Nyheter

KrF refser Støres «kristenkonservativ-stempling»

«KrF er nå et kristenkonservativt parti», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. En som vil bli statsminister må slutte med «slike stemplinger», smeller det tilbake fra KrF.

– Jeg er skuffet, det må jeg ærlig si.

KrFs nestleder Olaug Bollestad mener Jonas Gahr Støre går altfor langt når han «igjen stempler KrF og Kjell Ingolf Ropstad».

– KrF er nå et kristenkonservativt parti som ligger lenger unna Arbeiderpartiet, sier Støre til Nationen onsdag.

Støre kalte Ropstad «yppersteprest»

Og dermed smeller han døren igjen for samarbeid etter neste stortingsvalg. Til Vårt Land sier Bollestad at hun reagerer sterkt på at «han som vil bli statsminister opptrer slik»:

– Det er ikke første gang han opptrer slik som dette. Han har tidligere omtalt Ropstad som «yppersteprest».

Omtalen falt i en partilederdebatt på NRK i januar i fjor. I en Vårt Land-podcast måneden etter angret Støre på ordvalget, og sa at det kom spontant:

– Jeg liker ikke merkelapper. Så det burde jeg ikke sagt.

Neste høst gjelder det

Den lange valgkampen er for alvor i gang. Folket skal gå til urnene først mandag 13. september neste år og velge et nytt Storting. Men meningsmålingene driver partiene ut i strid. For velgere i drift skal overbevises.

Siden tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide pekte på Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre høsten 2018 – og tapte retningsvalget – har Aps leder stadig møtt spørsmålet: Kan Ap samarbeide med KrF?

På gløtt for KrF

I juni ble Støre spurt i Klassekampen: «KrF valgte borgerlig side for to år siden. Hvis KrF etter valget vil bytte side på nytt, er du åpen for det?»

Ap-lederen svarte at det ikke er «vår politikk å lukke døra»:

– Men jeg har respekt for at KrF har tatt sitt valg. Skulle de komme til å revurdere det valget, vil vi selvfølgelig lytte til det.

Han avviste at abortstriden og bioteknologistriden hadde vist at forskjellen mellom KrF og Ap «er enorm»:

– Nei. Det er en forskjell både vi og Knut Arild Hareide visste godt om da han anbefalte sitt valg. Sånn er det. Det er synspunkter vi har strid om. Der er KrF er i mindretall. Jeg har bestandig vært opptatt av å behandle det spørsmålet med stor respekt. Men Stortinget har avgjort det med et stort flertall. Da mener jeg det er ryddet bak oss.

Lukket døren for KrF

Noen dager senere brukte Støre et sommerintervju med VG i juli til å lukke døren han hadde satt på gløtt i Klassekampen:

– Min uttalelse i Klassekampen er blitt tolket for vidt. Jeg vil derfor si; KrF har valgt allianse med Frp og Høyre, så det er ikke aktuell politikk å vurdere KrF i forbindelse med en regjeringsdannelse neste år, sa han.

Sier nei til samarbeid

I Nationen onsdag avviser Støre et samarbeid med KrF som umulig – og han kommer med karakteristikken som provoserer KrF kraftig:

– KrF har valgt side. De går til valg på en regjering som er avhengig av Fremskrittspartiets støtte, og da har de avklart det samarbeidet. Knut Arild Hareide åpnet for en annen vei, og den tapte. KrF er nå et kristenkonservativt parti som ligger lenger unna Arbeiderpartiet, sier Støre.

Han presiserer at KrF i dag er en del av en regjering «vi ønsker å bytte ut».

Er et «sentrumsparti»

KrF-nestleder Bollestad ber Støre droppe den nedsettende omtalen av politiske rivaler, for hun mener «stemplinger tjener ikke det politiske ordskiftet». Som tilsvar til Støres karakteristikk, repliserer KrFs nestleder at «KrF er et tydelig kristendemokratisk sentrumsparti».

LES MER OM VALGET SOM KOMMER OM ETT ÅR

Frp senkes under 10-tallet – dumpes av usikre velgere

Sprikende lag i avspark for valgkamp – her er startguiden om en lang maktkamp

Frps sosiale ansikt gir seg – også fordi uredelig nettdebatt gjør henne kvalm

---

Valg

  • Mandag 13. september 2021 er det stortingsvalg.
  • Velgerne skal sende 169 menn og kvinner til Stortinget.
  • De siste meningsmålingene viser at rødgrønn side har flertall på Stortinget.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter