Politikk

KrF og Ap med felles likestillingspakke

Forslagene kan få flertall i Stortinget – mot regjeringens vilje.

I høst la barne- og likestillingsminister Solveig Horne fram en ny likestillingsmelding, som fikk mye kritikk fra opposisjonen.

Nå har meldingen vært til behandling i familie- og kulturkomiteen, som torsdag leverte sin innstilling. Her står Arbeiderpartiet og KrF sammen om de fleste merknadene. Det er Anette Trettebergstuen, som sitter i familie- og kulturkomiteen for Arbeiderpartiet, glad for.

– Vi deler analysen av at vi har likestillingsutfordring og at vi må gjøre mer med den. Det er både interessant og gledelig at Ap og KrF er enige om det aller meste, og går sammen om en offensiv likestillingspolitikk, sier Trettebergstuen.

– Vi er enige om å være uenige om kontantstøtte, men vi er begge utålmodige og ønsker å komme videre. Derfor har vi funnet sammen til gode forslag.

LES KOMMENTAREN: Frps Solveig Horne presenterte i fredag en likestillingsmelding uten tiltak og ambisjoner om likelønn

Kvotering og kjønnspoeng

Geir Bekkevold, som sitter i familie- og kulturkomiteen for KrF, mener det er viktig å bruke anledningen til å vise fram KrF sin likestillingspolitikk.

– Dette er en melding som er veldig god på beskrivelser av hva som er utfordringen på likestillingsområdet, men som kommer med veldig få tiltak. Vi har benyttet anledningen til å legge inn konstruktive forslag på vegne av KrF som vi håper å få flertall for i Stortinget, sier Bekkevold.

Både kvotering og kjønnspoeng er blant forslagene KrF har lagt inn.

– Vi ser at det er store utfordringer i det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, og har også lagt inn et forslag om en likelønnspott, der vi ber regjeringen utjevne lønnsforskjellene i kvinne- og mannsdominerte yrker. Likelønn er en stor utfordring, der kvinner blir diskriminert.

Bekkevold er glad for at KrF og Arbeiderpartiet er enige om mange av forslagene.

– Når vi har jobbet med denne meldingen, viser seg at Ap og KrF står sammen om mange ting. Men jeg syns ikke det skal være veldig overraskende, for likestilling har vært et viktig område for KrF lenge.

LES OGSÅ: KrF krever likelønnspott

Tror på flertall

8. mars fremmet Arbeiderpartiet 50 tiltak til for bedre likestilling. Mange av dem blir også fremmet i likestillingsmeldingen.

Venstre, SV og Senterpartiet sitter ikke i familie- og kulturkomiteen, og dermed melder de inn hva de støtter før saken skal behandles i Stortinget.

– Jeg vet at SV og Senterpartiet er enige i de fleste forslagene, men det blir spennende å se hva Venstre gjør, sier Trettebergstuen.

– De har tidligere sagt at denne likestillingsmeldingen ikke burde vært lagt fram, så hvis Venstre holder ord, blir de også med. Dermed ser vi at Høyre og Fremskrittspartiet står i fare for å bli parkert av stortingsflertallet i denne saken.

Vil bruke mer penger

Før Erna Solberg hadde full oversikt over punktene, ble hun i går spurt om hun var overrasket om at Ap og KrF fant sammen i likestillingspolitikken.

– Jeg tror vi her må gå inn i substansen: Opposisjonspartier finner hverandre ofte i å bruke mer penger på mye og legge føringer for å bruke penger. Og så mener regjeringspartier at man må se alt i en sammenheng.

– Men det handler om pappakvoter, der også du er enig?

– Det er viktig å huske at vi i grunnlaget for regjeringens politikk om pappakvoten, var det KrFs program vi la til grunn. Det regjeringen står på i denne saken er faktisk KrFs politikk, sier Solberg.

Saken skal opp i Stortinget 14. april.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk