Nyheter

KrF og Venstre splittes i kamp mot forbruket

Når miljøvenner i SV, KrF, SV og MDG gjør fremstøt mot forbruksvekst, går Venstre heller sammen med Høyre/Frp og bremser dem.

I en sjelden stortingsrunde om tiltak mot materielt forbruk, sikrer vippepartiet Venstre at Solberg-regjeringen slipper unna nye reguleringer.

Dessuten skiller de to samarbeidsmakkerne, Venstre og KrF, lag. Sistnevnte fremmer heller forslag sammen med en grønn miniallianse av SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Sp.

– Det er bare å ta til etterretning at Venstre, som før var et forbrukskritisk parti, heller stiller seg helt på linje med Høyre og Frp. Dette er ikke det Venstre som jeg kjenner, sier MDGs talsmann Rasmus Hansson.

– Nei, denne saken handler mest om en samling tilfeldige og usammenhengende forslag, kommenterer Venstre-nestleder og miljøtalsmann, Ola Elvestuen.

LES OGSÅ: Støtten til kontantstøtten smuldrer opp

«Enkle vedtak»

Det var MDGs Hansson som i mai i fjor fremmet et såkalt representantforslag om å «redusere det materielle forbruket til et bærekraftig og rettferdig nivå». Partiet ville blant annet be regjeringen legge frem mål om å redusere forbruket, redusere kjøpepress, øke varers kvalitet og fremme deling av varer. Dessuten ønsker de en ny særavgift på reklame.

– Poenget med miljøpolitikk er ikke enkle vedtak, men grundig arbeid for å få resultater over tid, sier Venstre-talsmann Elvestuen.

Partiet avviser at det helst handler om å sikre Høyre/Frp mot et nederlag.

LES OGSÅ: Mener Høyre ypper til familiekrig

Matkasting

I innstillingen fra Energi- og miljøkomité unngår også Ap å støtte en serie av seks forbrukskritiske forslag fra den grønne minialliansen. Ap stiller seg derimot bak et fremstøt mot kasting av mat.

Partiene fremmer konkret forslag om å «halvere matkastingen innen år 2030». Men nøkkelpartiet Venstre gir de blå partiene flertall for heller drøfte matkasting og legge det i forbindelse med en avtale med matbransjen.

– Det bør være andre måter å gjøre dette på enn å kjempe for et måltall, sier Elvestuen.

Venstre jobber dessuten med å få regjeringen med på et grønt skattesystem. Slikt gjør det vanskelig å støtte enkelte avgiftsforslag i MDGs forslag.

– Vi skal være med på å lede et land og må ha en systematisk tilnærming til dette, påpeker Elvestuen.

LES OGSÅ: Sylvi-trøbbel for Ap-Jonas

Verdipartier

MDGs Hansson er heller ikke tilfreds med Aps opptreden i saken. Han skulle ønsket at de sto tydeligere sammen med MDG, SV, KrF og Sp.

– Det er bra at verdipartier som KrF og SV følger oss. Men jeg undrer meg over at ikke Ap tar nytenkningen på miljøfeltet mer alvorlig. Den er lite til stede akkurat her, sier Hansson.

Ap-talsmann Åsmund Aukrust godtar ikke denne påstanden:

– Vi står sammen om moe av det viktigste, som eksempelvis tiltaket mot matkasting. Forslaget fra MDG inneholder mange gode intensjoner, men de er veldig omfattende og for dårlig utredet.

KrFs avhopp

KrF skiller altså lag med makker Venstre. Partiets talskvinne Rigmor Andersen Eide sier at det er «så mye god KrF-politikk» i MDGs forslagspakke. Blant annet tiltak mot kjøpepress.

– Har dere forsøkt å få Venstre med på forslagene deres?

– Vi har ikke det. Vi har først og fremst jobbet med KrFs syn.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter