KRF FALLER:

KrF og små partier får krisetall i krisetiden

KrF faller igjen under sperregrensen og Venstre får gallupsmell med landing på 2-tallet. Små partier taper blant velgere i krisetid.

På Norstats mars-gallup for Vårt Land vinner Høyre og Ap oppslutning på en måling tatt opp forrige uke. Da var dramatiske korona-nyheter bakteppe. De to minste regjeringspartiene opplever begge motbakke:

• KrF går tilbake med 0,4 prosentpoeng til oppslutning på 3,5 prosent.

• Venstre går på en kraftsmell, med tilbakegang på hele 2,2 prosentpoeng. Igjen havner Venstre på 2,2 prosent – et nivå partiet ofte lå på i fjor.

Begge havner altså under sperregrensen – noe også Miljøpartiet De Grønne gjør. KrF og Venstre ville bare fått en stortingsrepresentant hver.

Valgforsker: De små i skyggen når kriser håndteres

– De mindre partiene risikerer nå å havne i skyggen av de store når krisene håndteres, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

For med en stor, global krise og nyhetsrapportering om hjemlige krisepakker for å sikre trygghet, blir dagsordenen snudd i politikken.

– I dagens situasjon blir det vanskeligere for små partier å få vist frem særpreget og markert uenighet. Bildet av politikken er at alle partiene står sammen, påpeker valgforskeren ved Universitetet i Oslo.

 

KrF synker igjen – etter to gode måneder

Etter at Frp gikk ut av regjering i januar, fikk KrF et lite løft på flere galluper. Partiet hadde sent i januar fått innfridd regjeringsmodellen som var førsteønsket og toppene håpet på samling.

Men nå synker KrF igjen, etter å ha ligget over sperregrensen på snittet av målingene i februar og på Vårt Lands gallup i januar. Nestleder Ingelin Noresjø forklarer tilbakegangen med at velgere i krisetid søker det stabile og trygge i store partier.

– Også vårt mål som lite, ansvarlig regjeringsparti er å bidra til å få løst krisen i fellesskap. Det vil være oppgaven vår i lang tid fremover. KrF er ikke noe selvsagt i norsk politikk, og frem mot valget i 2021 skal vi få frem at det trengs et sterkt verdiparti, sier hun.

Slik lekker KrF velgere – tapet går rødgrønn vei

– Etter Frps utgang fikk dere en opptur. Hva er forklaringen på at den ikke fortsetter?

– Vi trodde fremgangen skulle vedvare. KrF må jobbe hardt for å vise at vi er det samme verdipartiet med det samme grunnlaget som vi har hatt. Men det tar nok noe tid å overbevise velgerne, svarer Noresjø.

Bakgrunnstall – som ikke er statistisk sikre – viser at KrF lekker velgere til spesielt Senterpartiet. Slik har det vært hele det siste året, denne gangen rundt 14.000 velgere. Men også til Ap, SV og Høyre avgir partiet velgere. Fortsatt befinner et stort antall velgere seg på gjerdet.

Valgforsker Aardal merker seg at partiet ikke har fått noen videre oppdrift etter at Frp gikk ut av regjering.

– Og tapet av velgere til rødgrønne partier er i sum mye, mye større enn det partiet vinner i sum fra høyre kant, påpeker han.

Berit Aalborg kommenterer: Rødgrønn storeslem

Slutt på gladtall for Venstre – «nærmest opp i limingen»

Forrige måned fikk Venstre gladtall: 4,4 prosent var det beste på For Venstre er bakgrunnstallene kritiske. Kun en fjerdedel av velgerne fra forrige stortingsvalg ville stemt Venstre på nytt. Hele 40 prosent er usikre.

– På denne målingen går partiet nærmest opp i limingen. For Venstre var det i vinter en liten tendens til positiv fremgang, men tallene her er noe av det mer dramatiske jeg har sett på lang stund, sier Aardal.

Etter forrige meningsmåling er partiet igjen blitt rystet av lederstrid, som endte med at partileder Trine Skei Grande trakk seg både som leder og statsråd. Partiet taper mest til Ap, der nær 10.000 Venstre-velgere fra forrige valg befinner seg. Men også Høyre henter velgere.

Sterkere SV – eneste med fremgang utover Ap og Høyre

SV styrker seg noe denne måneden, med fremgang på 1,1 prosentpoeng til oppslutning på 7,6 prosent. Partiet er det eneste ved siden av Ap og Høyre som har fremgang i mars. Og Miljøpartiet De Grønne dumper under sperregrensen med oppslutning på 3,8 prosent. Tilbakegangen er på 2,5 prosentpoeng.

Rødt holder noenlunde stillingen med 4,1 prosents oppslutning, men også dette er klart lavere enn partiet fikk store deler av fjoråret.

LES OGSÅ OM DE MINDRE PARTIENE:

• Dette spådde valgforskerne sist helg: Ap og Høyre vil «tjene» på koronakrisen

• Slik så Venstres tall ut i februar: Venstre-løft etter Frp-utmarsjen – og «Raja-effekt» i laget

• KrF havnet under sperregrensen på Vårt Lands måling: Men partiet tok et sjeldent jafs av Frps velgere

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter