Politikk

KrF raser over Unge Venstre

Frp roser Unge Venstre for kirkeasyl-nei, mens KrF-raser. – Unge Venstre bruker samme argumenter som Sylvi Listhaug, sier KrF-topp.

Unge Venstre gikk inn for å skrote praksisen med kirkeasyl under sitt landsmøte i helgen. Ungdomspartiet sier i sitt vedtak at «kirkeasyl undergraver det norske asylsystemet» og ønsker ikke at personer skal kunne «unndra seg lovlige fattede vedtak ved å oppholde seg i kirkerommet».

– Politikere bør ikke forholde seg til hva som er hellig og ikke. Politiet og staten har voldsmonopol overalt, uavhengig av om det er kirkerom. Vi kan ikke skille mellom kirkerom og vanlige rom, uttalte Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Vårt Land.

«Frp-argumentasjon»

– Dette er det samme Frp har tatt til orde for, med samme argumentasjon. Det viser en totalt manglende forståelse av hva et kirkerom er. Det er et hellig rom som skal vernes mot maktbruk fra statens side, Jeg er utrolig skuffet over at Unge Venstre bruker de samme argumentene som Sylvi Listhaug har brukt, sier Geir Jørgen Bekkevold, stortingsrepresentant for KrF.

– Forstår du argumentasjonen om at personer som har fått lovlige fattede avslag ikke bør kunne søke tilflukt i kirkerom?

– Jeg har forståelse for poenget om å forholde seg til vedtak som er gjort. Så har historien vist at ikke alle vedtak er fattet på riktig grunnlag, og vi vet at det er en ordning som er lite misbrukt. Det vil derfor være dramatisk å avvikle denne mange hundre år gamle tradisjonen, sier Bekkevold som omtaler kirkeasyl som den siste sikkerhetsventilen man har.

LES OGSÅ: Historien om hvordan kirkeasyl oppstod i Norge

Glideflukt

Bekkevold sier han er skuffet over utviklingen i Venstre som han mener tar steg bort fra sentrum.

– Jeg kjenner jeg blir skuffet over den glideflukten både Venstre og Unge Venstre har gjort bort ifra gode sentrumsverdier. Dette er ikke godt nytt for dem i mitt parti som mener dette er et naturlig samarbeidsparti. Jeg er spent på hvordan Trine Skei Grande vil svare på dette, sier Bekkevold som selv vil samarbeide med Sp og Ap.

LES OGSÅ: Abid Raja (V) vil bevare kirkeasylet

Frp jubler

Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson, er på sin side svært fornøyd med vedtaket fra Unge Venstres landsmøte. Han har tidligere selv tatt til orde for å oppheve praksisen med kirkeasyl.

– Det var gledelig å høre. Hvis det er sånn at moderpartiet også er med på dette, er det endelig mulig å få gjort noe med kirkeasyl. Vi kan ikke gjøre det opp til hver enkelt å følge norsk regelverk, og at de kan unntas fra dette ved å gå i en kirke, sier Helgheim.

Han omtaler vedtaket som et tydelig signal fra Unge Venstre som til vanlig har en liberal innvandringspolitikk.

– De har skjønt at vi kun kan ha ett sett med regler. Kirkeasyl er et helt håpløst og uholdbart system som er umulig å forsvare med rettsstatsprinsipper, sier Helgheim.

LES OGSÅ: KrF vil stille Sylvi Listhaug til veggs om kirkeasyl

I strupen på biskopen

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug gikk tidligere i dag hardt ut mot Unge Venstre-vedtaket. Han sa at å avskaffe kirkeasyl er et dramatisk brudd med den kristne kulturarven og viser en mangel på respekt og forståelse for hva det hellige rommet betyr. Helgheim omtaler biskopens argumenter som ubegripelige.

– Man respekterer kirkerommet, men problemet er at de som kommer med sånne utsagn ikke respekterer norsk lov. Det er mye mer ulovlig. Man kan fint respektere kirkerommet uten at dette skal være et fristed for ulovlige innvandrere og andre som vil skjule seg for myndighetene. Det har ingenting å gjøre med respekt for kirkerommet, men det handler om at kirken også skal respektere norsk lov, sier Helgheim.

LES OGSÅ: Slik avsluttet Danmark kirkeasyl-ordningen

Mener kirken bør avvise asylanter

Helgheim mener kirkeasyl stammer fra en helt annen tid da man ikke hadde en ordentlig rettsstat som kunne beskytte mennesker fra forfølgelse fra maktpersoner.

– Jeg klarer ikke å fatte og begripe at de som ønsker å unndra seg norsk lov, skal kunne gå til kirken, som burde være de fremste til å håndheve norsk lov, sier Helgheim.

– Mener du kirken bør slutte å gi folk kirkeasyl?

– Ja, absolutt. Det hadde vært det aller beste. Det er ingen enighet blant kirkesamfunnene i dag om at kirkeasyl er en bra ting. Kirken burde slutte å ta folk inn i kirkeasyl og heller samarbeide med politiet om å håndheve norsk lov, avslutter Helgheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk