Nyheter

KrF og Venstre taper vinnersakene sine

Tilliten til Venstre som miljøparti raser, og KrFs omdømme som selveste familiepartiet er kraftig svekket. Svært alvorlig for dem begge, mener valgforsker.

I følge velgerundersøkelsen om årets stortingsvalg var innvandring den desidert viktigste saken for norske velgere. Hver fjerde velger hadde dette temaet i tankene da de stemte.

Andre deler av undersøkelsen viser dramatikk for både Venstre og KrF:

• KrF opplever et markant fall i tillit i barne- og familiepolitikken: Bare 18 prosent av velgerne mener KrF er best på området. For fire år siden oppga 28 prosent det samme.

• I 2013 kåret velgerne Venstre til ubestridt best på miljøfeltet. Men nå er andelen som mener dette, gått ned fra 23 prosent til lave 9. Miljøpartiet De Grønne (MDG), SV, Ap og Høyre har alle gått forbi Venstre.

– Det er en betydelig knekk Venstre opplever her, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

LES OGSÅ: Knallhard dom over KrFs valgkamp

Frp-klister

Sammen med Rune Karlsen står han bak undersøkelsen om hva slags saker som var viktigst for velgerne ved årets valg. Om et parti har stor tillit på et politisk område, sier man at partiet har sakseierskap på feltet.

Bergh viser til den delen av valgundersøkelsen som ble publiserte i forrige uke, der ett trekk var at nettopp Venstre mistet store grupper velgere til MDG og SV.

– En nærliggende analyse kan være at samarbeidet med Frp kan ha svekket Venstres sakseierskap i miljøpolitikken. På dette feltet har Frp svært lav troverdighet – og samarbeidet med dem kan ha svekket Venstres omdømme. For Venstre er tapt sakseierskap svært alvorlig, fordi miljøpolitikk jo har vært kjernesak i en årrekke, sier Bergh.

Taus Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande ville i går ikke kommentere tallene fordi hun ikke hadde fått lest undersøkelsen. Venstre taper også tillit i skolepolitikken, et annet felt der partiet tradisjonelt har stått sterkt. Der har Venstre ikke lenger høyere velgertillitt enn Frp og Senterpartiet har.

For KrF har familiepolitikk falmet som «gullsak». KrFs egne velgere – hele 97 prosent – er tungt overbevist om at KrF er den ubestridte, politiske mesteren på feltet. Men blant velgere flest fremstår KrFs profil svekket.

19 prosent av norske velgere mener nå Høyres familiepolitikk er best. KrF er også forbigått av Ap, som nå har sterkest sakseierskap i barne- og familiepolitikken.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny samarbeidskurs

«Alvorlig»

Valgforsker Bergh anser dette tapet som svært alvorlig for KrF:

– Nettopp barne- og familiepolitikk har vært området som KrF kunne gå til valg på og være trygge på at de kunne vinne nye velgere. Å miste troverdighet her er et veldig dårlig tegn. At KrF nå også svekker omdømmet sitt i eldrepolitikken, er også tankevekkende.

Under helgens landsstyremøte i KrF gikk delegatene igjennom evalueringen av årets valgkamp. I rapporten het det at «familiepolitikken er et felt KrF har tydelig sakseierskap til og er dermed et trygt valg».

LES OGSÅ: «Kompisen» Sp var KrFs største stemmetyv

Fornyelse

Men nå møter også dette kjerneområdet i KrF motvind:

– Manglende oppmerksomhet rundt familiepolitikken i valgkampen kan nok forklare noe av den tapte tilliten. Familiepolitikk skapte få debatter i valgkampen. De ferske tallene gir KrF et signal at det er viktig vi fremover når ut med vår fornyelse av familiepolitikken, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Aldri før i slike undersøkelser har velgere oppgitt innvandring som en så avgjørende sak. For 70 prosent av Frps velgere hadde innvandring sterk betydning, en fordobling fra 2013.

– Innvandring har lenge vært et vært et viktig, underliggende tema. Oppmerksomheten i år kan skyldes at Frp selv var iherdige med å gjøre dette til sentral valgsak og at MDG og SV valgte det samme. Dermed kan en polarisering bidratt til mobilisering, sier Bergh.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter