Nyheter

KrF-profil til First House

Tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse er ansatt i First House. Samtidig er hun KrFs førstekandidat i storfylket Viken. Dermed blir det en kortvarig kommunikasjonsjobb.

Onsdag gikk Ida Lindtveit Røse (26) fra jobben som politisk rådgiver i Abelia for å begynne som seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået First House. Dermed går den aktive KrF-politikeren inn i et omstridt byrå som i 2010 ble etablert av flere tidligere toppolitikere, blant andre tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

I dag jobber en rekke tidligere politikere og politisk ansatte i det profilerte kommunikasjons- og rådgivningsselskapet. Det var også der nåværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og Frp-nestleder Sylvi Listhaug jobbet før de vendte tilbake til politikken på regjeringsnivå.

LES OGSÅ: Støre tar oppgjør med First House

Skal unngå dobbeltrolle

– Vil det ikke være en uheldig dobbeltrolle at du tar jobb i et firma som har kunder som kan ha stor nytte av informasjon du har tilgang til som aktiv politiker?

– Jeg vil ikke få noen dobbeltrolle. Etter valget blir jeg heltidspolitiker i Viken, og da sier jeg opp stillingen i First House. I mellomtiden vil jeg ha full åpenhet om alle forhold i First House-jobben som er relevant for mitt engasjement både i lokal- og fylkespolitikk, sier Lindtveit Røse.

Hun sitter i dag i kommunestyret og er gruppeleder for KrF i Oppegård kommune utenfor Oslo.

LES OGSÅ: Ble trakassert på Twitter

Tar selvkritikk

– Så denne jobben skal du bare ha i et halvt år?

– Ja, og jeg tar selvkritikk på at jeg ikke gikk ut med den opplysningen samtidig som det ble kjent at jeg begynte i First House. Men nå skal det bli spennende å bidra til å kunne gi næringslivet best mulig kunnskap om samfunnslivet, gjennom jobben i et selskap som etter min mening har det beste analyse- og kommunikasjonsmiljøet i Norge.

Valgforsker: Problematisk

Professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo mener det ikke er uproblematisk at politikere går fram og tilbake mellom politikken og selskaper som jobber med rådgivning og påvirkning gjennom kommunikasjons- og lobbyselskaper:

– Én ting er at det er blitt en vanlig karrierevei å gå til slike selskaper for folk som enten har hatt politiske tillitsverv eller har vært ansatt i partier. Vi kan ikke ha yrkesforbud, og slike overganger er det nokså bred forståelse for. Langt mer problematisk er det med en svingdørsaktivitet der politikere går fram og tilbake mellom politikken og slike lobbyselskaper, sier Aardal.

Han etterlyser en mer kritisk debatt om slike rollebytter, som særlig er blitt profilert gjennom den direkte overgangen fra First House til statsrådstaburetter for Frp-politikerne Tor Mikkel Wara og Sylvi Listhaug.

LES MER: Waras politiske comeback

Handler om tillit

Ifølge Aardal handler det overordnet om tillit til politikere og det politiske systemet. Han mener karantenetid ved slike overganger er nødvendig, men ikke tilstrekkelig.

– Jeg er forundret over at ikke det politiske miljøet tar disse koblingene på større alvor og diskuterer grundigere hvor grensene går, sier Aardal.

De det gjelder påpeker gjerne at de praktiserer åpenhet og har en integritet og moral, og at de umiddelbart vil melde seg inhabil dersom de jobber for et selskap og en sak de har kunnskaper om gjennom sitt politiske arbeid og som folkevalgte. Det er ifølge Aardal ikke godt nok.

– Habilitet handler om hvorvidt det i det hele tatt kan stilles spørsmål om den rolleblandingen dette innebærer. Kan for eksempel andre i lobbyselskapet på vegne av sine kunder få tilgang til informasjon kollegaen har fått gjennom innsikt i konkrete politiske saker og prosesser, spør Bernt Aardal.

LES MER: Råd for å klare seg uten First House

Etterlyser åpenhet

Daglig leder Therese Manus i Kommunikasjonsforeningen mener det er avgjørende for tilliten til bransjen at det er full åpenhet om kundelister, så det ikke kan stilles spørsmål om dobbeltroller og uheldige bindinger.

– Det er viktig at ikke bare den som er kommunikasjonsrådgiver vet at det ikke finnes uheldige bindinger, men at også den brede offentligheten kan være sikre på dette. Dette er i bunn og grunn en påvirkningsbransje. Da er det spesielt viktig for tilliten at tidligere politikere er fullstendig åpne om slike forhold, sier Manus.

Hun mener bransjen har kommet et stykke videre, men ikke langt nok, i å praktisere åpenhet om sine kundelister og hvilke saker og temaer de jobber med. Når Kommunikasjonsforeningen holder sitt landsmøtet 26. april, ligger det på bordet en rekke forslag til å skjerpe de etiske prinsippene i bransjen (se faktaramme).

Politisk baktanke

I First House skal Ida Lindtveit Røse blant annet jobbe med samfunnsanalyse, står det i pressemeldingen. Leder for politikk og samfunnsanalyse, Ketil Lindseth, sier på First House sin nettside at han er glad for å få en sentral politiker fra et av de fire regjeringspartiene med på laget:

– Med flertallsregjering vil det bli enda viktigere å forstå prosesser mellom de politiske partiene i regjeringen. Nettopp derfor er Idas brede erfaring fra KrF og ulike roller i politikken en styrking av de tjenestene vi tilbyr våre kunder. Så å si 100 prosent av våre kunder er fra privat sektor, og for disse selskapene er det viktig å forstå samfunnsstrømninger og endringer i arbeid med posisjonering og omdømme, sier leder for politikk og samfunnsanalyse i First House, Ketil Lindseth.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter