Klima

KrF og Venstre må sluke fossil bilpakke

Sentrum ser lysere på budsjettløsning. Men skal KrF/Venstre ha avtale, må de føye seg for Frp og bilpakken.

Bilde 1 av 3

Tirsdag formiddag bekreftet finansminister Siv Jensen posisjonen. Men først ut var Frp-toppen Hans Andreas Limi etter nok et krisemøte hos Erna Solberg konkluderte:

Å røre bilpakken er ikke noe tema i budsjettforhandlingene. Klimaløsninger må finnes på annet vis.

Dermed har Frp skutt ned alle pressespekulasjoner om at de er på glid, etter mandagskveldens blåblå toppmøte i statsministerboligen.

– Bilpakken har ikke vært noe tema hverken i går eller i dag. Det vi diskuterer nå er hvordan vi kan komme Venstre og KrF i møte på andre områder. Også på den grønne siden, sa finanstalsmann Limi.

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Grande: «Ganske mye jobb igjen»

Høyre/Frp kom med et nytt tilbud til Venstre/KrF tirsdag morgen, som et slags svar på Venstres klimapakke og signaler fra KrFs gruppemøte.

– Vi har slitt med fremdriften. Derfor var dette møtet positivt, sa KrF-leder Knut Arild Hareide etter møtet.

– Vi er mye nærmere en løsning i dag enn vi var i går. Men det er ganske mye jobb igjen. Jeg håper vi skal klare det å få et budsjett til jul, uttalte Venstre-leder Trine Skei Grande.

Etter det Vårt Land forstår er altså forhandlinger inne på et bedre spor. Men det er ennå ikke sikkert om statsbudsjettet unngår et samarbeidshavari, ifølge kilder i Venstre/KrF.

LES OGSÅ: Venstre-budsjettkamp uten sidestykke

Bilpakke er grønn – og fossil

Helgens skjebnemøter for å unngå budsjettkrise og fare for regjeringskrise tok pause sent lørdag kveld fordi Venstre hadde en «klimapakke» på bordet.

Det er en skisse med svar på lørdagens klimakrav som Høyre/KrF nå har servert KrF og Venstre. De to partiene skal jobbe videre med dem tirsdag – og svare regjeringen skriftlig før nye forhandlinger er aktuelt.

I materialet fra regjeringen finnes ingen komponenter fra bilpakken. Den er nemlig statsbudsjettets største hinder: Selv om Frp i pakken har innrømmet økning i bensin- og dieselavgifter i et slags grønt skatteskifte, så gir pakken også lettelser i bompenger, pendlerfradrag og årsavgift. Totalt en milliard går til fossilbilismen.

LES OGSÅ: KrF og Venstre advares mot klimatap

Det kan ta dager

– Nå har vi svart på innspill som kom fra Venstre lørdag og så har vi fortsatt samtaler om andre deler av forhandlingspakken. Jeg ser optimistisk på at vi kan finne en løsning som gir et godt budsjettforlik, sier Frp-talsmann Limi.

Han håper på forlik «de nærmeste dagene». Også KrF-leder Hareide snakker om at budsjettavklaringer fortsatt krever tid.

Venstre-leder Grande mener innholdet fra regjeringen tirsdag var «mer positivt». Men fortsatt uttrykker kilder i partiet hennes at bevegelsene ikke er særlig store, sett ut fra Venstres behov og blikk.

– Jeg opplever at noen har vanskelig for å bevege seg, poengterte Grande etter møtet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima