Nyheter

KrF og Sp til kamp mot Aps bioforlik

KrF og Sp vender ryggen til Aps håp om å få landet lang strid om bioteknologi med et forlik.

– Arrogant, lyder det fra Sp-­talskvinne Kjersti Toppe.

Både hun og kollega Olaug Bollestad reagerer på fremstøtet fra Aps helsetalsmann, Torgeir Micaelsen i onsdagens Vårt Land.

Den forsinkede stortingsmeldingen om moderne bioteknologi er ventet nå, rett før stortingsperioden er omme. Og fordi det nå har gått hele ti år med uavklarte konklusjoner, inviterer Micaelsen til et bredt forlik for å stoppe partier som bremser ­liberalisering.

– Medisinsk teknikk og bio­teknologi er store spørsmål, på linje med handlingsregel, pensjonsreform og andre politiske utfordringer av format. Da er det ille at et lite mindretall skal kunne blokkere et stort flertall, sa Aps helsetalsmann.

LES OGSÅ: Ap vil ha forlik mot biostrid

Lang bremsetid

Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene har i vinter ikke maktet å få til et samlet opplegg for ny politikk på bioteknologifeltet. KrF har presset på helt til topps i apparatet for å bremse liberale punkter som ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Helseminister Bent Høie har dessuten strevd med sprik om kjernepunkter regjeringspartiene imellom.

Intern strid var det også i rødgrønn tid mellom 2007 og 2013.
I årevis klarte Sp å blokkere ­liberalisering av biopolitikken.

Micaelsen vil nå at partier fri­stiller seg og bygger bioforlik. Det er fordi det også trengs avklaringer om saker som ikke er kontroversielle og som kan gi syke ny, medisinsk hjelp.

– I en rekke andre saker klarer jo partier å møtes på tvers, skape brede forlik og akseptere at det er lov å være uenig, mener han.

LES OGSÅ: Bioenighet er parkert

Ingen fredspakt

Men noen fredspakt får ikke Ap fra potensielle vippepartier som Sp og KrF. De liker ikke forsøket på å styre unna dem.

– Saksfeltet handler om mer grunnleggende og vanskelige tema enn det Micaelsen legger for dagen. Han unngår etisk diskusjon om hva tematikken innebærer, sier KrFs Olaug Bollestad.

Eggdonasjon er ett av temaene som KrF er på vakt mot.

– Det er ikke til å komme bort fra at om eggdonasjon blir tillatt, og det blir vanlig at egg­celler kan flyttes fra én kvinne til en annen, vil det også fjerne en skranke mot surrogati, mener KrF-talskvinnen.

Hun tror Micaelsens egentlige ærend er «å få avklart vanskelig politikk før man eventuelt kommer i regjeringsposisjon selv».

Sp: ‘Helt normalt’

Akkurat nå er det Ap og Sp som utgjør et flertall på flere meningsmålinger. Og i den mulige regjeringsmakkeren Sp er biobudskapet fra Ap slett ikke godlyd.

– Det er helt legitimt at småpartier stopper de stores politikk. Slik er det overfor dagens regjering og slik var det under den forrige, sier Sp-talskvinne, Kjersti Toppe.

– Sp stilte den gang ultimatum om nei til EU-medlemskap. Også saken om utbygging av­ ­Lofoten/Vesterålen ble satt på vent. Å fremstille det som om man da torpederer et flertall, blir feil. Slikt skjer i flere saker – slik er politikken.

LES OGSÅ: MDG med soleklart ja til eggdonasjon

På sidelinjen?

Blir du provosert over Aps utspill?

– Det er i alle fall arrogant, svarer Toppe.

Hun er svært enig med Ap på ett punkt: At det er pinlig at ­dagens blåblå regjering ikke fikk frem en biomelding før det bare er et par uker igjen av en stortingsperiode.

Biomeldingen fra Bent Høie kan tidligst bli stortingsbehandlet like før jul. Da kan de rødgrønne har overtatt for Høyre/Frp i regjeringskontorene.

– Når og hvordan tenker Ap da et bredt forlik? Skal de hasteforhandle med liberale Frp først, sette Sp på sidelinjen og der­-
etter gå til regjeringsforhandlinger med oss? Den slags opptreden er ikke realistisk, advarer Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter