Nyheter

– KrF og Venstre setter flyktninger og pensjonister opp mot hverandre

Frp advarer samarbeidspartiene mot å droppe pensjonistløft for å få penger til flyktningmottak.

– Jeg syns det er smålig og smakløst at KrF og Venstre skal sette flyktninger og pensjonister opp mot hverandre. Vi vil ikke sitte og se på at pensjonistene skal få redusert sin pensjon for å finansiere flyktningstrømmen, sier Erlend Wiborg, arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Frp.

Han mener det ikke er «noen hemmelighet» at KrF og Venstre vurderer å sette flyktninger og pensjonister opp mot hverandre.

LES MER: Frp vurderer å droppe KrF

Risikerer kutt

Samarbeidspartiene Venstre og KrF jobber denne uken på spreng for å ferdigstille sine alternative budsjetter. Foreløpig holder de kortene tett til brystet. Men én ting er klart: Alle fire partier risikerer kutt i hjertesaker for å finne budsjettrom for asylstrømmen.

Etter flere tiårs kamp fikk Frp i år gjennomslag for sin mangeårige kampsak i budsjettet: Å redusere avkorting av pensjon til gifte og samboende. Men Vårt Land får bekreftet fra flere hold i KrF og Venstre at nettopp dette er et av budsjettforslagene som kan leve farlig.

LES OGSÅ: Gavepakke til misfornøyde KrFere

Pensjonsløft sak nummer én for Frp

Pensjonsløftet innebærer at pensjonister ikke skal få redusert pensjonsutbetalinger fordi de er gifte eller samboende. Ifølge finanspolitisk talsperson, Hans Andreas Limi, er pensjonsløftet Frps viktigste sak i forhandlingene:

– Dette er en tydelig Frp-sak, og viktig å få gjennomslag for. Jeg vil si dette er sak nummer én for Frp.

LES OGSÅ: Frp lanserer 20 tiltak for færre flyktninger

Samarbeidspartene tviler

Likevel lukter samarbeidspartiene på å sette kjepper i hjulene for Frps seier.

For arbeidet med alternative budsjett skjer parallelt med opptakten til statsbudsjettets ekstratillegg om flyktninger, som legges frem fredag. Her har statsminister Erna Solberg selv sagt at vi må finne 40-50 milliarder de neste fem årene for å møte flyktningstrømmen.

Vurderer å utsette pensjonsløftet

Her åpner samarbeidspartiene for at pensjonistløftene må utsettes. På spørsmål fra Vårt Land mandag om Venstre vurderer å droppe pensjonsløftet ut av sitt forslag til alternativt budsjett, svarer Venstre-leder Terje Breivik:

– Vi har ikke konkludert enda. Men vi vurderer det meste. Og det jeg kan si er at dette neppe er noe Venstre ville foreslått i egen regi.

Og på Venstres nylige landsstyremøte sa Venstre-leder Trine Skei Grande følgende:

– Er det virkelig rett, med den utviklingen vi ser i Norge i dag, at dette er den gruppen vi skal bruke mest penger på for å utjevne pensjonsforskjeller fordi de faktisk er gift?

LES MER: Ber Solberg snakke om mennesker, ikke milliarder

Vurderer utsettelse

Ut fra hva Vårt Land erfarer vurderer også KrF å kutte eller utsette deler av i milliardløftet til pensjonister. Begrunnelsen er blant annet at satsingen innebærer å bruke mye penger på en gruppe som ikke trenger pengeløft. Samtidig har KrF et større eierskap til denne saken enn det Venstre har.

LES OGSÅ: KrF åpne for å droppe hjertesaker

Men å droppe pensjonistsaken helt er likevel ikke aktuelt for hverken Venstre eller KrF. Grunnen er at det er nedfelt i samarbeidserklæringen, og skal gjennomføres i løpet av de neste fire årene. Nå er det planlagt gjennomført fra 1. september neste år. Det som vurderes er en trappetrinnsmodell, der man utsetter innføringen av forslaget, eventuelt legger opp til at den fases inn i flere trinn.

Frp: – Ikke mange alternativer

Men en slik utsettelse kan KrF og Venstre bare glemme, sier talsmann Wiborg.

– KrF og Venstre har signert på at dette er politikk vi skal gjennomføre i løpet av denne fireårsperioden, som samarbeidsavtalen gjelder for. Nå har det allerede gått to år i denne perioden, og i september neste år har det gått tre år. Vi har ikke mange alternativer.

LES MER: Kan ikke åpne for å ta så mange flyktninger

Kan spare 900 millioner neste år

Pensjonistløftet er anslått å koste 2,7 milliarder årlig.

Siden avtalen trer i kraft først åtte måneder ut i 2016, vil besparelser ved utsettelse kunne bli 900 millioner kroner i neste års budsjett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter