Nyheter

KrF-profiler utfordrer med en tredje vei

Fra stortingsgruppa taler profiler nå en splittet ledertrio midt i mot: KrF bør innta uavhengig sentrumsposisjon – ikke gå i regjering nå.

Stortingsrepresentant Steinar Reiten varsler overfor Vårt Land at han vil jobbe for en tredje vei i det som blir en stadig spissere strid internt i KrF. Parlamentarisk nestleder Hans Frederik Grøvan mobiliserer nå for det samme.

– Vi kan fortsette som uavhengig ut perioden og avklare regjeringssyn på landsmøtet i 2021. Det vil være i god tid før valget, sier Reiten til Vårt Land.

LES OGSÅ:

Anspent da splittet KrF-ledelse møttes bak i stortingssalen

Her er sakene som kan bli verdifloker

Bondevik-generasjonen sier ja til samarbeid

Et slikt forslag betyr at KrF setter bom for et omstridt regjeringssamarbeid med Frp. Reiten mener å ha store grupper i partiet med seg i å ønske et oppbrudd fra Hareide og de andre partitoppenes hastverk om et sidevalg.

– Vi blir fremstilt som vinglete, men det KrF faktisk gjør i Stortinget om dagen, er å gjennomføre konsistent og sammenhengende sentrumspolitikk: Hente det beste fra begge sider. Det er underkommunisert i pressen – og blant mange av våre egne, sier Reiten.

LES OGSÅ:

Hareide renvasker SV

Hareide anbefaler regering med Ap og Sp

Avslører opptakten til KrF-dramaet

Grøvan på laget

Alt etter fredagens dramatiske tale sa Hareide til Vårt Land at han var betenkt over å se bort fra en tredje vei. Også parlamentarisk nestleder, Hans Fredrik Grøvan, skal nå være klar til å kaste seg inn i debatten om en uavhengig posisjon for KrF. Grøvan er for tiden til stede under FNs hovedforsamling og er tilbake i Norge 15. oktober.

Reiten mener at å forbli i en uavhengig sentrumsposisjon bør komme opp til avstemning under det ekstraordinære landsmøtet. Og skulle KrFs debatt i ukene fremover oppleves for polarisert og ødeleggende for partiet, kan nettopp en tredje vei samle oppslutning nok til å utfordre det ene eller andre sidevalget og fremstå som et kompromiss.

En seier i uken

Som partiets næringspolitiske talsperson brukte Reiten store deler av september på reiser i ulike deler av landet.

– Da møtte jeg betydelig respons for å forbli i en uavhengig rolle og ikke gå i regjering, sier Reiten, som presiserer at om han ikke får gjennomslag, så vil han sekundært støtte deltakelse i Solberg-regjeringen.

– Men i vår var jo KrFs stortingsgruppe nærmest utslitt av alle veivalgene i enkeltsaker?

– Ja, posisjonen er krevende. Vi er et lite parti med små ressurser. Det innser jeg også. Men jeg mener dette må bli vurdert som et tredje alternativ som må bli med og beskrevet. Når man faktisk ser på den skrytelisten på 40 viktige saker som KrF har fått gjennom, så er det et tankekors at vi faktisk i gjennomsnitt har hatt én stor, politisk seier i uken stortingsåret igjennom.

LES OGSÅ:

Derfor kreves ekstraordinært landsmøte

Slik filleristes KrF av velgerne

Velgerflukt

Reiten ber også fløyene tenke grundig igjennom faren for nå å senke KrFs oppslutning dramatisk:

– Nedsiden med KrFs regjeringsdebatt er at velgergrupper skaller av. Vi er under sperregrensen og har nå ikke råd til å miste en eneste velger, advarer han.

Hans Fredrik Grøvan, partiets nummer to på Stortinget, ytret seg først om å unngå sidevalg nå til Dagens Næringsliv. I går forsterket han synspunktene sine i VG:

– Mitt primærstandpunkt er at jeg ikke vil at vi skal gå inn i regjeringen som Hareide foreslår, men jeg har ikke noe brennende ønske om å gå inn i regjeringen Solberg i dag. Om vi skal være tro mot valgløftene, må vi stå der vi står i denne stortingsperioden. Da oppfyller vi løftet om ikke å regjere med Frp, uttalte Grøvan til Dagens Næringsliv.

Frykter SV

Han roper også et stort varsko mot Hareides vei, fordi en regjering av Ap, Sp og KrF vil være avhengig av SV:

– Det er underkommunisert hvor stor SVs innflytelse vil bli om KrF velger et samarbeid med Ap og Sp. Jeg opplever at det Hareide tar til orde for, er å renvaske SV. Vi kan ha mye til felles med SV i enkeltsaker, men ideologien er så langt fra KrF som det går an å komme, sier Grøvan til VG.

LES OGSÅ:

Veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum

Delte artikkel om Hareide sammen med Judas-tekst

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter