vil ikke bli tatt godt imot i KrF»

Sorteringspakke

Vårt Land har snakket med kilder i KrF og i andre partier om hvor forhandlingene står.

De tegner et bilde av en låst situasjon på innvandringsfeltet, der Frp står steilt mot KrF og Venstre.

Men dragkampen er hard på en rekke andre felt også. Det står om hvilke seiere og nederlag forhandlingslagene skal ta med tilbake til landsstyrer og stortingsgrupper.

KrFs kamp for å endre abortlovens paragraf 2c skal i praksis, om ikke formelt, være lagt død. Etter det Vårt Land forstår arbeider KrF nå for forbud mot tvillingabort og seiere på bioteknologifeltet.

De fleste mener det ligger i kortene at KrF får «noe» på tvillingabort, men det er uvisst hva – forbud eller utredning.

På bioteknologi skal det ha blitt åpnet for å gi innrømmelser til KrF. Stans av den planlagte åpningen for eggdonasjon nevnes i denne sammenhengen.

En «historisk mulighet» til å endre abortloven og fjerne lovens paragraf 2c var kronargument til blå side i KrFs retningsstrid. Nå ser det i stedet ut til at KrFs forhandlingslag vil forsøke å selge inn en «sorteringspakke» med innrømmelser på feltene bioteknologi, tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne og grep mot tvillingabort.

LES OGSÅ: Hvem av disse blir nye KrF-statsråder?

Engangstøtte

I fjor høst vedtok KrF sine spissede politiske prioriteringer. Barne- og familiefeltet var ett av dem og økt barnetrygd fanesaken. I budsjettforhandlingene i fjor høst fikk KrF gjennomslag for den første økningen på over 20 år.

Her er spriker Vårt Lands kilder om hva som skjer i forhandlingene. Noen sier ingen tiltak er tatt av bordet eller satt opp mot andre. Andre hevder at KrFs store gjennomslag trolig blir en økning av engangsstønaden for foreldre uten opptjening. Dette kan i så fall skje ved at støtten justeres opp til folketrygdens grunnbeløp – 1G – og øker i takt med denne.

LES OGSÅ: Slik kan KrF skaffe seg viktig, usynlig makt

KrF og Venstre i klinsj

Mye har blitt skrevet om klinsj mellom Venstre og Frp på klimafeltet, og KrF og Frp på innvandringsfeltet. Vårt Lands samtaler tyder imidlertid på at de to sentrumspartiene også er i klinsj.

Det tas dårlig imot i KrF at Venstre-kilder klagde på partiets klimainnsats i forhandlingene. Anklagen oppfattes som urimelig.

På andre saksfelt er derimot KrF-ere frustrerte over den gamle sentrumskameraten – særlig i politikken for tros- og livssynssamfunn, som Venstre-leder Trine Skei Grande styrer som kulturminister.

I regjeringens ukast til ny tros- og livssynslov må trossamfunn ha over 500 medlemmer over 15 år for å få statsstøtte. KrF forsøker etter det Vårt Land forstår å presse medlemsgrensen nedover, men skal ha møtt sterk motstand om aldersgrensen fra Venstre. Spørsmålet er viktig for KrF-velgere som tilhører mindre frikirker.

I KrF er det også bekymring for hva en ny plattform vil si om fremtiden til Opplysningsvesenets fond, som forsyner Den norske kirke med inntekter hvert år. Spørsmålet er om staten eller kirken skal ha grep om fondet. Frykten ar at kirken skal få et varig inntektstap.

LES OGSÅ: Varsler nye tiltak mot voldtekt

Venstre frykter

I stortingsmiljøet til Venstre frykter man at KrFs inntreden kan føre til utvanning av gjennomslag for avkriminalisering av narkotikabruk og for å gjennomføre forsøk med heroinassistert behandling innenfor ordningen med legemiddelassistert rusbehandling (LAR). Det siste anses som et mer sannsynlig nederlag enn det første.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk